17.3.18

Άσκηση Αριάδνη - Όλα τα σκάφη του ΝΑΤΟ στην Κέρκυρα εκτός του τουρκικού: Αποχώρησε κατόπιν εντολής της Άγκυρας!

«Χαμηλό βαρομετρικό» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το τουρκικό σκάφος ναρκοπολέμου TCG Akcay δεν συμμετείχε στην επίσκεψη της ΝΑΤΟΪκής δύναμης SNMCMG2  στην Κέρκυρα ύστερα από εντολή που έλαβε από το τουρκικό Ναυτικό φοβούμενοι και ενδεχόμενα ελληνικά αντίποινα για την υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών.

Ακόμα ένα δείγμα της σοβαρής επιδείνωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων είχαμε σήμερα μετά το πέρας της ΝΑΤΟϊκής άσκησης ναρκοθηρίας ΑΡΙΑΔΝΗ όταν όλα τα ναρκοθηρευτικά βρέθηκαν για εθιμοτυπική επίσκεψη καλής θελήσεως στην Κέρκυρα πλην ενός: Του τουρκικού που αποχώρησε μετά από εντολή που έλαβε από την Άγκυρα!
Αυτό γιατί και ενώ στην αρχική ενημέρωση που είχε δοθεί προβλεπόταν ο κατάπλους και του τουρκικού σκάφους, του TCG Akcay, αλλά σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, το τουρκικό ναρκαλιευτικό δεν ακολούθησε τελικά την ΝΑΤΟϊκή μοίρα και έτσι δεν ελλιμενίστηκε στην Κέρκυρα όπως είχε αρχικώς προγραμματιστεί καθώς αποχώρησε μετά από εντολή που έλαβε από το αρχηγείο του τουρκικού Ναυτικού (TDK).
Έτσι στο λιμάνι της Κέρκυρας έδεσαν νωρίς το μεσημέρι μόνο τέσσερα ναρκοθηρικά σκάφη της Νατοϊκής Μοίρας με σκοπό την ξεκούραση των πληρωμάτων των σκαφών, μετά την άσκηση «Αριάδνη», που ολοκληρώθηκε χθες στο Ιόνιο Πέλαγος.
Επικεφαλής των πολεμικών σκαφών του ΝΑΤΟ είναι το υδρογραφικό-ωκεανογραφικό σκάφος του βρετανικού πολεμικού Ναυτικού HMS Enterprise, ενώ στην αποστολή συμμετέχουν το ελληνικό ναρκοθηρευτικό «ΚΑΛΛΙΣΤΩ», το ιταλικό «ITS Alghero» και το ισπανικό «ESPS Segura»,
Η Νατοϊκή μοίρα, που τα πληρώματα των σκαφών της αριθμούν 168 άνδρες και γυναίκες, θα παραμείνει στο νησί για τις επόμενες 48ώρες, ενώ το μεσημέρι αξιωματικοι των πολεμικών σκαφών που βρίσκονται στο νησί, επισκέφτηκαν και τον Περιφερειάρχη Ιονίων νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο.
Κατά τη διάρκεια της σύντομης επίσκεψής τους στο Περιφερειάρχη, ο επικεφαλής του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού ενημέρωσε τον κ.Γαλιατσάτο για τον σκοπό της άσκησης διευκρινίζοντας ότι μέρος αυτής αποτέλεσε και ο εντοπισμός και η εξουδετέρωση πολεμικών ναρκών, του παρελθόντος.
Να σημειωθεί ότι στην αρχική ενημέρωση προβλεπόταν ο κατάπλους και ενός τουρκικού σκάφους, του TCG Akcay, αλλά σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, το τουρκικό ναρκαλιευτικό δεν ακολούθησε την ΝΑΤΟϊκή μοίρα και έτσι δεν ελλιμενίστηκε στην Κέρκυρα όπως είχε αρχικώς προγραμματιστεί καθώς αποχώρησε μετά απο εντολή που έλαβε απο το αρχηγείο του τουρκικού Ναυτικού (TDK).
pronews