1.4.18

Πλησιάζει η ώρα της κρίσεως για τις σχέσεις Δύσης / ΗΠΑ και Τουρκίας



Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ 

Τρία είναι τα βασικά θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί ο Μάικ Πομπέο, από την επομένη στιγμή της ορκωμοσίας του, εφ΄ όσον βέβαια εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη της Γερουσίας:

 Είναι τα θέματα του Ιράν, της Βορείου Κορέας και της Τουρκίας. Σύμφωνα με ανώτερη διπλωματική πηγή στην Ουάσιγκτον, που μίλησε στην ιστοσελίδα μας υπό καθεστώς ανωνυμίας, ο νέος υπουργός Εξωτερικών, από τα πιο γνωστά «γεράκια» της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, έλαβε εντολή από τον Πρόεδρο να επιλύσει τα τρία πιο σημαντικά προβλήματα που ταλανίζουν την προεδρία του. 

Ο ίδιος ο κ. Τραμπ, αναγκάστηκε να συνομιλήσει ακόμα μία φορά, την Παρασκευή, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στην προσπάθειά του να τον πείσει να απαγκιστρωθεί από τη Μόσχα και την Τεχεράνη. Φαίνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν μπόρεσε να μεταπείσει τον κ. Ερντογάν, ο οποίος αποφάσισε να προχωρήσει κανονικά τον δρόμο που επέλεξε, της στρατηγικής δηλαδή συνεργασίας με τη Ρωσία και το Ιράν. 
Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη ήταν αναμενόμενη για τους αναλυτές της αμερικανικής κυβέρνησης, οι οποίοι έχουν καταλήξει εδώ και καιρό στα συμπεράσματά τους, αναφορικά με το πόσο πιστή σύμμαχος είναι πλέον η Τουρκία για την Αμερική και γενικότερα τη Δύση. 

Η Ουάσιγκτον πρότεινε στην Άγκυρα να της παραχωρήσει τα συστήματα Πάτριοτς υπό τον όρο ότι θα αποσυρθεί από τη συμφωνία για αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400. Αυτή τη στιγμή η τουρκική απάντηση είναι αρνητική, αλλά ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η τελική απόφαση με δεδομένο το απρόβλεπτο του χαρακτήρα του κ. Ερντογάν. 
Σύμφωνα με την πηγή, τα μέλη της ομάδας που θα πλαισιώσουν τον κ. Πομπέο στις συνομιλίες με τους Τούρκους, είναι πεπεισμένα ότι η διαπραγμάτευση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και ότι η πιο πιθανή εξέλιξη θα είναι το αδιέξοδο. 
Η εντολή που έχει ο κ. Πομπέο είναι να πολιτευθεί με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι ο προκάτοχός του, Ρεξ Τίλερσον, και να μην εισέλθει σε ένα παρατεταμένο και χωρίς νόημα διάλογο με τους Τούρκους. 
Αυτό που υπογραμμίζεται μετά επιτάσεως είναι ότι ο νέος υπουργός, εάν επικυρωθεί ο διορισμός του, θα επιλέξει τη σκληρή γραμμή με τους Τούρκους. Θα διαγράψει όσα έκανε ο κ. Τίλερσον και θα αρχίσει από την αρχή, τονίστηκε στην ιστοσελίδα μας. Ο κ. Πομπέο επιθυμεί να θέσει τις αμερικανοτουρκικές θέσεις σε ένα πλαίσιο, όπου τα προβλήματα είτε θα λυθούν και η Τουρκία θα επανέλθει στη Δύση, είτε θα τραβήξει η κάθε χώρα την πορεία της.
 Ο κ. Πομπέο θα ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια με στόχο την ομαλοποίηση των σχέσεων και της επαναφοράς τους σε «ήρεμα νερά». Δεν θα επιχειρήσει πρώτος σύγκρουση, και όπως λένε διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον, είναι ένας υπομονετικός άνθρωπος, ο οποίος -αν και εκρηκτικός- είναι ταυτόχρονα και ψύχραιμος.

 Μέχρι της στιγμής δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι ο κ. Ερντογάν θα σπάσει τους δεσμούς του με τη Μόσχα και την Τεχεράνη, μία ερμαφρόδιτη κατάσταση, που ενοχλεί και την πλειοψηφία των βουλευτών και των γερουσιαστών, οι οποίοι εξέφρασαν την επιθυμία μέχρι και να υποβάλουν κυρώσεις εάν χρειαστεί. Ο κ. Πομπέο, δεν τρέφει καθόλου καλά αισθήματα για τον κ. Ερντογάν, τον οποίο θεωρεί ακραίο ισλαμιστή. 
Όμως αυτά είναι τα προσωπικά του αισθήματα. Σαν υπουργός Εξωτερικών οφείλει να ομιλεί με όλους και αυτό θα πράξει, λένε οι διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον. 

ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ότι στις 15 Ιουλίου του 2016, ημέρα κατά την οποία πραγματοποιήθηκε, χωρίς επιτυχία, το πραξικόπημα εναντίον του φανατικού ισλαμιστή, Ταγίπ Ερντογάν, και στις 10.21 το βράδυ, ο κ. Πομπέο εξέφρασε τη θέση του για την επιχείρηση ανατροπής του προέδρου της Τουρκίας. Έγραψε στο Twitter, ένα δημόσιο φόρουμ, τα εξής: 
«Η Ιρανική κυβέρνηση περίπου είναι τόσο δημοκρατική όσο η κυβέρνηση Ερντογάν. Και οι δύο είναι ολοκληρωτικές ισλαμιστικές δικτατορίες”.

Πηγή: hellasjournal.com/