28.4.18

Εντός του θέρους αναχωρεί για ΗΠΑ το πρώτο F-16 που θα αποτελέσει την «μήτρα» του προγράμματος αναβάθμισης των υπολοίπων

Μετά την αποδοχή του προγράμματος αναβάθμισης των F-16 πλέον ξεκινά ένας αγώνας δρόμου για να αναχωρήσει εντός του καλοκαιριού για τις ΗΠΑ το μαχητικό το οποίο θα αποτελέσει το πρωτότυπο για τον εκσυγχρονισμό των υπολοίπων 84 αεροσκαφών στην έκδοση Viper. 

Με την πρώτη καταβολή χρημάτων που υπολογίζονται στην περιοχή των 40 έως και 50 εκατομμυρίων ευρώ θα ανάψει το πράσινο φως για το ταξίδι του πρωτότυπου αεροσκάφους στις ΗΠΑ. 
Ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος των 1,23 δισ. θα μειωθεί περαιτέρω, στην περιοχή δηλαδή των 1,1 δισ. ευρώ, πιθανώς και χαμηλότερα. Ακολούθως αμερικανοί ειδικοί που θα έρθουν στην Ελλάδα, μετά από δοκιμές στο έδαφος, θα προχωρήσουν στην επιλογή του αεροσκάφους που θα αποτελέσει το πρωτότυπο. 
Το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος προβλέπει ότι από την άφιξη του μαχητικού, που θα επιλεγεί, στην Αμερική θα απαιτηθούν 15 έως και 20 μήνες για την ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης.
Μεγάλη επιδίωξη πάντως και ταυτόχρονα μεγαλύτερη επιθυμία, είναι οι εργασίες στο πρωτότυπο να τελειώσουν εντός του 2020 και όχι το 2021.
Άλλωστε η πρόοδος των εργασιών είναι μια παράμετρος της συμφωνίας που συνδέεται και με τις καταβολές των δόσεων. Το πλάνο των δόσεων θα είναι τριμηνιαίο αλλά οι χρηματοροές αποπληρωμής μπορεί να πάνε και με τον μήνα ή ανά 45 ημέρες. 
Μετά τη δημιουργία του πρωτοτύπου, το ελληνικό F-16 Viper θα ταξιδέψει πίσω στη χώρα μας. Ταυτόχρονα θα ολοκληρώνεται και το στήσιμο της γραμμής παραγωγής στην ΕΑΒ. Βάσει των έως τώρα σχεδιασμών, θεωρείται εφικτή η παράδοση σε ετήσια βάση τουλάχιστον 12 F-16 Viper από το 2021 και μετά. 
pronews