26.4.18

Αμερικανικό “ηλεκτρονικό κάζο”, με ΕC-130 Compass Call στη “ρωσική” Συρία;

Το ΕC-130 Compass Call υποτίθεται ότι είναι το πλέον προηγμένο αμερικανικό όπλο στο πεδίο του ηλεκτρονικού πολέμου. Όμως το EC-130 που πετούσε κοντά στην Συρία δέχτηκε επίθεση και εξουδετερώθηκε «στο πλέον επιθετικό περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου στον πλανήτη».

«Αυτή την στιγμή στην Συρία επιχειρούμε στο πλέον επιθετικό περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου στον πλανήτη. Μας δοκιμάζουν καθημερινά, πλήττουν τις επικοινωνίες μας, εξουδετερώνουν τα EC-130», ανέφερε ο στρατηγός Ρέιμοντ Τόμας, επικεφαλής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων.
Αν και για προφανείς λόγους δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τη φύση της ηλεκτρονικής επίθεσης κατά του EC-130, ο Αμερικανός στρατηγός αναφέρθηκε μόνο στην «καλή δουλειά» των Ρώσων όσον αφορά τον ηλεκτρονικό πόλεμο. «Και οι Ρώσοι βρίσκονται μαζικά στην Συρία και παρέχουν τον περισσότερο εξοπλισμό στους Σύρους», είπε.
«Οι Ρώσοι έχουν ξαναφτιάξει από την αρχή τον εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου τους τα τελευταία 20 χρόνια», ανέφερε Αμερικανίδα απόστρατη αξιωματικός ειδικός στον ηλεκτρονικό πόλεμο. «Μετά την επίθεσή τους στη Γεωργία κατάλαβαν ότι πρέπει να αναβαθμίσουν τις δυνατότητές τους στον τομέα αυτό», ανέφερε.
«Οι Ρώσοι επένδυσαν πολλά χρήματα στις αναβαθμίσεις μετά τη Γεωργία και διαθέτουν πια φονικές δυνατότητες, ικανότητα παρεμβολών σε πολλαπλές συχνότητες σε μεγάλες αποστάσεις», ανέφερε.
Η ίδια επίσης ανέφερε πως οι Ρώσοι πιθανότατα δεν επιτέθηκαν απευθείας στο EC-130 αλλά παρενέβησαν στα συστήματα προσδιορισμού θέσης, ναυτιλίας και συστημάτων επικοινωνιών, καθιστώντας δυσχερή την πτήση καθώς το πλήρωμα πρέπει να βασίζεται σε χάρτες ή στην οπτική επαφή.
«Και οι Ρώσοι γνωρίζουν όλες αυτές τις αδυναμίες μας», κατέληξε. Την ίδια ώρα Αμερικανός αναλυτής τονίζει πως οι ΗΠΑ έχουν μείνει πίσω στον τακτικό ηλεκτρονικό πόλεμο. Μήπως να έβαζαν κατά μέρος τα πείσματα και την… εθνική υπερηφάνεια και να αναζητούσαν τη συνεργασία των Ισραηλινών που θεωρούν τον τομέα ως εκ των πλέον απορρήτων τεχνολογικά; Θα μπορούσαν να έφερναν αποτελέσματα.
defence-point