30.4.18

“EΦΕΣ 2018”: “Σπάνε” την τουρκική “τανάλια”, ΝΑΤΟ - αεροπλανοφόρο Τρούμαν


Μετά τον διαφημιστικό παροξυσμό στα τουρκικά ΜΜΕ, ανοίγει η αυλαία της μεγάλης αποβατικής άσκησης “EΦΕΣ 2018”. Σχεδόν παράλληλα θα υλοποιείται και η Beyaz Firtina, με την τουρκική προπαγάνδα να επιδιώκει να μεταδοθεί η εικόνα του ασφυκτικού εγκλωβισμού νησιωτικών συμπλεγμάτων και θαλάσσιων χώρων. Την τουρκική “τανάλια” σπάνε πάντως ΝΑΤΟ και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Harry S. Truman. 


15 αποβατικά, δυο ναρκοθηρευτικά, ένα πετρελαιοφόρο έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή του κόλπου Σίγκατσικ, στο ακρωτήριο Ντογκάνμπεϋ, ενώ ταυτόχρονα δυο με τρεις μονάδες είναι απλωμένες στον κόλπο της εφέσσου. Στόχος η παροχή μακράς προστασίας στα αποβατικά που πραγματοποιούν τις ασκήσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις πάντως το ελληνικό σύστημα επιτήρησης μαζί με τις μονάδες του Ελληνικού Στόλου θα έχουν την απόλυτο πλεονέκτημα. 

Δείτε τη συγκέντρωση των τουρκικών δυνάμεων όπως καταγράφεται από τον φακό του Aegean Hawk

Ταυτόχρονα στο Αιγαίο θα υπάρχει και η ισχυρή νατοϊκή δύναμη για προγραμματισμένη συνεκπαίδευση. Σε αυτή τη δύναμη συμμετέχει και μονάδα του Τουρκικού Στόλου. Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης η συμμαχική “αρμάδα” θα κατευθυνθεί προς τη Μαύρη Θάλασσα. “Μάτια” στην περιοχή θα έχει στραμμένα και το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman που καταφθάνει στο Αιγαίο, λίγο πριν το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου και προορισμό την Κρήτη. Στον ενδιάμεσο σταθμό πριν από τη συνέχιση του ταξιδιού του στην Ανατολική Μεσόγειο, θα έχει ισχυρή συνοδεία καθώς δίπλα του θα πλέουν - κατά πληροφορίες - τα πολεμικά πλοία USS Arleigh Burke, USS Bulkeley, USS Forrest Sherman και USS Farragut, καθώς και το καταδρομικό USS Normandy.





Πηγές του Ελληνικού Πενταγώνου θεωρούσαν ότι δεν είναι τυχαία η άφιξη του αεροπλανοφόρου-“μαμούθ” και του αμερικανικού στολίσκου συνολικά. Αντίθεται εκτιμούσαν ότι αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα των ΗΠΑ. “Έρχεται για να διασφαλίσει την σταθερότητα” ανέφεραν χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Μαΐου ξεκινάει η μεγάλη άσκηση του Ελληνικού Στόλου "Καταιγίδα". 

Η άσκηση ΕΦΕΣ

Η άσκηση ΕΦΕΣ περιλαμβάνει τη διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων στις οποίες δίνεται μεγάκη έμφαση στον νυχτερινό αγώνα. Σχεδιάζεται από τους επιτελείς του EMOGK, του στρατηγείου δηλαδή  της Διακλαδικής Δύναμης Αιγαίου Ειδικής Αποστολής


onalert