29.3.18

Με πόλεμο στην κυπριακή ΑΟΖ προειδοποίησε ο «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους


Ευθέως με πόλεμο στην κυπριακή ΑΟΖ απείλησε το το μεσημέρι της Πέμπτης ο Κουντρέτ Όζερσαϊ, «αντιπρόεδρος» και «υπουργός Εξωτερικών» της ψευδοκυβέρνησης του κατοχικού ψευδοκράτους στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο.
Μιλώντας στο στο τουρκοκυπριακό κανάλι Diyalog TV, ο Κουντρέτ Όζερσαϊ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Σε περίπτωση που ξεκινήσουν οι Ελληνοκύπριοι γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα ξεκινήσουμε και εμείς γεωτρήσεις.
»Τότε, σε περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι επιχειρήσουν να μας εμποδίσουν θα προκύψει κρίση», δήλωσε ο Κουντρέτ Όζερσαϊ.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ευρύτερη περιοχή ως «εστία πυρκαγιάς» και στη σημασία για την περιοχή των τελευταίων εξελίξεων στο διεθνές σκηνικό, κυρίως στην αντιπαράθεση της Ρωσίας με τη Δύση.
Σύμφωνα με τον ίδιον, στη νέα περίοδο, η Κύπρος φέρει ιδιαίτερη σημασία.
Για αυτόν τον λόγο, στον εναέριο χώρο και στα ανοιχτά της Κύπρου παρατηρείται έντονη στρατιωτική δραστηριότητα.
Την ίδια στιγμή, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αυξάνει την σημασία της περιοχής και της Κύπρου.
Στη συνέχεια, ο Κουντρέτ Όζερσαϊ δήλωσε:
«Παρατηρώντας τις εργασίες της ελληνοκυπριακής πλευράς κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν δικαιώματα σε αυτές τις περιοχές.
»Άλλωστε η ελληνοκυπριακή ηγεσία, η Ε.Ε., ο ΟΗΕ αποδέχονται το μερίδιο των Τουρκοκυπρίων.
»Έχουμε δικαιώματα στα κοιτάσματα που βρίσκονται σε αυτήν την περιοχή.
»Ωστόσο, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν άλλαξε στάση και εξουσιοδότησε κάποιες εταιρίες για έρευνες.
»Εξαιτίας αυτής της εξέλιξης και εμείς εξουσιοδοτήσαμε κάποιες εταιρίες.
»Όπως οι Ελληνοκύπριοι που ανακοίνωσαν τεμάχια 1,2,3,4,5 και εμείς ανακοινώσαμε τεμάχια ως A,B,C,D,E,F,G. Κάποια μάλιστα συμπίπτουν.
»Τα δικαιώματα μας σε αυτές τις περιοχές δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Δεν υπάρχει συμφωνία για εξόρυξη, ωστόσο υπάρχει συμφωνία ότι ανήκει και στις δυο πλευρές».
«Έτσι θα μπορούσαμε να καθίσουμε στο τραπέζι και να συμφωνήσουμε από κοινού για την ίδια την πηγή (σ.σ. κοίτασμα).
»Ωστόσο, σε περίπτωση που ξεκινήσουν οι Ελληνοκύπριοι γεώτρηση θα ξεκινήσουμε και εμείς τη δική μας γεώτρηση.
»Σε περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι επιχειρήσουν να μας εμποδίσουν με φυσική δύναμη, τότε θα προκύψει μια κρίση», συμπλήρωσε.

Να τα βάλουμε σε μια σειρά:

1. Οι Τουρκοκύπριοι έχουν μερίδιο από τα κοιτάσματα γιατί θεωρούνται πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Της υφιστάμενης Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως «πολίτες» του ψευδοκράτους, δηλαδή της «Τουρκικής Κυπριακής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» δεν δικαιούνται τίποτα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρουν το μερίδιό τους από τους υδρογονάνθρακες είναι να αποκηρύξουν το ψευδοκράτος τους και να βρεθεί μία λύση στο Κυπριακό.
2. Μέχρι να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, η Κυπριακή Δημοκρατία θα κρατά στην άκρη το μερίδιο που αντιστοιχεί στους πολίτες της στα Κατεχόμενα. Στους πολίτες της, όχι στους εποίκους. Όταν επανενωθεί η Κύπρος θα τους αποδοθεί στο ακέραιο το ποσοστό τους. Εάν επιμείνουν στο ψευδοκράτος, τότε δεν δικαιούνται μερίδιο.
3. Η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά σε έρευνες και γεωτρήσεις ως κυβέρνηση ολόκληρης της Κύπρου. Το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζεται από κανέναν, θεωρείται κατεχόμενο έδαφος της Κύπρου και δεν μπορεί να εκχωρεί άδεια για έρευνες ή γεωτρήσεις. Εάν κάποια εταιρεία αναλάβει έρευνες για λογαριασμό του ψευδοκράτους, τότε παραβιάζει τη Διεθνή Νομιμότητα και θα βρεθεί αντιμέτωπη με βαρύτατες συνέπειες.
4. Η Τουρκία και τα τσιράκια της στα Κατεχόμενα οφείλουν να κατανοήσουν ότι η διαρκής απειλή ενός πόλεμου για τους υδρογονάνθρακες δεν προκαλεί «τρόμο», όπως ίσως νομίζουν, αλλά «εξοικείωση». Οι πάντες είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την τουρκική προκλητικότητα με τρόπο συντριπτικό.
tribune