6.4.18

Η Τουρκία μείωσε τη ροή των νερών στα ποτάμια που κυλάνε στη Συρία


Η Τουρκία με τα φράγματά της ελέγχει το νερό που ρέει στη Συρία και στο Ιράκόχι μόνο από τον Ευφράτη αλλά και άλλους ποταμούς. Κουρδικές πηγές καταγγέλλουν ότι το τουρκικό κράτος έκλεισε τα νερά για μια ακόμη φορά, με αποτέλεσμα η βόρεια Συρία να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης και ύδρευσης.

Συγκεκριμένα, η μείωση της ροής των υδάτων επηρεάζει τις επαρχίες του Χαλεπιού, της Ράκα και της Ντέιρ Αλ Ζουρ, τρεις περιοχές όπου οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ελέγχουν μεγάλο μέρος των εδαφών. Έχει μάλιστα σημάνει κόκκινος συναγερμός διότι έρχεται το καλοκαίρι και η ζήτηση νερού στη Συρία θα αυξηθεί.
Οι καλλιέργειες στη Συρία που εξαρτώνται από τα νερά του Ευφράτη ήδη έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές, ενώ η Τουρκία σταμάτησε τη ροή και του ποταμού Μπελίξ, ο οποίος ποτίζει τις καλλιέργειες στα βορειοανατολικά της επαρχίας της Ράκα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία χρησιμοποιεί τα νερά που πηγάζουν από το έδαφός της για να εκβιάσει τις γειτονικές της χώρες. Αυτή τη φορά φαίνεται ότι κυρίως στόχος της είναι οι Κούρδοι που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών της βόρειας Συρίας.
tribune