17.3.18

Η Τουρκία καταλαμβάνει με άδεια Ρωσίας-Ιράν τη βορειοδυτική Συρία – Θα δημιουργήσει ισλαμιστικό ψευδοκράτος (χάρτης)


Νέο φυλάκιο στη βορειοδυτική Συρία κατασκευάζει ο τουρκικός στρατός, σε ένα ακόμα σημείο για να προστατεύει τους ισλαμιστές που ελέγχουν την επαρχία της Ιντλίμπ και μέρος της επαρχίας του Χαλεπιού.
Το πρωί του Σαββάτου μια φάλαγγα από τουρκικά στρατιωτικά οχήματα εισήλθε στη βορειοδυτική Συρία, μεταφέροντας σε φορτηγά εκσκαφείς και άλλα μηχανήματα που είναι απαραίτητα για την κατασκευή του φυλακίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Al Masdar News, το νέο τουρκικό φυλάκιο θα χτιστεί βόρεια της πόλης του Χαλεπιού, στην κορυφή του όρους Τζαμπάλ Ανάκ, κοντά στην κωμόπολη Αναντάν που ελέγχεται από φιλότουρκους ισλαμιστές.
Ο τουρκικός στρατός άρχισε να κατασκευάζει φυλάκια στην επαρχία της Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, από την αρχή του 2018, ύστερα από τη συμφωνία Άγκυρας, Μόσχας και Τεχεράνης να δημιουργήσουν μια «ζώνη αποκλιμάκωσης» στη βορειοδυτική Συρία.
Στην πραγματικότητα, με αυτά τα φυλάκια η Τουρκία μπαίνει ανάμεσα στους εξεγερμένους ισλαμιστές και στον συριακό στρατό που επιχειρεί για να απελευθερώσει την επαρχία της Ιντλίμπ.
Παρατηρώντας κανείς τον χάρτη εύκολα βλέπει ότι η Τουρκία επιθυμεί να καταλάβει ολόκληρη την επαρχία της Ιντλίμπ και τα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού, στη βορειοδυτική Συρία, και να δημιουργήσει στα εδάφη αυτά στο άμεσο μέλλον ένα ψευδοκράτος-προτεκτοράτο της -στα πρότυπα του ψευδοκράτους στην Κύπρο.
Ο διαμελισμός της Συρίας έχει ξεκινήσει και η Τουρκία αποσπά εδάφη της χώρας με τη σύμφωνη γνώμη Ρωσίας και Ιράν.
Μόσχα και Τεχεράνη προτιμούν να δώσουν εδάφη της Συρίας στην Τουρκία, παρά να επιτρέψουν τη δημιουργία μιας κουρδικής ομόσπονδης οντότητας φιλικής προς τις ΗΠΑ.
Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ, που σώθηκε από Ρώσους και Ιρανούς την τελευταία στιγμή από βέβαιο χαμό, αφού μόνος του έχανε τον πόλεμο, παρακολουθεί τον διαμελισμό της χώρας του ανίκανος να αντιδράσει.
Εάν η Δύση ήταν πιο ευέλικτη τώρα θα επιχειρούσε να προσεταιριστεί τον Άσαντ για να διώξει Ιρανούς, Ρώσους και Τούρκους από τη Συρία.
Η Δύση όμως είναι όμηρος των ιδεοληψιών της. Τέτοιες ευαισθησίες Τούρκοι και Ρώσοι απέδειξαν ότι δεν έχουν.

Πολεμικός χάρτης της βορειοδυτικής Συρίας: Οι μπλε πύργοι στον χάρτη είναι τα φυλάκια που έχουν κατασκευάσει οι Τούρκοι. Όπως βλέπετε είναι κατά μήκος των εδαφών που ελέγχει η κυβέρνηση (κόκκινο χρώμα) και οι τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα (πράσινο ανοιχτό χρώμα) στην επαρχία της Ιντλίμπ. Είναι εμφανές ότι η Τουρκία προστατεύει τους τζιχαντιστές από τον συριακό στρατό, χτίζει σύνορα. Βορειοδυτικά της πόλης Χαλέπι το εικονίδιο με το φορτηγό δείχνει το σημείο που θα χτιστεί το νέο φυλάκιο. Με σκούρο λαδί χρώμα είναι τα εδάφη που κατέλαβε η Τουρκία στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού με την επιχείριση «Ασπίδα του Ευφράτη». Με ανοιχτό λαδί είναι τα εδάφη που έχει καταλάβει στον κουρδικό θύλακα της Εφρίν με την επιχείριση «Κλάδος Ελαίας». Ό,τι βλέπετε στον χάρτη σε αποχρώσεις του πράσινου είναι τα εδάφη που θα ενωθούν υπό τουρκική διοίκηση και εκεί θα δημιουργηθεί το τουρκικό ισλαμιστικό ψευδοκράτος. Οι Τούρκοι θέλουν να πάρουν από τους Κούρδους και την περιοχή της Μανμπίτζ.

tribune