14.3.18

Δεν ήταν κι όλοι χαρούμενοι με το πέρασμα Τίλερσον από το State Department


Θετικά συναισθήματα προκάλεσε στο προσωπικό του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών η απομάκρυνση του Ρεξ Τίλερσον από την ηγεσία του, σημειώνει το «Politico». Η απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του έστειλε ένα μήνυμα ελπίδας στους εργαζόμενους του υπουργείου, καθώς η περίοδος Τίλερσον χαρακτηρίστηκε από το χαμηλό ηθικό μεταξύ των στελεχών κι από την απομάκρυνση διπλωματών καριέρας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παράλληλα, ο απερχόμενος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσπάθησε να μειώσει αριθμητικά το προσωπικό του υπουργείου, τόσο στις διπλωματικές όσο και στις διοικητικές-γραφειοκρατικές του υπηρεσίες. Επίσης, κατά τη γενικότερη άποψη, ο ίδιος δεν εξέφραζε τις απόψεις του προέδρου Τραμπ, προκαλώντας αρκετές φορές την παρέμβασή του, που αποκάλυπτε την διαφορά των απόψεων μεταξύ των δύο αντρών.
?Υπάρχει ένα αίσθημα μεγάλης ανακούφισης στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο τελευταίος χρόνος υπήρξε μία τραυματική εμπειρία, για να το θέσω ευγενικά. Ήταν ένας σκληρός T-Rex που χτυπούσε δυνατά και καταβρόχθιζε στελέχη και δομές?, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπρετ Μπρουέν, πρώην αξιωματούχος του ΥΠΕΞ.
Αρκετοί από τους εν ενεργεία αξιωματούχους του υπουργείου ελπίζουν επίσης ότι σύντομα θα αποχαιρετήσουν τους υψηλόβαθμους συνεργάτες του Τίλερσον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μεταξύ αυτών, η υπεύθυνη προσωπικού Μάργκαρετ Πετερλίν και ο υπεύθυνος για τον καθορισμό πολιτικής Μπράιαν Χουκ.
Τα δύο στελέχη έχουν βρεθεί στο επίκεντρο κριτικής από το προσωπικό του υπουργείου, που τους καταγγέλλει ότι είχαν σχηματίσει μία προστατευτική και μυστική κλίκα γύρω από τον υπουργό στη διάρκεια της περίπου 14μηνης θητείας του. «Οι άνθρωποι το βλέπουν ως μια ευκαιρία για ξεκαθάρισμα. Η ομάδα αυτή αποδείχτηκε ανίκανη να διοικήσει το υπουργείο των Εξωτερικών», τόνισε ένα από τα στελέχη.
Αρκετά από τα στελέχη του υπουργείου στις διπλωματικές αποστολές του εξωτερικού και στην έδρα του, στην Ουάσινγκτον, εμφανίζονται αισιόδοξα για τον αντικαταστάτη του Τίλερσον, τον διευθυντή της CIA Μάικ Πομπέο.
Μεταξύ των περισσοτέρων διπλωματών επικρατεί η άποψη ότι η στενή σχέση του Πομπέο με τον πρόεδρο Τραμπ θα βοηθήσει ώστε το υπουργείο ν’ αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος το έχει θέσει επανειλημμένα στο περιθώριο.
defence-point