9.4.18

ΕΚΤΑΚΤΟ: Πυραυλική επίθεση στη Χομς στη Συρία - Αρκετοί νεκροί και τραυματίες - Οι ΗΠΑ κάνουν πως δεν ξέρουν... (βίντεο)

Πυραυλική επίθεση... αγνώστου προελεύσεως έλαβε χώρα σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Χομς στη Συρία. Υπάρχουν αρκετοί νεκροί και τραυματίες. Οι ΗΠΑ μέχρι αυτή την ώρα κάνουν πως δεν ξέρουν... και αρνούνται πως είχαν σχέση με την επίθεση αυτή.

Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA τα ξημερώματα της Δευτέρας, στρατιωτικό αεροδρόμιο στο κεντρικό τμήμα της Συρίας κοντά στην Χομς έγινε στόχος πυραυλικών επιθέσεων και υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες.
Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ακούστηκαν εκρήξεις στο αεροδρόμιο, κοντά στην πόλη Χομς και στην αρχαία πόλη της Παλμύρας. Στο αεροδρόμιο Τάιφουρ είναι ανεπτυγμένοι δεκάδες άνδρες των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.
«Πολλοί πύραυλοι έπληξαν το αεροδρόμιο της Τάιφουρ», ανέφερε το SANA, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στις συριακές ένοπλες δυνάμεις, προσθέτοντας πως υπάρχουν «υποψίες» στη Δαμασκό περί πυραυλικών πληγμάτων από τις ΗΠΑ
Το αμερικανικό Πεντάγωνο διαβεβαίωσε ότι «δεν διεξάγει» πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία «αυτή τη στιγμή», διαψεύδοντας επισήμως τις πληροφορίες τις οποίες μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση περί αμερικανικών πυραυλικών πληγμάτων, αλλά -τόνισε- συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση.
Ακόμη, το Πεντάγωνο ανέφερε ότι στηρίζει τις διπλωματικές προσπάθειες για να λογοδοτήσουν όσοι χρησιμοποιούν χημικά όπλα στη Συρία.«Αυτή τη στιγμή, το υπουργείο Άμυνας δεν διεξάγει αεροπορικά πλήγματα στη Συρία», ανέφερε η ανακοίνωση του Πενταγώνου.
«Ωστόσο, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και υποστηρίζουμε τις διπλωματικές προσπάθειες ώστε να καταστούν εκείνοι που χρησιμοποιούν χημικά όπλα, στη Συρία και αλλού, υπεύθυνοι».
Ερωτηθείσα σχετικά με την επιδρομή στη βάση, μια εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ισραήλ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.
Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει πολλά πλήγματα εναντίον στόχων στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων βάσεων του συριακού στρατού, αφότου ξέσπασε ο πόλεμος το 2011: Κυρίως οχηματοπομπές που μετέφεραν όπλα που προορίζονταν για τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ή εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούσαν οι σιίτες μαχητές της.
Η επίθεση σημειώθηκε πάντως μόλις μερικές ώρες αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε με έντονο τρόπο την επίθεση που φέρεται να διαπράχθηκε με χημικά όπλα στη Ντούμα, στην Ανατολική Γούτα, κοντά στη Δαμασκό, και προειδοποίησε ότι οι υπεύθυνοι για αυτήν θα «πληρώσουν μεγάλο τίμημα».
Φυσικά όλως τυχαίως όποτε οι Αμερικανοί θέλουν να επέμβουν στρατιωτικά, προϋπάρχει μια... χημική επίθεση κι ας είναι γνωστό με πληθώρα δημοσιευμάτων και αναφορών αλλά και εκθέσεων του ΟΗΕ ότι οι ισλαμιστές διαθέτουν χημικά όπλα και είναι ικανοί για όλα.
Ποιο θα ήταν το κίνητρο για τον Μ.Άσαντ να κάνει χρήση χημικών όπλων που πλέον δεν κατέχει από το 2013, σε μια περιοχη 19 τετραγωνικών χιλιομέτρων, στην Ντούμα που κατείχαν ακόμα κάποιοι ισλαμιστές.
Με κάθε κοινή λογική, πόσο ακόμα θα αντιστέκονταν οι ισλαμιστές αυτοι; Μία ημέρα; Δύο ημέρες; Άντε τρεις;
Κορόιδο ήταν ο Μ.Άσαντ να προέβαινε σε τέτοια ενέργεια; Και σε μια περιοχή, στην Ανατολική Γούτα όπου έχει αποδειχθεί ότι η χημική επίθεση του 2013, είχε πάλι ξανασυμβεί από τους ίδιους τους ισλαμιστές ώστε να επέμβουν οι ΗΠΑ σαν... κυρίες;
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν και ο Τραμπ καταδίκασαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης τις «επιθέσεις με χημικά όπλα» της 7ης Απριλίου στη Ντούμα, που ελέγχεται από την οργάνωση Τζάις αλ Ισλάμ, αλλά για αυτούς πρέπει να φταίει η Δαμασκός, ίσως γιατί έτσι τους  βολεύει γεωπολιτικά.
Μακρόν και Τραμπ συμφώνησαν να «συντονίσουν» τις ενέργειες των χωρών τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο αναμένεται να συζητήσει σήμερα Δευτέρα για τις φερόμενες επιθέσεις με χημικά όπλα, συμπλήρωσε η γαλλική προεδρία.
Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την ίδια συνδιάλεξη ανέφερε ότι οι Τραμπ και Μακρόν τάχθηκαν επίσης υπέρ μιας «σθεναρής και κοινής αντίδρασης» και ότι θεωρούν το καθεστώς της Δαμασκού υπεύθυνο για τις «συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην εμπόλεμη χώρα.
Πρωτοφανές πάντως που δεν καταδικάζουν τους ισλαμιστές για όλα όσα έχουν κάνει τόσα χρόνια στην πολύπαθη αυτή χώρα.
 Mόλις πριν 20 ημέρες γράφαμε:
«Χημικά όπλα που ξεπερνούν τους 40 τόνους σε ποσότητα άφησαν πίσω τους οι ισλαμιστές καθώς εγκαταλείπουν και τις τελευταίες περιοχές στην ανατολική Γούτα.
Οι δυνάμεις ασφαλείας ανακάλυψαν εργαστήρια κατασκευής χημικών στις νεοαπελευθερωθείσες περιοχές όπως ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΑΜ
«Το συριακό ΥΠΕΞ εστίασε στο γεγονός ότι περισσότεροι από 40 τόνοι δηλητηριωδών ουσιών βρέθηκαν σε περιοχές που απελευθερώθηκαν από τους τρομοκράτες» δήλωσε ο Igor Kirillov, ο επικεφαλής των δυνάμεων προστασίας της Ρωσίας από πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα
Ο αξιωματούχος μιλούσε σε συνέντευξη σχετικά με την δηλητηρίαση του Ρώσου διπλού πράκτορα Sergei Skripal. Το Λονδίνο και οι δυτικοί σύμμαχοί του επιχειρούν να θέσουν το φταίξιμο στην Μόσχα λέγοντας πως χρησιμοποιήθηκε μια νευροτοξίνη ρωσικής κατασκευής
O Kirillov επικαλέστηκε το γνωστό γεγονός του Khan Shaykhun στην Ιντλίμπ όπου επί της ουσίας έγινε «στημένη» επίθεση από ισλαμιστές κατά αμάχων με την προοπτική να ξεκινήσουν οι Αμερικανοί πυραυλική επίθεση κατά του συριακού Στρατού»






pronews