25.3.18

ΕΚΤΑΚΤΟ - Ρ.Τ.Ερντογάν: «Ξεκίνησε η επίθεση του Στρατού κατά της πόλης Sinjar στο β.Ιράκ» - Έντονη αντίδραση Βαγδάτης


«Η ιρακινή πόλη Sinjar και η συριακή Tel Rifaat είναι οι επόμενοι στόχοι της Τουρκίας» ανακοίνωσε πριν απο λίγο ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν, συμπληρώνοντας ότι «Ο τουρκικός Στρατός βρίσκεται ήδη καθ'οδόν»!

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε  σήμερα την έναρξη της επιχείρησης κατά της ιρακινής πόλης Sinjar, ενώ ταυτόχρονα δεσμεύθηκε για την κατάληψη της πόλης Tel Rifaat που βρίσκεται υπό κουρδικό έλεγχο βόρεια από το Χαλέπι.
Άμεση ήταν η απάντηση της ιρακινής κυβέρνησης στην εξαγγελία Ερντογάν. Το ιρακινό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε: «Δεν πρόκειται να παραμείνουμε αδρανείς σε οποιαδήποτε  εξωτερική στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ».
Σύμφωνα με τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου, ο τουρκικός Στρατός θα επικεντρώσει τις επιχειρήσεις του στις θέσεις του PKK στην περιοχή Σιντζάρ των Κούρδων Γιαζίντι στην επαρχία της Νινευή στο βορειοδυτικό Ιράκ.
Η περιοχή του Σιντζάρ βρίσκεται σε μεγάλο βάθος στο έδαφος του Ιράκ.
«Δηλώσαμε ότι δεν θα τελειώσει αυτή η δουλειά με την Εφρίν.
»Τα μέλη του ΡΚΚ κατευθύνθηκαν προς το Σίντζαρ. Δήλωσα ότι θα μπούμε στο Σίντζαρ.
»Ξεκίνησαν επιχειρήσεις και για αυτήν την περιοχή», δήλωσε ο Ερντογάν την Κυριακή στα πλαίσια ομιλίας του στην Τραπεζούντα.
Την Παρασκευή το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) ανακοίνωσε ότι αποσύρει τις δυνάμεις του από την περιοχή του Σιντζάρ.
Να σημειωθεί ότι στην περιοχή του Σιντζάρ έχουν συγκροτηθεί από τους Κούρδους Γιαζίντι οι Μονάδες Αντίστασης του Σινγκάλ (YBŞ).
Οι Κούρδοι Γιαζίντι είναι φιλικά προσκείμενοι στο PKK διότι όταν τους επιτέθηκε το Ισλαμικό Κράτος τον Αύγουστο του 2014, οι Πεσμεργκά του ιρακινού Κουρδιστάν τους εγκατέλειψαν και οι μόνοι που έσπευσαν να τους υπερασπιστούν ήταν οι αντάρτες του PKK.
Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ακόμα ότι επόμενος στόχος των τουρκικών δυνάμεων είναι εκκαθάριση από Κούρδους μίας ακόμη πόλης στη βόρεια Συρία, της Ταλ Ριφαάτ. Πρόκειται για μία πόλη περίπου 40 χλμ. βόρεια του Χαλεπίου, η οποία βρίσκεται, πλέον, στο στόχαστρο των Τούρκων.
«Αν θέλει ο Θεός, θα φροντίσουμε ώστε αυτή η επιχείρηση να επιτύχει τον σκοπό της καταλαμβάνοντας την Ταλ Ριφάατ σε λίγο καιρό», δήλωσε σχετικά ο Ερντογάν από την Τραπεζούντα, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.
Στις 18 Μαρτίου, οι τουρκικές δυνάμεις με τη βοήθεια Σύρων συμμάχων τους κατέλαβαν τον θύλακα Αφρίν στη βόρεια Συρία, εκδιώκοντας την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) έπειτα από μια επίθεση που είχε ξεκινήσει δύο μήνες νωρίτερα.
Οι YPG χαρακτηρίζονται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Άγκυρα, αλλά είναι πολύτιμος σύμμαχος του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ στη μάχη κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Την επομένη της κατάληψης της Αφρίν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμος να διευρύνει την επίθεση εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής και σε άλλες περιοχές της βόρειας Συρίας.

«Θα συνεχίσουμε την πορεία αυτή έως την πλήρη καταστροφή του διαδρόμου που συνιστούν η Μανμπίτζ, η Άιν αλ-Άραμπ (το Κομπάνι στα αραβικά), η Ταλ Αμπιάντ, η Ρας αλ-Άιν και το Καμισλί», στη βόρεια Συρία, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.
pronews