4.4.18

«Σφαγή» ΗΠΑ-Τουρκίας στη Συρία – Anadolu: Οι Αμερικάνοι κατασκευάζουν βάσεις στη Μανμπίτζ


Πεδίο αντιπαράθεσης έχει γίνει η Μανμπίτζ (Ιεράπολη) της Συρίας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απειλεί πως θα εισβάλλει για να σταματήσει τους Κούρδους και τις ΗΠΑ να παραμένουν στην περιοχή ενισχύοντας τους μαχητές.
Λάδι στη φωτιά ρίχνει το δημοσίευμα του Anadolu, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ όχι μόνο δεν έχουν πρόθεση να αποχωρήσουν από τον κουρδικό θύλακα αλλά φέρεται να έχουν στείλει ενισχύσεις και να κατασκευάζουν βάσεις.

Στη Μανμπίτζ κορμός των δυνάμεων είναι η οργάνωση YPG, την οποία η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατική. Η YPG είναι πολύτιμος σύμμαχος των ΗΠΑ στη μάχη κατά του ISIS.
Το Anadolu αναφέρει πως οι αμερικανικές βάσεις θα κατασκευαστούν κοντά στη «μεθόριο» που χωρίζει τον θύλακα της Μανμπίτζ από τον γειτονικό θύλακα της Τζαραμπλούς, τον οποίο έθεσε πέρυσι υπό τον έλεγχό του ο τουρκικός στρατός στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη».
Μια από τις βάσεις θα κατασκευαστεί στο χωριό Νταντάτ, στο βόρειο τμήμα της Μανμπίτζ, οκτώ χιλιόμετρα από το ποτάμι που χωρίζει την Μανμπίτζ από τη Τζαραμπλούς. Οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις ήδη διαθέτουν παρατηρητήριο στην περιοχή. Η δεύτερη βάση θα κατασκευαστεί τέσσερα χιλιόμετρα του Νταντάτ.
Το δημοσίευμα καταλήγει αναφέροντας πως οι ενισχύσεις που έστειλαν οι ΗΠΑ στην περιοχή είχαν σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν οι περιπολίες των Αμερικανών στο σημείο και πλέον γίνονται σε ημερήσια βάση.
eleftherostypos.gr