21.3.18

Εξαφανισμένη η τουρκική Αεροπορία: Με «Ηνίοχο» «Αστραπή» και «Ορμή» ΠΑ και ΠΝ «κλείδωσαν» το Αιγαίο


Μεγάλη ήταν η κινητοποίηση των ΕΔ τις τελευταίες ημέρες στο θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου με τις ασκήσεις μεγάλης κλίμακας «Ηνίοχο» για την ΠΑ και «Αστραπή» και «Ορμή» για το ΠΝ, δίνοντας απάντηση στις τουρκικές απειλές περί νήσων και βραχονησίδων.
Σήμερα ολοκληρώθηκαν οι εθνικές ασκήσεις «ΑΣΤΡΑΠΗ 3/18» και «ΟΡΜΗ 2/18», στη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου Πελάγους, με τη συμμετοχή φρεγατών, πυραυλακάτων, υποβρυχίων, πλοίου γενικής υποστήριξης, ελικοπτέρων καθώς και αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.
Μπορεί οι ασκήσεις να πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και σε συνεργασία με άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, το μήνυμα όμως που εξέπεμψαν προς την τουρκική πλευρά ήταν σαφές: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο έναντι οιονδήποτε αντιπάλου.
Η τουρκική Αεροπορία η οποία ήταν υπερδραστήρια στις αρχές του μήνα τις τελευταίες ημέρες έχει σχδόν εξαφανιστεί απέχοντας από τις γνωστές προκλήσεις της.
Μόνο ένα ζεύγος μαχητικών F-16 έκανε την εμφάνισή του σήμερα στο Αιγαίο προχωρώντας σε μια παράβαση του FIR και μια παραβίαση του Εθνικού Εναέριου χώρου ενώ ανάλογου επιπέδου είναι και η παρουσία της από τις αρχές της εβδομάδας, και αυτό με πτήσεις κυρίως μεμονωμένων CN-235.
Παράλληλα όπως αναφέραμε κατ΄ αποκλειστικότητα η ΠΑ μαζί με μαχητικά των χωρών που μετέχουν στην άσκηση «Ηνίοχος» πραγματοποίησαν πτήσεις σε λολο το Αιγαίο σε ασκήσεις προσβολής εχθρικών ναυτικών στόχων.
Δείτε φωτογραφίες απο τις ασκήσεις του ΠΝ


pronews
...