17.3.18

Τουρκικά πολεμικά εντός Εθνικών Χωρικών Υδάτων και NAVTEX στo Αγαθονήσι με αφορμή το πολύνεκρο ναυάγιο

Την ώρα που συνεχίζεται η μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη διάσωση πιθανών επιζώντων (παρανόμων μεταναστών) του πολύνεκρου ναυαγίου στο Αγαθονήσι, στα ανατολικά του ακριτικού μας νησιού η τουρκική Ακτοφυλακή και με την αιτιολόγηση ότι πραγματοποιεί επιχείρηση έρευνας και διάσωσης βρίσκεται σε απόσταση λίγων μιλίων απο τις ακτές του νησιού.

Πιο συγκεκριμένα τρεις τουρκικές ακταιωροί, οι οποίες εκμεταλλευόμενες το ναυάγιο επιχείρησαν να αμφισβητήσουν για ακόμη μια φορά την ελληνική κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή παρεμβαλλόμενες στις προσπάθειες του ΛΣ για την πραγματοποίηση της επιχείρησης Έρευνας και διάσωσης. 
Οι ελληνικές Αρχές από τις 06.40 το πρωί του Σαββάτου ανακοίνωσαν με τις NΟΤΑΜ’s A722/18 και Α/723/18 την διεξαγωγή επιχείρησης SAR σε δυο περιοχές ακτίνας 5ν.μ. από το στίγμα του ναυαγίου.
Σύμφωνα με τις ελληνικές NOTAM’s καλούνται όλα τα εναέρια μέσα να επικοινωνούν με το Κέντρο του Πειραιά PIRAEUS JRCC πριν εισέλθουν στις συγκεκριμένες περιοχές και επισημαίνεται ότι η περιοχή αυτή εμπίπτει στο FIR Αθηνών.
Ταυτόχρονα στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά του Αγαθονησίου εντοπίστηκε και μια τουρκική πυραυλάκατος Κλάσης Kilic η TCG İmbat (P-335) η οποία μέχρι στιγμής παρακολουθεί απο απόσταση τα σκάφη του ΛΣ.
Το τουρκικό Ναυτικό εκμεταλλευόμενο την κατάσταση αλλά και για να καλύψει τις κινήσεις των τουρκικών σκαφών της Ακτοφυλακής και του Ναυτικού εξέπεμψε NAVTEX στην οποία αναφέρει πως πραγματοποιεί έρευνα και διάσωση με τη διαφορά ότι στην περιοχή που αναφέρει υπερκαλύπτει και τα Εθνικά Χωρικά Ύδατα.
Σύμφωνα με την καταγραφή του στίγματος τους, από την ιστοσελίδα Marine Traffic, οι TCSG IZMIR, DIDIM και FAMAGUSTA «χτενίζουν» την θαλάσσια περιοχή ακόμη και ανοιχτά των βορειανατολικών ακτών του Αγαθονησίου.
Ωστόσο σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου η εικόνα που αποτυπώνεται στην περιοχή περιλαμβάνει μόνο δυο σκάφη της τουρκική ακτοφυλακής τα οποία μάλιστα κινούνται στα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Βέβαια η σχετική εικόνα διαψεύδει την ανωτέρω εκτίμηση αφού φαίνεται καθαρά η ύπαρξη τουλάχιστον τριών ακταιωρών της τουρκικής Ακτοφυλακής.
Πρακτικά οι Τούρκοι θέλουν να δώσουν το «στίγμα» τους λέγοντας πως η περιοχή του ανήκει και για αυτό είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για τις αποστολές έρευνας και διάσωσης.
Εκτός απο τα παραπάνω σκάφη υπάρχουν και δύο γερμανικά τα οποία επιχειρούν στο πλαίσιο της δύναμης FRONTEX.
Το Αγαθονήσι υπενθυμίζεται ως είναι ανάμεσα στα νησιά τα οποία συχνά πυκνά η τουρκική Αεροπορία πραγματοποιεί υπερπτήσεις.
H τουρκική NAVTEX
TURNHOS N/W : 0402/18
AEGEAN SEA
SEARCH AND RESCUE OPERATION IS UNDERWAY IN TURKISH SEARCH AND RESCUE REGION, IN AREA BOUNDED BY;
37 19.00 N – 026 54.00 E
37 26.00 N – 026 54.00 E
37 26.00 N – 027 13.00 E
37 19.00 N – 027 13.00 E
CAUTION ADVISED.
Τα τρία τουρκικά σκάφη της Ακτοφυλακής όπως εμφανίζονται στο Marine Traffic να κινούνται γύρω απο το Αγαθονήσι.