26.3.18

Ο ιρακινός Στρατός σπεύδει στο Σίντζαρ για να εμποδίσει την τουρκική εισβολή!

O ιρακινός Στρατός αναπτύχθηκε στην πόλη Σιντζάρ για να εμποδίσει προέλαση του τουρκικού Στρατού κατά του κουρδικού θύλακα στην περιοχή.
Έτσι  η Τουρκία μετά την Ελλάδα και την Συρία, δημιουργεί πολεμικό κλίμα και με τον τρίτο γείτονά της, το Ιράκ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νωρίτερα την Κυριακή 25 Μαρτίου, δήλωσε ότι ξεκίνησε στρατιωτική επιχείριση ενάντια στις θέσεις του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ (ιρακινό Κουρδιστάν) και ιδιαίτερα στον θύλακα του Σιντζάρ (ή Σινγκάλ), όπου κατοικούν οι Κούρδοι Γιαζίντι.
Από την Παρασκευή το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) είχε ανακοινώσει ότι αποσύρει τις δυνάμεις του από το Σιντζάρ, ώστε ο Ρ.Τ.Ερντογάν να μην βρει την πρόφαση να επιτεθεί.
Θυμίζουμε ότιο ο πληθυσμός της περιοχής τον Αύγουστο του 2014 υπέστη γενοκτονία από το ISIS.
Οι Γιαζίντι είναι λάτρεις της αρχαίας περσικής θρησκείας του Ζωροαστρισμού.
«Οι μαχητές του PKK αποσύρθηκαν πλήρως από την πόλη. Η περιοχή είναι άδεια από την παρουσία μαχητών του PKK. Μόνο ο ιρακινός στρατός και οι Μονάδες Προστασίας του Σινγκάλ, συνολικά 1000 μαχητές, βρίσκονται στην περιοχή», δήλωσε ο επίτροπος Χουντέντα Τζούκ.
Την απουσία των Κούρδων μαχητών θα την αναπληρώσει ο ιρακινός Στρατός αναλαμβάνοντας τον έλεγχο των συνόρων με τη Συρία, 
Μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρηθεί κινήσεις του τουρκικού Στρατού εντός του ιρακινού εδάφους
Ο εκπρόσωπος του Ιρακινού ΥΠ.ΑΜ δήλωσε ότι «ο ιρακινός Στρατός δεν θα μείνει αμέτοχος σε οποιαδήποτε ξένη επέμβαση»
Το ζήτημα είναι αν μπορούν οι ιρακινές ΕΔ να σταματήσουν μια τουρκική προέλαση. Σαφώς ο ιρακινός Στρατός είναι σε καλύτερη κατάσταση από τον συριακό, δεν έχει πλέον εσωτερικούς εχθρούς για να απασχοληθεί και είναι και εμπειροπόλεμος.
pronews