29.3.18

Τρόμο στα τουρκικά ΜΜΕ προκάλεσε η άσκηση «Πυρπολητής» – «Οι Έλληνες τρελαίνονται» γράφουν


Tις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 28 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις η άσκηση ετοιμότητας «Πυρπολητής».
Η άσκηση διεξήχθη στην περιοχή των Δωδεκανήσων με συμμετοχή μονάδων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατός Ξηράς, Πολεμική Αεροπορία και Πολεμικό Ναυτικό).
Το ΓΕΕΘΑ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την άσκηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΓΕΕΘΑ, η επιλογή της τοποθεσίας του σεναρίου της άσκησης, δηλαδή στα Δωδεκάνησα, σε απόσταση αρκετών ωρών από τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας και μακριά από τις κύριες πτέρυγες μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, είχε ως σκοπό ακριβώς να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά και την ταχύτητα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στην άσκηση «Πυρπολητής» συμμετείχαν μία φρεγάτα, πυραυλάκατοι, κανονιοφόροι, ενώ ένα από τα πλοία Ταχείας Μεταφοράς τύπου «Zubr» μετέφερε, μεταξύ άλλων, προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων.
Μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων (μονάδες αμφίβιων καταδρομών, αλεξιπτωτιστές, μονάδες υποβρυχίων καταστροφών, πεζοναύτες κ.ά.) μεταφέρθηκαν στην περιοχή των σεναρίων και με άλλους τρόπους, καθώς στην άσκηση ενεπλάκησαν μεταφορικά, αλλά και επιθετικά ελικόπτερα.
Τις επιχειρήσεις στα Δωδεκάνησα υποστήριξαν από αέρος μαχητικά αεροσκάφη της Π.Α.

Τουρκικό NTV για «Πυρπολητή»: Οι Έλληνες έκαναν άσκηση «ανακατάληψης» των Ιμίων

Η άσκηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων Πυρπολητής ήταν από τα βασικά θέματα στα τουρκικά ΜΜΕ.
Ενδεικτικό είναι πως ένα από τα μεγαλύτερα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια το NTV διέκοψε το πρόγραμμα του και μετέδωσε έκτακτο δελτίο με την είδηση της Άσκησης.
Μάλιστα την παρουσίασαν ως «Ανακατάληψη των Ιμίων». Κατά τη διάρκεια της μετάδοσης της είδησης προβάλλονταν πλάνα αρχείου από στρατιωτικές ασκήσεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.
H εφημερίδα Milliyet μιλά για εμπρηστική πρακτική ενώ η Star γράφει πως «Ο Έλληνας «εμπρηστής» τρελαίνεται».
«Άλλη μια κίνηση από την Αθήνα για την αύξηση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
»Σε 12 νησιά ξεκίνησε μια άσκηση που ονομάζεται «Πυρπολητής. Χρησιμοποιώντας το «ψευδώνυμο» των Ελλήνων στρατιωτών που έκαψαν τα οθωμανικά πλοία τροφοδότησε σχόλια η Ελλάδα θέλει «ένα σκηνικό» έντασης», αναφέρει η Star.
Στην ιστοσελίδα internethaber αναδημοσιεύεται το βίντεο του τηλεοπτικού δικτύου NTV και τονίζεται:
«Η Ελλάδα έκανε ακόμη ένα βήμα για να ανεβάσει την ένταση στο Αιγαίο. Η άσκηση ανακατάληψης βραχονησίδας επανέφερε μνήμες από την Κρίση των Ιμίων».
tribune