9.4.18

Τι σημαίνει η συντριπτική νίκη της Δεξιάς και στην Ουγγαρία και πόσο μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα

Η συντριπτική νίκη του κεντροδεξιού Φιντές και του δεξιού κόμματος Γιόμπικ (συγκέντρωσαν και τα δύο 68% στις χθεσινές εκλογές) σηματοδοτεί μια άνευ προηγουμένου ισχυροποίηση του δεξιού εθνοτικού μπλοκ στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, όπου πλέον «καθαρά» δεξιά κόμματα κυβερνούν σε Ουγγαρία, Αυστρία, Σλοβακία, Τσεχία και Πολωνία, προοιωνίζοντας σκληρές μετωπικές αντιπαραθέσεις με τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι ειδικά στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης.
Η επιτυχία του ηγέτη του Φιντές, Β.Ορμπάν με σχεδόν όλα τα ψηφοδέλτια καταμετρημένα είναι συγκλονιστική: Το 48,8% των ψηφοφόρων ψήφισε το κεντροδεξιό και το 19% το δεξιό κόμμα Γιόμπικ.

Το αποτέλεσμα αυτό σημαίνει ότι το Φιντές συγκεντρώνει 133 έδρες στο κοινοβούλιο σε σύνολο 199 και άρα ξανά την συντριπτική πλειοψηφία, όπως και στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, το 2010 και το 2014, κάτι που θα του επιτρέψει να μπορεί να περνά συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.
Ο εθνοτικός λόγος του Β.Ορμπαν είναι «καθαρός» και χωρίς "αστερίσκους".
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός που το 2015 ύψωσε έναν φράχτη πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων για να εμποδίσει την είσοδο στη χώρα των παράνομων μεταναστών και εμφανίζεται ενδυναμωμένος από τη σκλήρυνση της μεταναστευτικής πολιτικής πολλών ευρωπαϊκών χωρών.
Ήδη σύμμαχος με πολλές χώρες της κεντρικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Πολωνία, στην εθνικιστική του σταυροφορία, έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με την Ιταλία και την Αυστρία, σχηματίζοντας μια συμμαχία των χωρών που αντιτίθενται στους μουσουλμάνους πρόσφυγες.
Στη Βιέννη βρίσκεται στην εξουσία από τον Δεκέμβριο επίσης ένας συνασπισμός των κεντροδεξιών και των δεξιών.
Στη Ρώμη η δεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι είναι επικεφαλής ενός συνασπισμού της Δεξιάς που κέρδισε στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Μαρτίου.
«Η αντιστροφή των αξιών και η μαζική μετανάστευση που προωθεί η ΕΕ απορρίφθηκαν και πάλι», έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter η Μαρίν Λεπέν επικεφαλής του γαλλικού δεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο.
Ο Ολλανδός Γκέερτ Βίλντερς, επικεφαλής του αντι-ισλαμικού δεξιού Κόμματος για την Ελευθερία επίσης συνεχάρη τον Όρμπαν.
Πρόκειται για ένα δεξιό πολιτικό ρεύμα που είναι πιθανόν ότι θα επηρεάσει και την Ελλάδα στις εκλογές του 2019 (αν δεν προηγηθεί κάτι που να τις επιτυχύνει) και αναμένεται να μεταφραστεί τόσο από την υποστήριξη των δεξιών τμημάτων της ΝΔ, όσο και από την υποστήριξη της "σκληρής" δεξιάς πολιτικής πτέρυγας στα δεξιά της ΝΔ (βασικά του Λαϊκού Συνδέσμου)
«Αυτό το παλιρροϊκό κύμα υπέρ του Φιντές δίνει στον Όρμπαν τεράστια νομιμοποίηση εξαιτίας του αυξημένου ποσοστού συμμετοχής», εκτιμά ο πολιτικός επιστήμονας Ντάνιελ Χέγκεντους του Freedom House, ο οποίος προβλέπει την εντατικοποίηση «των επιθέσεων ενάντια στην αποδυναμωμένη κριτική της κοινωνίας των πολιτών».
Από το 2010 το Φιντές κατάφερε να πληρώσει όλα τα χρέη της Ουγγαρίας και να διώξει το ΔΝΤ, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο της χώρας.
Πριν τις εκλογές ο Όρμπαν είχε δηλώσει ότι διαθέτει έναν κατάλογο με τα ονόματα 2.000 ανθρώπων που πληρώνονται για να ανατρέψουν την κυβέρνησή του οι οποίοι αποτελούν μέλη ΜΚΟ χρηματοδοτούμενα από τον Τ.Σόρος.
«Γνωρίζουμε ακριβώς ποιοι είναι, γνωρίζουμε τα ονόματά τους, για ποιον και πώς εργάζονται», είχε αποκαλύψει
Ενα νέο πακέτο μέτρο το οποίο έχει προετοιμαστεί για να εφαρμοστεί μετά τις εκλογές και έχει την επονομασία “Stop Soros” προβλέπει τη φορολόγηση των ΜΚΟ που στηρίζουν τη λαθρομετανάστευση.

pronews