22.4.18

Τέτοιο χαστούκι στο πρόσωπο του Τραμπ… μπορεί να μείνει αναπάντητο;

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος κατά τη διάρκεια συνέντευξης που μεταδόθηκε σε ζωντανή μετάδοση από το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, αναφέρθηκε με τη μέγιστη δυνατή απρέπεια στις Ηνωμένες Πολιτείες, με έναν τρόπο που ουσιαστικά τους έθεσε απέναντι ως εχθρούς.

Μιλώντας… εθνικοπατριωτικά, ο Ερντογάν είπε πως αν οι ΗΠΑ θέλουν επιστροφή του πάστορα Μπράνσον ο οποίος κατηγορείται για σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν, θα πρέπει να αναλογιστούν τις δικές τους πράξεις. Η αποκωδικοποίηση του «μηνύματος» Ερντογάν, είναι ασφαλώς πιο πολύπλοκη υπόθεση.
Η πρώτη διάσταση είναι η εκμετάλλευση του αντιαμερικανισμού στην Τουρκία, με στόχο η «σθεναρή στάση» να συσπειρώσει το εκλογικό σώμα γύρω από τον ηγέτη που έχει «τα κότσια» να αντιπαρατεθεί με την Ουάσιγκτον ως ίσος προς ίσον.
Το γεγονός και μόνο ότι ο Μπράνσον παραμένει στη φυλακή, ενώ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μέχρι και 35 ετών (σ.σ. πρακτικά ισοδυναμεί με ισόβια) αποτελεί την προφανή απόδειξη που χρησιμοποιεί προς το εκλογικό σώμα το επικοινωνιακό μήνυμα του Τούρκου ηγέτη.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο (σ.σ. πριν μερικές ημέρες, προ της ανακοίνωσης των πρόωρων εκλογών θα ήταν πρώτο…), πρόκειται για μια σαφέστατη αναφορά στην πρόταση ανταλλαγής του Φετουλάχ Γκιουλέντην οποία έχει καταθέσει, έμμεσα και άμεσα.
Το πρόβλημα με την αναφορά του Ερντογάν – και αυτό αποδεικνύει τον επικοινωνιακό κυρίως χαρακτήρα του χειρισμού – είναι ότι ακόμα και η ανταλλαγή που προτείνεται αφορά δυο εντελώς διαφορετικά μεγέθη.
Εάν δεν θέλει να μας πει έμμεσα ο Τούρκος πρόεδρος ότι ο Μπράνσον ήταν πράκτορας της CIA ο οποίος δραστηριοποιείται επί εικοσαετία στην Τουρκία υπό την κάλυψη της ιεροσύνης, τότε τα μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα.

defence-point