15.3.18

Πρίγκιπας Διάδοχος Μοχάμεντ: Εάν το Ιράν αποκτήσει πυρηνική βόμβα θα αποκτήσει και η Σαουδική Αραβία


Η Σαουδική Αραβία θα κατασκευάσει πυρηνική βόμβα εάν το κάνει και το Ιράν, δήλωσε ο 32χρονος διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Μοχάμεντ, όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη.
«Η Σαουδική Αραβία δεν επιθυμεί να αποκτήσει καμία πυρηνική βόμβα, αλλά χωρίς αμφιβολία εάν το Ιράν αναπτύξει μια πυρηνική βόμβα, θα ακολουθήσουμε το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο πρίγκιπας Μοχάμεντ σε συνέντευξή του στο CBS, που θα μεταδοθεί την Κυριακή, αλλά η δήλωσή αυτή έγινε γνωστή από το σχετικό τρέιλερ του τηλεοπτικού δικτύου.

Το αραβικό βασίλειο βρίσκεται σε ανταγωνισμό με το Ιράν για την επιρροή στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο. Οι Σαουδάραβες προχωράνε ήδη στη δημιουργία πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας, στα πλαίσια των μεταρρυθμιστικών σχεδιασμών του πρίγκιπα διαδόχου, στα οποία προβλέπεται η μείωση της εξάρτησης της χώρας από το πετρέλαιο.
Ηνωμένες Πολιτείες, Νότια Κορέα, Ρωσία, Γαλλία και Κίνα συναγωνίζονται για το ποια θα αναλάβει την κατασκευή των δύο πρώτων πυρηνικών αντιδραστήρων του βασιλείου. Η Σαουδική Αραβία έχει κάνει σαφές ότι επιθυμεί να αποκτήσει πυρηνική τεχνολογία μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.
Ωστόσο, αυτό θα αλλάξει εάν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
tribune