5.4.18

Αμερικανικά στρατεύματα στη Μανμπίτζ παρατάσσονται απέναντι στους Τούρκους (φωτο)


Ο αμερικανικός στρατός ανέπτυξε επιπλέον δυνάμεις στη Μανμπίτζ, στη βορειοδυτική Συρία και αναμένονται ακόμα περισσότερες αμερικανικές ενισχύσεις στην περιοχή, σύμφωνα με τοπικό Κούρδο αξιωματούχο.
«Στήσαμε πολλές νέες βάσεις [σ.σ. εννοεί φυλάκια] για τις αμερικανικές δυνάμεις στη Μανμπίτζ, έτοιμες να αντιδράσουν σε οποιαδήποτε επίθεση που πιθανόν η Τουρκία να ξεκινήσει στην περιοχή», δήλωσε ο Σιγιάρ Γκαρντί, μέλος του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Μανμπίτζ σε δηλώσεις του στο Kurdistan24.

«Τα περισσότερα νεοφερμένα στρατεύματα είναι από τις ΗΠΑ, αλλά έχουν έρθει και άλλες εθνικότητες, συμπεριλαμβανομένων Γάλλων και Βρετανών», δήλωσε με τη σειρά το ο Χαλίλ Μουσταφά, μέλος του ίδιου Συμβουλίου στο Kurdistan24, σημειώνοντας ότι όλοι συμμετέχουν στα πλαίσια του Διεθνούς Συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS).
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει διακηρύξει ότι επόμενος στόχος του τουρκικού στρατού, μετά την κατάληψη της κουρδικής Εφρίν στις 18 Μαρτίου, είναι η πόλη Μανμπίτζ.
Η Τουρκία μάλιστα διέδωσε και ψευδείς ειδήσεις, μέσω του εκπροσώπου του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, ότι δήθεν είχε συμφωνηθεί με τους Αμερικανούς να τους παραδοθεί η Μανμπίτζ. Οι Αμερικανοί όχι μόνο έσπευσαν να διαψεύσουν αυτά τα ψέμματα αλλά και φρόντισαν να ενισχύσουν τις θέσεις τους στην περιοχή.
Το Σαββατοκύριακο αναπτύχθηκαν επιπλέον 300 Αμερικανοί στρατιώτες και ακολούθησαν 50 Γάλλοι.
Δυτικά στρατεύματα συνεχίζουν να φτάνουν στην περιοχή και να παίρνουν θέσεις στο πλευρό των Κούρδων σοσιαλπατριωτών και των δημοκρατικών Αράβων συμμάχων τους, που έχουν συστήσει τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), απέναντι στον τουρκικό στρατό και στις τζιχαντιστικές συμμορίες που τον ακολουθούν ως μονάδες ατάκτων.

Πολεμικός χάρτης της βόρειας Συρίας: Με κίτρινο χρώμα τα εδάφη που ελέγχονται από τις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF). Με γαλάζιο χρώμα τα τουρκοκρατούμενα εδάφη. Με πράσινο ανοιχτό η Αχράρ Αλ Σαμ και με κόκκινο σκούρο η συριακή Αλ Κάιντα, η Ταχρίρ Αλ Σαμ. Με πορτοκαλί οι Ρώσοι.

Πολεμικό χρονολόγιο της Μανμπίτζ

Στις 20 Ιουλίου 2012 η πόλη Μανμπίτζ (Ιεράπολις) της Συρίας έπεσε στα χέρια των εξεγερμένων ενάντια στην κυβέρνηση της Δαμασκού.
Τον Ιανουάριο του 2014 η πόλη πέρασε στον έλεγχο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Στις αρχές Ιουνίου του 2016 οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) -των οποίων κυρίως συνιστώσα είναι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG)- ξεκίνησαν με την υποστήριξη των ΗΠΑ την επιχείριση για την απελευθέρωση της Μανμπίτζ από το Ισλαμικό Κράτος και στις 12 Αυγούστου 2016 απελευθέρωσαν την πόλη από τους τζιχαντιστές.

Δείτε σε φωτογραφίες τα νέα αμερικανικά φυλάκια στη Μανμπίτζ:







tribune