23.3.18

Ποινική δίωξη από την προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών Πειραιά κατά Ε.Μαρινάκη για Noor 1

Ποινική δίωξη για χρηματοδότηση και αποθήκευση ναρκωτικών ουσιών, εγκληματική οργάνωση  για τη μεταφορά, διακίνηση και πώληση ναρκωτικών ασκήθηκε από την προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνη Τζίβα σε βάρος του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη και συνεργατών του, σχετικά με την υπόθεση του Noor 1.

Η δίωξη ασκήθηκε μετά την ολοκλήρωση προκαταρκτικής εξέτασης, στο πλαίσιο της οποίας ελέγχθηκαν εμβάσματα σχετικά με την χρηματοδότηση του πλοίου, το οποίο μετέφερε ναρκωτικά και αφορά και σε τρεις συνεργάτες του εφοπλιστή, και συγκεκριμένα τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ναυτιλιακής εταιρείας Capital, Νίκο Συντιχάκη, τον δικηγόρο Πειραιά, Βαγγέλη Μπαϊρακτάρη και στον ναυτασφαλιστή Ηλία Τσακίρη.
Με την παραγγελία της εισαγγελέως ζητείται να γίνει και περαιτέρω διερεύνηση για λαθρεμπορία καυσίμων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος από παράνομες δραστηριότητες και πάλι στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.
Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, με έγγραφό της ζήτησε η δικογραφία να ανατεθεί σε ανακριτή κατά της διαφθοράς.
(Αρχικό κείμενο)
Το αναμενόμενο εδώ και αρκετές εβδομάδες πόρισμα της εισαγγελικής έρευνας για την υπόθεση Noor1 και των τριών τόνων ηρωίνης ολοκληρώθηκε και όπως αναφέρει το zougla.gr έχει έρθει ήδη σε γνώση του τι ακριβώς λέει
«Το πόρισμα έχει ήδη κατατεθεί στις ανακριτικές αρχές προκειμένου να διεξαχθεί η κύρια ανάκριση. Το κατηγορητήριο είναι εξαιρετικά βαρύ και αφορά σε διακίνηση, κατοχή, αποθήκευση, χρηματοδότηση ναρκωτικών από εγκληματική οργάνωση, ενώ θα γίνει και περαιτέρω διερεύνηση για λαθρεμπορία καυσίμων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος από παράνομες δραστηριότητες και πάλι στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης. 
Για όλα τα παραπάνω κατηγορείται ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης καθώς και οι συνεργάτες του. 
Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, προκειμένου να διεξαχθεί η κύρια ανάκριση ήδη ο Βαγγέλης Μαρινάκης βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ανακοίνωση της άσκησης ποινικής διώξεως εναντίον του. Πρόκειται για κακουργήματα που επισύρουν ποινές ακόμη και ισοβίων δεσμών και αφορούν σε διακίνηση, αποθήκευση, χρηματοδότηση και κατοχή ναρκωτικών, συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ξέπλυμα μαύρου χρήματος από παράνομες δραστηριότητες, λαθρεμπορία κλπ.
Έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, το πόρισμα της εισαγγελέως Ειρήνης Τζίβα αποτελεί μείζον γεγονός τόσο σε πολιτικό όσο και εκδοτικό, πέραν των άλλων διαστάσεων που προσλαμβάνει σε επιχειρηματικό, δικαστικό και αθλητικό επίπεδο. 
Η άσκηση ποινικής δίωξης και η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα δεν αφορά όμως μόνο τον Βαγγέλη Μαρινάκη αλλά και τους τρεις συνεργάτες του, τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ναυτιλιακής εταιρείας Capital Νίκο Συντιχάκη, τον δικηγόρο Πειραιά Βαγγέλη Μπαϊρακτάρη και τον ναυτασφαλιστή Ηλία Τσακίρη.»
Το πόρισμα κατά πως ισχυρίζεται το zougla.gr στηρίχθηκε εν πολλοίς στις αποκαλύψεις του ισοβίτη Γιαννουσάκη που πυροδότησαν την εκ νέου διερεύνηση της υπόθεσης...
«Οι αποκαλύψεις του Γιαννουσάκη είχαν ως βάση δύο άξονες. Ο πρώτος αφορούσε σε λαθρεμπόριοκαυσίμων.
Ειδικότερα, ο υπάλληλος της εταιρείας εμπορίας πετρελαίων που ονομάζεται HORIZON στο Ντουμπάι Γιώργος Μπουρδούβαλης, ισοβίτης και αυτός σήμερα, μαζί με τον Αιμίλιο Κοτσώνη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας CAPITAL του Βαγγέλη Μαρινάκη, αφαιρούσαν από τα πλοία που εφοδίαζαν με καύσιμα ποσότητες πετρελαίου μέσω της τεχνικής πρόσμειξης του καυσίμου με γλυκό νερό. 
Ο Μπουρδούβαλης είχε αναλάβει την κλοπή και διακίνηση των κλεμμένων καυσίμων στο Ντουμπάι, ενώ οι άλλοι δύο, Κοτσώνης και Συντυχάκης, τη μεταφορά των μαύρων χρημάτων σε διάφορους λογαριασμούς, στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. 
Το περίεργο στην όλη υπόθεση είναι ότι, ενώ υπήρχαν μαρτυρίες από τις καταθέσεις ενός εκ των πρωταγωνιστών και μέρος των χρημάτων που έμπαιναν παρανόμως στην Ελλάδα είχε εντοπιστεί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά τον έλεγχο των αποσκευών του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας CAPITAL του εφοπλιστή Μαρινάκη, καμία άλλη εξέλιξη δεν υπήρξε και η ιστορία παρέμενε θαμμένη σε κάποιο συρτάρι της Εισαγγελίας Πειραιά. 
Και ενώ το zougla.gr ερευνούσε την υπόθεση της κλοπής καυσίμων και διακίνησης μαύρου χρήματος, ο Ευθύμιος Γιαννουσάκης, μιλώντας στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου λέγοντας επί λέξει: «Εγώ θεωρώ ότι ο Μαρινάκης θα μπερδευτεί πολύ έντονα με τα ναρκωτικά»!
Η επικοινωνία του δημοσιογράφου με τον ισοβίτη κράτησε πάνω από τέσσερις μήνες, κυρίως γιατί ο ίδιος ζητούσε πίστωση χρόνου για την έκδοση των ενταλμάτων των Τούρκων εμπόρων ηρωίνης (ήλπιζε στα ευεργετήματα του νόμου) και επειδή φοβόταν για τη ζωή του. 
Η έρευνα της ηλεκτρονικής εφημερίδας απέδωσε καρπούς και τα πράγματα άρχισαν να γίνονται ακόμη πιο ξεκάθαρα μετά τον εντοπισμό των λογαριασμών της εταιρείας G TANKERS του Γιαννουσάκη στην τράπεζα BARODA του Ντουμπάι. 
Σε αυτούς τους λογαριασμούς, τους οποίους ο Γιαννουσάκης ήδη είχε δώσει στην ελληνική Δικαιοσύνη, υπήρχε έμβασμα της εταιρείας EXPRESS ENERGY με έδρα την οδό Ιάσωνος 3, όπου, όπως είναι γνωστό, στεγάζονται τα γραφεία των εταιρειών Μαρινάκη. 
Παρακάτω παρατίθενται ορισμένα από τα στοιχεία που περιήλθαν στα χέρια μας από την έρευνα.
Πρόκειται για την τραπεζική κάρτα της εταιρείας G TANKER στην τράπεζα BARODA του Ντουμπάι και μέρος της ανάλυσης του λογαριασμού όπου εμφανίζεται η εταιρεία EXPRESS ENERGY, συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη, από την οποία και εστάλησαν μεταξύ άλλων και τα επίμαχα 409.963 δολάρια. 
Τα στοιχεία που «καίνε» τρεις συνεργάτες του Μαρινάκη
Ένα πρόσωπο που αναφέρεται εξαρχής στις καταθέσεις αλλά και στις συνομιλίες που είχε ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη είναι ο Νικόλαος Συντυχάκης, άμεσος συνεργάτης του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη. 
Ο κ. Συντυχάκης, σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα της τελωνειακής αρχής του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», συνελήφθη στις 23/09/2014 με 622.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 500, που τα είχε τοποθετημένα σε μία βαλίτσα γραφείου, ποσό αδήλωτο και χωρίς κάποιο παραστατικό. Οι Αρχές δέσμευσαν το ποσό, κατέγραψαν -ως όφειλαν- την παράνομη διακίνηση και προχώρησαν στις καθορισμένες από τον νόμο διαδικασίες.
Τα ντοκουμέντα της σύλληψης:

Πρωθυπουργός της χώρας τότε ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, υπουργός επί των Οικονομικών ο Γκίκας Χαρδούβελης και γενικός γραμματέας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων η Κατερίνα Σαββαΐδου. 
Σύμφωνα με πληροφορίες από το δικαστικό ρεπορτάζ, ο κ. Συντυχάκης ισχυρίστηκε πως το αδήλωτο και πουθενά καταγεγραμμένο ποσό, χωρίς κάποιο παραστατικό ή άλλο δικαιολογητικό, ήταν… ναυτιλιακό συνάλλαγμα. Κάποια στιγμή το ποσό επεστράφη χωρίς κανείς να γνωρίζει το σκεπτικό βάσει του οποίου οι ανακριτικές αρχές απεφάνθησαν τοιουτοτρόπως. 
Ποιος είναι πραγματικά ο κ. Συντυχάκης; Ένα απλό οδοιπορικό στην ιστοσελίδα της Capital Product Partners του Βαγγέλη Μαρινάκη, που είναι εταιρεία εισηγμένη στη χρηματαγορά της Νέας Υόρκης, ήταν ικανό να αποκαλύψει πως ο κ. Συντυχάκης ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας. 
Η σύνθεση του Δ.Σ. της Capital είναι η εξής:
 
Στον κατάλογο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (τρίτο κατά σειρά) αναγράφεται και το όνομα του Ευάγγελου Μπαϊρακτάρη. Πρόκειται για νέο στην ηλικία δικηγόρο, ο οποίος ηγείται δικηγορικής εταιρείας στον Πειραιά με γραφεία επί της οδού Κολοκοτρώνη 130. 
Γιoς του Γιώργου Μπαϊρακτάρη, πολύ σοβαρού ανθρώπου και νομικού με εξειδίκευση και πείρα στα ναυτιλιακά, που χαίρει εκτίμησης στη ναυτιλιακή αγορά του μεγάλου λιμανιού της χώρας. 
(Ο κ. Μαρινάκης μαζί με τον κ. Ευάγγελο Μπαϊρακτάρη στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς κατά τη διάρκεια ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 22 Μαΐου 2017)
Ο υιός τώρα φέρεται να εμπλέκεται σε μία εταιρεία με το όνομα Marathon Carriers, με έδρα τον Πειραιά και γραφεία -πού αλλού;- επί της οδού Κολοκοτρώνη 130 και μάλιστα στον 2ο όροφο. Οποία σύμπτωσις. Εκεί όπου στεγάζεται και το δικηγορικό του γραφείο. Η εταιρεία αυτή είναι καταγεγραμμένη στα μητρώα του Υπουργείου Ναυτιλίας και έχει ως έδρα τα νησιά Μάρσαλ. 

(Η διεύθυνση της εταιρείας Marathon επί της οδού Κολοκοτρώνη 130 στον Πειραιά)
Στην κίνηση λογαριασμού της εταιρείας G-TANKERS του ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη κατά τις επίμαχες ημερομηνίες του καλοκαιριού του 2013 και μετά εμφανίζονται τα παρακάτω εμβάσματα (εταιρεία και ποσό):
FAIRBANKS 46.708
FT MARITIME 40.329
MARITIME CAPITAL MGMT 12.186
EXPRESS ENERGY GREECE 409.962
MARATHON CARRIERS 49.994
MARLEX CORPORATION 39.994
MARLEX CORPORATION 49.994
MARATHON CARRIERS 99.994
HELENIC HULL CYPRUS 279.935
Παρατηρεί κάποιος πως η Marathon έχει εμβάσει δύο φορές στον λογαριασμό της εταιρείας του ισοβίτη δύο ποσά, συνολικού ύψους 150.000 δολαρίων. Πέραν της Marathon συμφερόντων -ως φαίνεται- Μπαϊρακτάρη καταγράφονται κι άλλες εταιρείες που εκείνη την περίοδο είχαν συναλλαγές με τον ισοβίτη, όπως το όνομα του ναυτασφαλιστή Ηλία Τσακίρη και της εταιρείας του.
Το βασικό ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει για την εισαγγελέα είναι το πώς και γιατί ο Ηλίας Τσακίρης στέλνει χρήματα στον ισοβίτη και μάλιστα σε λογαριασμούς που υποδέχονται ποσά και από άλλους συνεργάτες ή στελέχη του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη.
Ο Ηλίας Τσακίρης είναι γνωστός στη ναυτιλιακή πιάτσα. Είναι απόφοιτος της Σχολής Εμπορικού Ναυτικού της Ύδρας, καθώς και πτυχιούχος του Liverpool John Moores University. Είναι πλοίαρχος Ε.Ν. και κάτοχος πτυχίου ναυτιλιακών σπουδών. Η σταδιοδρομία του ξεκίνησε το 1987 στα πλοία του στόλου της Ceres Hellenic Shipping Enterprises. Το 1995 εντάχθηκε στο δυναμικό της διαχειρίστριας εταιρείας, της Hellenic Hull Mutual Plc., ξεκινώντας ως επικεφαλής του Τμήματος Απαιτήσεων. Από το 2005 έως σήμερα κατέχει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της διαχειρίστριας εταιρείας.
Τι είναι, λοιπόν, αυτές οι εταιρείες; Μια ματιά στην επίσημη κατάθεση του Γιαννουσάκη ξεκαθαρίζει το τοπίο. 
Συγκεκριμένα, ο Γιαννουσάκης στις 25/1/2017 έδωσε ένορκη μαρτυρική κατάθεση στις φυλακές Αυλώνα και παρέδωσε στους δύο προανακριτικούς υπαλλήλους τα τραπεζικά εμβάσματα που εστάλησαν στην εταιρεία του την κρίσιμη περίοδο της μεταφοράς του φορτίου των ναρκωτικών.
Ακολουθεί η κατάθεση του Μάκη Γιαννουσάκη: «Σας κάλεσα στο χώρο που κρατούμαι με σκοπό να δείξω την πραγματική μου μεταμέλεια και την πρόθεση μου να συνεχίσω να βοηθάω περαιτέρω την εξέλιξη των ερευνών που αφορούν στην υπόθεση μεταφοράς πλέον των δυο τόνων ηρωίνης με το πλοίο Noor One. Στα πλαίσια αυτά και προκειμένου να βοηθήσω σημαντικά την έρευνα σας ως προς την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης αυτής, σας προσκομίζω το αντίγραφο του εταιρικού μου λογαριασμού (G-TANKERS) που διατηρούσα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την εποχή εκείνη- δηλαδή τα έτη 2013 και 2014. Σημειώνω ότι κάποιες από τις μεταφορές που φαίνονται στο έγγραφο που σας προσκομίζω εμφανίζουν ως αποστολέα την εταιρία FT MARITIME και αφορούν τον καταδικασμένο για την υπόθεση Φ.Π και τον Τ.Τ, συνεταίρο του. Οι μεταφορές που εμφανίζουν ως αποστολέα την εταιρία FAIRBANKS αφορούν τον ήδη καταδικασμένο για την υπόθεση Κ.Β και τον εργοδότη του Κ.Κ. Επιπρόσθετα σας αναφέρω ότι οι μεταφορές που προαναφέρθηκαν και φαίνονται στο έγγραφο που σας προσκομίζω δεν αφορούν σε εμπορική συναλλαγή οιουδήποτε είδους μεταξύ της εταιρίας μου και των εταιριών αυτών».
Με λίγα λόγια, στη λίστα των εταιρειών που απέστειλαν εμβάσματα στην G Tankers του Γιαννουσάκη φιγουράρουν εταιρικές οντότητες τα στελέχη των οποίων έχουν εμπλακεί και -το χειρότερο- έχουν καταδικαστεί για την υπόθεση NOOR1 που μας απασχολεί. Τι δουλειά είχαν, λοιπόν, να συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν τη λίστα εταιρείες όπως αυτή συμφερόντων Μαρινάκη (Express Energy) και συμφερόντων του ανώτερου στελέχους της εταιρείας Μαρινάκη, του Ευάγγελου Μπαϊρακτάρη, (Marathon Carriers);
Η παρέμβαση της εισαγγελέως
Σε αυτήν την ερώτηση κλήθηκε να απαντήσει η εισαγγελέας Ειρήνη Τζίβα, η οποία μετά τις αποκαλύψεις του zougla.gr κάλεσε τόσο τον κ. Μαρινάκη όσο και τους δύο συνεργάτες του να καταθέσουν ανωμοτί, δηλαδή ως ύποπτοι. 
Το πόρισμα δεν άργησε να εκδοθεί» καταλήγει το zougla.gr
pronews