23.3.18

ΓΕΑ: Τα τουρκικά F-16 ήταν «λοκαρισμένα» από μαχητικά της ΠΑ και δεν κατάφεραν να παρενοχλήσουν το ελικόπτερο του Α/ΓΕΣ

Για πρόθεση παρενόχλησης του ελικοπτέρου CH-47D Chinook που μετέφερε τον Aρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Α.Στεφανή από τα τουρκικά F-16  κάνει λόγο η ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο το ΓΕΑ για τη νέα τουρκική πρόκληση. 

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα  τουρκικά F-16 τα οποία απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο του Dalaman δεν παρενόχλησαν το ελικόπτερο που μετέφερε τον αρχηγό ΓΕΣ από τη Ρω στη Ρόδο επειδή το ελικόπτερο πετούσε σε πολύ χαμηλό ύψος αλλά και γιατί στην περιοχή είχαν σπευσει ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη που συνόδευαν το ελικόπτερο. 
Η ανακοίνωση του ΓΕΑ δεν κάνει καμία επισήμανση για τις αναφορές που έγιναν δια ασυρμάτου από τους τούρκους προς το ελληνικό ελικόπτερο με τις οποίες καλούσαν το ελληνικό ελικόπτερο να αλλάξει πορεία, διότι παραβίαζε το τουρκικό FIR! 
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του ΓΕΑ αναφέρει: 
- Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοινώνει ότι, την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018 και ώρα 17:29 πραγματοποιήθηκε είσοδος δύο (2) αεροσκαφών F-16 της Τουρκικής Αεροπορίας στο FIR Αθηνών, τα οποία απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο του Dalaman, με πρόθεση παρενόχλησης ελικοπτέρου CH-47 του Ελληνικού Στρατού, το οποίο πετούσε από τη νήσο Ρω προς τη νήσο Ρόδο σε πολύ χαμηλό ύψος και στο οποίο επέβαινε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού.
- Από το σημείο εισόδου και καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής τους στο FIR Αθηνών και μέχρι την έξοδό τους από αυτό, τα εν λόγω αεροσκάφη ήταν συνεχώς κάτω από τη συνοδεία ελληνικών αεροσκαφών F-16, τα οποία απογειώθηκαν από την 115 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Σούδας.
- Λόγω της παρουσίας των ελληνικών αεροσκαφών, δεν υπήρξε αναφορά παρενόχλησης του ελικοπτέρου του Ελληνικού Στρατού.

Την ανακοίνωση υπογράφει ο αντισμήναρχος (Ι) Ιωάννης Τσιτούμης, εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΑ.
pronews