16.3.18

Η ελληνικών συμφερόντων Energean Oil εξορύσσει αέριο στο Ισραήλ


Σε μια περίοδο όπου η Τουρκία αμφισβητεί τα δικαιώματα άλλων χωρών (Κύπρος), μια εταιρεία ελληνικών συμφερόντων, η Energean Oil, εξασφάλισε κεφάλαια για εξόρυξη φυσικού αερίου σε δυο κοιτάσματα στο Ισραήλ.
Διεθνείς επενδυτές προσέφεραν 330 εκατ. λίρες στο Λονδίνο για να αποκτήσουν μετοχές  της Energean. Η είσοδος της Energean Oil στην Κύρια Αγορά του Λονδίνου με συνολική κεφαλαιοποίηση 700 εκατ. λιρών δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή για το 2018, αλλά αποτελεί και μια κίνηση με γεωπολιτική σημασία, καθώς στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου θα δραστηριοποιείται μια εταιρεία ελληνικών συμφερόντων, στην οποία κατέχει ποσοστό το Aμερικανικό Fund Τhird Point, ένα fund που χρηματοδοτεί την Energean Oil εδώ και αρκετά χρόνια.

Σε μια περιοχή όπου η Τουρκία επιχειρεί να αμφισβητήσει τα δικαιώματα άλλων χωρών (Κύπρος), μια ελληνική εταιρεία διαθέτει παρουσία η οποία εξασφαλίστηκε πλήρως από πλευράς κεφαλαίων, καθώς οι ξένοι επενδυτές της πρόσφεραν 330 εκατ. λίρες.
Συγκεκριμένα, η  μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου για το 2018 είναι ελληνικών συμφερόντων καθώς η Energean Oil κατά την είσοδό της στην Κύρια Αγορά του Λονδίνου άντλησε 330 εκατ. λίρες ή 460 εκατ. δολάρια.

Το deal των ρεκόρ για την Energean Oil

Η ελληνική εταιρεία, όμως, με την επιτυχή εγγραφή της κατέρριψε δυο ακόμα ρεκόρ: Η Energean Oil είναι η μεγαλύτερη είσοδος εταιρείας στον κλάδο πετρελαίου & φυσικού αερίου από 2014 και η μεγαλύτερη είσοδος στον ίδιο κλάδο από τον Νοέμβριο του 2016, όταν εισήλθε η Ρωσική Rusneft.
H Energean Oil & Gas ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση της Δημόσιας Προσφοράς 72.592.016 νέων Κοινών Μετοχών της στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου με τιμή 4,55 βρετανικές λίρες ανά μετοχή.
Με βάση την τιμή της μετοχής, η συνολική κεφαλαιοποίηση της εταιρείας είναι 695 εκατ. λίρες ή 968 εκατ. δολάρια. Η Δημόσια Προσφορά αφορά περίπου το 47,5% των μετοχών της εταιρείας.
Συνολικά, μετά την έναρξη της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, η οποία αναμένεται στις 21 Μαρτίου με το σύμβολο ENOG, η εταιρεία θα διαθέτει 152.823.238 μετοχές.
Με τη Δημόσια Προσφορά, η Energean λαμβάνει περίπου 330 εκατ. λίρες (460 εκατ. δολάρια), εκ των οποίων η πλειοψηφία θα επενδυθεί στην ανάπτυξη των θαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου Karish και Tanin στο Ισραήλ.
Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 1,2 δις. δολάρια και μαζί με τα 330 εκατ. λίρες, καλύφθηκαν πλήρως οι επενδύσεις των δυο κοιτασμάτων φυσικού αερίου Καρις και Τανιν στο Ισραήλ.