31.3.18

Ο Γιλντιρίμ μίλησε για τουρκική κυριαρχία στο Αιγαίο και (μας) υπενθύμισε την καταστροφή της Σμύρνης


Η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται, καθώς μετά τις σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών για τα Ίμια, και τον μουσουλμανικό χαιρετισμό του Ερντογάν μέσα από την Αγία Σοφία, έρχονται και οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, να ρίξουν περισσότερο λάδι στη φωτιά.

Ο κ. Γιλντιρίμ, χωρίς να κατονομάζει την Ελλάδα, αλλά φωτογραφίζοντάς τη, είπε μεταξύ άλλων σε τοποθέτηση του Σάββατο, ότι η Τουρκία «Δεν θα ανεχτεί ποτέ κύκλους που παραβιάζουν την κυριαρχία μας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο (σ.σ. ποια κυριαρχία τους στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο;).
»Όσοι κάνουν ζωή κουρσάρων στα νερά του Αιγαίου, ας μην ξεχνούν την 9η Σεπτεμβρίου του 1922 (σ.σ. καταστροφή της Σμύρνης).
»Απευθύνομαι κυρίως σε αυτούς που προσπαθούν να θολώσουν τον αγώνα που πραγματοποιεί η Τουρκία εναντίον της τρομοκρατίας πέραν των συνόρων της.
»Να μην τρέχετε πίσω από τα άδεια όνειρα του Αιγαίου και της Κύπρου», είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «τα βιβλία ιστορίας γράφουν για την τύχη εκείνων που είχαν κάνει και προηγουμένως άδεια όνειρα για το Αιγαίο και την Κύπρο».
Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ σημείωσε επίσης «η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που θα υποκύψει και θα πει «σας ευχαριστώ» υποκινώντας τα όνειρα εκείνων που έχουν φιλόδοξες εξωτερικές πολιτικές»
Στην ουσία, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ απαντά στις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου από την Αρμενία, ο οποίος έκανε αναφορά στο 1821.
tribune