10.3.18

Τούρκος ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου απειλεί ΗΠΑ: «Για το καλό τους (!) τούς συμβουλεύω να μην αντιδράσουν στην αγορά των S-400»!


Σε ερώτηση προς τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών της αναφορικά με τις πληροφορίες ότι το Κογκρέσο εξετάζει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία εξαιτίας της αγοράς των συστημάτων S-400 από την Ρωσία, ο τελευταίος απάντησε:

«Θα προτιμούσαμε οι ΗΠΑ να μην το κάνουν αυτό. Παρόλα αυτά εάν οι ΗΠΑ θέλουν να τιμωρήσουν την Τουρκία τότε τόσο εμείς όσο και η Ρωσία αλλά και άλλα κράτη θα αντιδράσουν διαφορετικά. Καλό θα είναι οι ΗΠΑ να μην μας απειλούν».
H κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ πίεσε για την υπογραφή νομοσχεδίου στις 30 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το οποίο επιβάλλει νέες κυρώσεις σε Ρώσους πολιτικούς και ολιγάρχες, στο πλαίσιο του νόμου για την καταπολέμηση όσων κρατών παραβιάζουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας (γνωστό ως CAATSA).
Ορισμένες διατάξεις του νόμου αυτού (CAATSA) δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση Τραμπ να επιβάλλει κυρώσεις και να διακόπτει όλες τις πωλήσεις όπλων από τις ΗΠΑ σε οποιαδήποτε χώρα που έχει σχέση με ρωσικές επιχειρήσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στον σχετικό κατάλογο.
Ανάμεσα στις χώρες αυτές είναι και η εταιρεία που παράγει το αμυντικό σύστημα S-400.
Aξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε στο Reuters σχετικά:
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατανοούν την επιθυμία της Τουρκίας να βελτιώσει την άμυνα της. Αλλά ανησυχούμε και το δηλώσαμε δημοσίως ότι η πιθανή απόκτηση των ρωσικών πυραύλων S-400, οι οποίοι θα είχαν επιπτώσεις στη λειτουργικότητα του ΝΑΤΟ, θα μπορούσαν ενδεχομένως να εκθέσουν την Τουρκία σε κυρώσεις λόγω του νέου νόμου περί κυρώσεων που ψήφισε πρόσφατα το Κογκρέσο».
pronews