«Η Ελλάδα είναι πολύ κοντά σε ένα θανατηφόρο ατύχημα με την Τουρκία» προειδοποιεί ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις, ενώ σχολιάζει και την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη.
«Είμαστε πολύ κοντά σε ένα θανατηφόρο ατύχημα. Όταν ο εναέριος χώρος παραβιάζεται, στέλνουμε τα αεροπλάνα μας για να συνοδεύσουμε τα τουρκικά αεροπλάνα έξω από τον εναέριο χώρο μας», αναφέρει χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Liberation.
Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας «η Ελλάδα, είναι κατά βάση στο έλεος ενός ατυχήματος το οποίο μπορεί ανά πάσα στιγμή να επεκταθεί στην ακτοφυλακή, στο ναυτικό. Με την παραβίαση των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου, που είναι τόσο ελληνικός όσο και ευρωπαϊκός, η Άγκυρα προσπαθεί επίσης να ασκήσει πιέσεις στην Ευρώπη, γι’ αυτό και Ευρώπη και ΝΑΤΟ ενημερώνονται για κάθε περιστατικό. Είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε την επικράτειά μας, που είναι όχι μόνο ελληνική, αλλά και ευρωπαϊκή».
Αναφερόμενος στην υπόθεση με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία ο κ. Καμμένος σημειώνει πως το συγκεκριμένο περιστατικό στα ελληνοτουρκικά σύνορα κανονικά θα είχε επιλυθεί από τους αρχηγούς των δύο στρατών. «Σήμερα βλέπουμε κλιμάκωση μετά την απόφαση του Τούρκου εισαγγελέα να μην παραδώσει τους δύο στρατιωτικούς μας στο ελληνικό προξενείο μέχρι τη δίκη τους. Αυτό το θέμα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δύο στρατιωτικοί περιπολούσαν σε μια περιοχή που είναι γνωστή για διακίνηση ανθρώπων και αποτελεί σημείο εισόδου για τους παράνομους μετανάστες. Ακολούθησαν ένα μονοπάτι που θα οδηγούσε σε διακινητές, και πέρασαν την τουρκική επικράτεια για λίγα μέτρα. Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος της Ελλάδας. Τέτοια περιστατικά πρέπει να επιλύονται ειρηνικά». Κληθείς να σχολιάσει τις κινήσεις των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ και στα εμπόδια που βάζουν στις γεωτρήσεις, ο κ. Καμμένος τονίζει πως «η Κύπρος είναι μια ευρωπαϊκή χώρα που ελέγχει την ενεργειακή της πολιτική. Θεωρούμε ότι η Τουρκία θα ήθελε να συμπεριφερθεί στο θέμα αυτό της Κύπρου αλλά και στο Αιγαίο όπως στη Συρία και το Ιράκ. Όμως η Κύπρος και η Ελλάδα δεν είναι χώρες της Μέσης Ανατολής. Σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο και απαιτούμε από την Τουρκία να κάνει το ίδιο είτε πρόκειται για θέματα που άπτονται του δικαίου της θαλάσσης ή του δικαίου σε θέματα ενέργειας κτλ. Αυτό το πρόβλημα δεν αφορά μόνο Κύπρο και Τουρκία αλλά και όλες τις χώρες των οποίων οι εταιρείες ενέργειας έχουν υπογράψει συμφωνίες με την Κύπρο για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, δηλαδή τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία και το Ισραήλ. Έχουν το δικαίωμα να προστατεύσουν τις επενδύσεις τους».
cnn.gr