6.3.18

Ο Κοτζιάς είχε προειδοποιήσει τους Τούρκους ότι θα πλεύσει ο Έκτος Στόλος στην ΑΟΖ αλλά… δεν άκουσαν


Με τον πανίσχυρο αμερικανικό Έκτο Στόλο να πλέει προς την κυπριακή ΑΟΖ(διαβάστε αναλυτικά εδώ) για να προστατέψει τα πλοία της ExxonMobil από τους Τούρκους, οι οποίοι απείλησαν να τα βυθίσουν εάν δεν πάρουν άδεια για έρευνες από τον… Ερντογάν, αλλά και να εγγυηθεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, αξίζει να υπενθυμίσουμε τις προειδοποιήσεις του Νίκου Κοτζιά προς τους Τούρκους πριν μια εβδομάδα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ερωτήθηκε από τον δημοσιογράφο Αλφόνσο Βιτάλη εάν οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, δηλαδή η παρεμπόδιση του ιταλικού γεωτρύπανου να φτάσει στον στόχο «Σουπιά», μπορούν να τροφοδοτήσουν μια κρίση στην ευρύτερη περιοχή και να ανατρέψουν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς.
Πολύ ψύχραιμα ο Νίκος Κοτζιάς απάντησε και συνάμα προειδοποίησε την Άγκυρα:
«Δεν νομίζω ότι μπορεί η Τουρκία να κάνει κάτι τέτοιο.
»Ξέρει ότι οι επόμενοι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κύπρου συνδέονται με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.
»Ξέρετε και στις δύο περιπτώσεις δεν θα μπορέσουν να κάνουν αυτούς τους «τσαμπουκάδες» στην κυπριακή ΑΟΖ».
Ο Νίκος Κοτζιάς έστειλε το μήνυμα. Στην Άγκυρα όχι μόνο δεν το έλαβαν, αλλά και απείλησαν να βυθίσουν τα πλοία της ExxonMobil. Και έτσι τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο αμερικανικός Έκτος Στόλος πλέει προς την κυπριακή ΑΟΖ και όλοι περιμένουμε να δούμε εάν ο Ερντογάν θα τολμήσει να τον… βυθίσει.
tribune
____________________
Εμείς τηρούμε συγκρατημένη αισιοδοξία για το κατά πόσον θα είναι αποφασιστική η Αμερικανική παρουσία και δεν καταλήξει σε "ευχολόγιο" να "τα βρούμε" με τους  τούρκους,,,
Efenpress