28.4.18

Γιατί το πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας στο Ακούγιου δεν θα προχωρήσει

Γράφει ο
Νίκος Καρατουλιώτης
Υποστράτηγος ε.α
Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι εντός του 2018 θα ξεκινήσει η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου και στα εγκαίνια θα είναι μαζί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Το εργοστάσιο θα «κατασκευαστεί» στην περιοχή Ακούγιου, της νότιας Τουρκίας.
Η Τουρκία επιθυμεί διακαώς την κατασκευή του συγκεκριμένου εργοστασίου, καθόσον θα είναι το πρώτο βήμα για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας. Η δε τυχόν απόκτηση της:

Θα την αναβαθμίσει γεωστρατηγικά και θα την καταστήσει ηγέτιδα δύναμη στο σύμπλοκο Μέσης Ανατολής – Μεσογείου.
Θα συσπειρώσει γύρω της το Ισλάμ και θα ηγηθεί του Αραβικού κόσμου.
Όλα τα παραπάνω δεν είναι εφικτά και έρχονται σε αντίθεση με τις επιθυμίες της Δύσης καθόσον :
Στο συγκεκριμένο σύμπλοκο χωρά μόνο ένα παίκτη και αυτός έχει επιλεγεί από της ΗΠΑ να είναι το Ισραήλ.
Θα αντιδράσει ο ίδιος ο Αραβικός κόσμος, γιατί ουδόλως επιθυμεί να δει να ηγείται μια μη αραβική χώρα τόσο του Ισλάμ όσο και του παναραβισμού.
Θα αντιδράσει το ίδιο το Ισραήλ, αλλά και όλη η Δύση καθόσον δεν επιθυμούν να δουν τον Σουλτάνο που ηγείται ενός κράτους ταραξία με πυρηνικά (μας φτάνει ο Κιμ Γινγκ Ουν).
Από πλευράς Ρωσίας:
Ο Πούτιν είναι δεινός γεωπολιτικός παίκτης και δεν πρόκειται να επιτρέψει η Τουρκία να μεταβληθεί σε πυρηνική δύναμη, με τους πυραύλους να στοχεύουν την Μόσχα από απόσταση 2000 χιλιομέτρων.
Η γεωγραφία και ιστορία έχουν δικάσει την Ρωσία με την Τουρκία να σκοτώνονται. Περίπου 16 Ρωσοτουρκικούς πολέμους είχαμε μέχρι τώρα. Η παρούσα προσέγγιση είναι ευκαιριακή και δεν πρόκειται να έχει βάθος. Απλά ο Πούτιν πριμοδοτεί τον μεγαλοϊδεατισμό του Ερντογάν προκειμένου να διαλύσει τη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ (θα πριμοδοτούσε ακόμη και μια ελληνοτουρκική σύρραξη). Εξάλλου γι’ αυτό τον εξοπλίζει με S-400,γνωρίζοντας ότι θα χρησιμοποιηθούν σε βάρος μας.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κρίση της Κούβας όπου λίγο έλειψε να φτάσουμε σε παγκόσμιο πόλεμο μεταξύ Αμερικής και Σοβιετικής Ένωσης, ξεκίνησε λόγω της εγκατάστασης πυρηνικών από τις ΗΠΑ στην Τουρκία. Η Ρωσία μη δεχόμενη να έχει πυρηνικούς πυραύλους σε απόσταση αναπνοής από την Μόσχα, ανταπέδωσε τοποθετώντας Πυρηνικούς πυραύλους Στην Κούβα. Στο παρά 5΄επέστρεψαν τα Ρωσικά πλοία που μετέφεραν τους πυραύλους αλλά και η Αμερική απέσυρε τους πυρηνικούς πυραύλους από την Τουρκία.
Κατόπιν όλων των ανωτέρω συμπίπτουν τα συμφέροντα όλων, τόσο της Δύσης αλλά και της Ρωσίας στην μη απόκτηση πυρηνικών από την Τουρκία.
Απλά ο Πούτιν ερωτοτροπεί και πριμοδοτεί τον μεγαλοϊδεατισμό του Ερντογάν προκειμένου να διαλύσει την Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
Όσο για το πυρηνικό εργοστάσιο αυτό θα καταντήσει σαν το γεφύρι της Άρτας.