1.4.18

Σε λίγες ώρες ο κινέζικος δορυφόρος θα πέσει στη Γη


Η γνωστή στη γειτονιά της "Αστρολόγος-χαρτορίχτρα καφετζού" Σοφ - Τορ, από Θεσσαλονίκη προέβλεψε ότι ο Κινεζικός δορυφόρος θα πέσει πάνω στον αγωγό υδρεύσεως της Θεσσαλονίκης (που ακόμα επισκευάζεται) κοντά  στην Αραβησσό!
Προληπτικά μέτρα ασφαλείας έλαβε η ΕΥΑΘ εφοδιάζοντας τους εργαζόμενους στο σημείο, με ομπρέλες!
Εάν τελικά συμβεί αυτό, η επισκευή του αγωγού θα καθυστερήσει μερικά χρόνια, αλλά έχει προβλεφθεί η εγκατάσταση σταθμού αφαλάτωσης δίπλα στο Λευκό Πύργο από όπου το νερό της θάλασσας θα αφαλατώνεται και θα διανέμεται δωρεάν στους δημότες της Θεσσαλονίκης.

Η καταστροφή του κινεζικού διαστημικού σταθμού στη γήινη ατμόσφαιρα και η πτώση τυχόν τμημάτων του στη Γη θα συμβεί μεταξύ της νύχτας του Σαββάτου 31 Μαρτίου και αργά του απογεύματος της Κυριακής 1 Απριλίου (σε ώρα GMT), σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.
Ο επισκευαζόμενος  αγωγός ύδρευσης της Θεσσαλονίκης στην Αραβησσό.
Οι εργαζόμενοι
εκτός από τα κράνη, θα εφοδιαστούν και με ομπρέλες για να μη τραυματιστούν από τα
θραύσματα του Κινεζικού δορυφόρου.

Η ESA, ωστόσο,  επισημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει πολύ ακριβής πρόβλεψη, εν μέρει λόγω και της μεταβαλλόμενης ηλιακής δραστηριότητας, δηλαδή των ρεύματος των σωματιδίων που στέλνει ο Ήλιος προς τη Γη και τα οποία επηρεάζουν το γήινο γεωμαγνητικό πεδίο.
Στην πραγματικότητα, ο Ήλιος ήταν τις τελευταίες μέρες πιο ήσυχος του αναμενομένου, με συνέπεια να υπάρχει και πιο ήρεμος διαστημικός «καιρός» γύρω από τον πλανήτη μας. Αυτό, κατά την ESA, σημαίνει ότι η πυκνότητα στο ανώτερο τμήμα της ατμόσφαιρας, μέσω της οποίας κινείται ο «Τιανγκόνγκ-1», δεν αυξήθηκε όπως προβλεπόταν, κάτι που θα τραβούσε προς τα κάτω πιο γρήγορα τον ανεξέλεγκτο διαστημικό σταθμό.
Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με την ESA, μετέφερε κάπως πιο πίσω τη νέα (και ακόμη αβέβαιη) πρόβλεψη, αν και πάντως η 1η Απριλίου θεωρείται ακόμη η πιθανότερη μέρα. 
Ο «Τιανγκόνγκ-1» υπήρξε το πρώτο διαστημικό εργαστήριο της Κίνας, το οποίο εκτοξεύθηκε το 2011 για να βοηθήσει τη χώρα να αποκτήσει τεχνογνωσία, έτσι ώστε να κατασκευάσει και να θέσει σε τροχιά ένα μεγαλύτερο επανδρωμένο σταθμό, κάτι που προγραμματίζεται να γίνει μέσα στη δεκαετία του 2020.
Στη διάρκεια της ζωής του τον «Τιανγκόνγκ-1» είχαν επισκεφθεί τρεις κινεζικές αποστολές: η πρώτη το 2011, ήταν το ρομποτικό διαστημικό σκάφος Shenzhou και ακολούθησαν άλλες δύο το 2012 και 2013, τα επανδρωμένα σκάφη Shenzhou 9 και 10 αντίστοιχα.