20.3.18

Επιχείρηση Ασπίδα στη Μεσόγειο: Η Άγκυρα απειλεί Κύπρο και Ελλάδα



Στο προσκήνιο επανέφερε χθες η Άγκυρα την "επιχείρηση ασπίδα της Μεσογείου" η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη ήδη από το 2017.



Το Τουρκικό Επιτελείο ανακοίνωσε την αναβάθμιση της συμμετοχής πολεμικών πλοίων στην επιχείρηση, με δυο κορβέτες και δυο υποβρύχια για να προστατεύσουν τα "τουρκικά δικαιώματα και συμφέροντα" στην ανατολική Μεσόγειο.



Turkish Armed Forces’ tweet about Operation Mediterranean Shield involving 2 corvettes and 2 submarines to protect Turkish rights & interests in the Eastern Mediterranean: https://twitter.com/tskgnkur/status/975670730045173765 

Αμερικανική κινητικότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ


Η απειλή στρέφεται κατά της Κύπρου, αλλά και κατά της Ελλάδας στο Αιγαίο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η ενίσχυση της επιχείρησης "Ασπίδα της Μεσογείου" ανακοινώθηκε λίγο μετά την ανακοίνωση για τον κατάπλου στη Λεμεσό του Αμερικανικού αμφίβιου σκάφους  «Iwo Jima».

Το ερευνητικό πλοίο της ExxonMobil, «Med Surveyor», έφτασε την Κυριακή στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου αναμένεται να πραγματοποιήσει εντατικές έρευνες ελπίζοντας να εντοπίσει εστίες φυσικού αερίου.




Το ερευνητικό σκάφος της αμερικανικής εταιρείας ήταν στο λιμάνι Λεμεσού από την Πέμπτη και ήδη βρίσκεται στο οικόπεδο 10 όπου τις επόμενες ημέρες θα φτάσει και το δεύτερο αμερικανικό ερευνητικό πλοίο, το «Ocean Investigator», που παραμένει στη Λεμεσό.

Την ίδια στιγμή το αμερικανικό Ναυτικό έχει αναλάβει την επιτήρηση της περιοχής με την εφαρμογή μέτρων ασφαλείας απέναντι σε τυχόν εισβολείς, τους Τούρκους δηλαδή, τα οποία θα ενταθούν όσο προχωράει η γεώτρηση της ExxonMobil.

Ήδη το εντυπωσιακό αμφίβιο σκάφος «Iwo Jima» καταπλέει στο λιμάνι Λεμεσού για ανεφοδιασμό σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εκδόθηκε.

Το «Iwo Jima» είναι ένα σκάφος υποστήριξης αμφιβίων επιχειρήσεων κλάσης «Wasp». Εντάχθηκε επίσημα το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό το 2001 και πήρε το όνομά του εις ανάμνηση της ιστορικής μάχης της νήσου Iwo Zima στον Ειρηνικό κατά το Β΄ ΠΠ.

armyvoice