26.3.18

Νέο χαστούκι των ΗΠΑ στον Ερντογάν: Αμερικανική φρουρά στη μαρτυρική Κόμπανι


Αμερικανικά στρατεύματα αναμένεται να αναπτυχθούν σύντομα στη μαρτυρική κουρδική πόλη της Κόμπανι, στη βόρεια Συρία, η οποία βρίσκεται ακριβώς πάνω στα σύνορα με την Τουρκία.
Η Κόμπανι, που έγινε διάσημη εξαιτίας της εξάμηνης πολιορκίας της (Σεπτέμβριος 2014-Ιανουάριος 2015) από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), είναι ένα σύμβολο της κουρδικής αντίστασης απέναντι στους τζιχαντιστές μιας και ήταν η πρώτη πόλη στην οποία επιτέθηκε το Ισλαμικό Κράτος και απέτυχε να την καταλάβει.

Στην Κόμπανι οι τζιχαντιστές θυσίασαν την «αφρόκρεμα» των ανδρών τους, πολλοί από τους οποίους ήταν και διαδικτυακοί αστέρες της οργάνωσης.
Συνολικά στην πολιορκία και στη μάχη της Κόμπανι το Ισλαμικό Κράτος έχασε 4.500-5.000 άνδρες και από εκεί και μετά ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την κατάρρευση του χαλιφάτου του.
Στην Κόμπανι επίσης σφυρηλατήθηκε η συμμαχία των Κούρδων της Συρίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πριν μερικές ημέρες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν έκανε σαφές ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις του στη Συρία δεν θα περιοριστούν δυτικά του Ευφράτη, αλλά θα περάσει τον ποταμό και θα καταλάβει όλες τις πόλεις υπό κουρδικό έλεγχο στη βόρεια Συρία, συμπεριλαμβανομένης και της Κόμπανι.
Σύμφωνα με το ιρακινοκουρδικό BasNews αμερικανική αντιπροσωπεία επισκέφτηκε την πόλη Μανμπίτζ την Κυριακή 25 Μαρτίου στη βορειοδυτική Συρία, για να συζητήσει την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην Κόμπανι, οι οποίοι μάλιστα αναμένονται μέχρι και το τέλος της εβδομάδας.
Από την επίσκεψη στη Μανμπίτζ και η φωτογραφία που δημοσιεύουμε. Με τη στολή παραλλαγής βλέπετε τον Αμερικανό υποστράτηγο Τζέιμς Τζάραντ, διοικητή των ειδικών επιχειρήσεων στη Συρία.
Το Kurdistan24 μετέδωσε ότι αυτή τη στιγμή μέσα στην πόλη της Κόμπανι κατασκευάζονται κτίρια που θα στεγάσουν το αμερικανικό αρχηγείο και τις άλλες ανάγκες των Αμερικανών.
tribune