28.3.18

Πολεμική επιθεώρηση του Στόλου από τον ΠτΔ Π.Παυλόπουλο: «Είμαστε έτοιμοι για όλα» το μήνυμα προς την Άγκυρα!

Σε μία κίνηση που αποδίδει το κρίσιμο της κατάστασης προχώρησε η ελληνική πολιτική ηγεσία και από τις 10 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επιθεωρεί τον  Στόλο ακριβώς όπως θα έκανε ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας λίγο πριν την έναρξη πολεμικών επιχειρήσεων.

Η πρόσκληση από τον Αρχηγό Στόλου είχε γίνει εδώ και ημέρες και είναι σαφές ότι η ελληνική πλευρά θέλει να αποστείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην Άγκυρα για το ότι είναι πλέον έτοιμη να προχωρήσει στις «απαραίτητες» ενέργειες εφόσον χρειαστεί εάν συνεχιστούν οι τουρκικές προκλήσεις.
Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Από τη Σαλαμίνα ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε για ακόμη μια φορά την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου από την τουρκική πλευρά, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα επιδιώκει την ειρηνική συνύπαρξη.
Το Διεθνές Δίκαιο, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ισχύει στο σύνολό του. Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες, δεν υπάρχουν αμφισβητήσεις και δεν υπάρχει κανένα άλλο ζήτημα από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.
Όπως υπογράμμισε ο Προκόπης Παυλόπουλος υπάρχουν τρεις συνθήκες οι οποίες έχουν εξαιρετική σημασία. Η συνθήκη της Λωζάννης η οποία είναι πλήρης, δεν αφήνει καινά, δεν αφήνει ίχνος γκρίζας ζώνης.Καλούμε, όσους βλέπουν καινά, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να επανέλθουν στην ορθότητα της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου.
Δεύτερη συνθήκη είναι η συνθήκη των Παρισίων του 1947 και προβλέπει την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων. Η Τουρκία οφείλει να τηρεί τη συνθήκη αυτή ως συνθήκη που έγινε μεταξύ τρίτων. Η συνθήκη ισχύει για κατοικημένα και μη νησιά και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.
Τέλος, όπως τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, η Ελλάδα έχει το δικαίωμα της αμυντικής θωράκισης όλων των νησιών της όπως προβλέπει το άρθρο 91 του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Τα όσα συζητήθηκαν στο χθεσινό Συμβούλιο Άμυνας αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση.
Ο Ερντογάν έθεσε θέμα ανταλλαγής των Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους που ζητούν άσυλο. Πρόκειται για επιβεβαίωση της κατάστασης ομηρείας.
Είναι σαφές ότι θα έχουμε κλιμάκωση έτσι έχει έννοια η πολεμική επιθεώρηση του ΠτΔ.
Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα 24ωρα δόθηκε εντολή ενεργοποίησης της Δύναμης Δέλτα με την πρώτη να έχει γίνει το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.
Η δεύτερη σήμερα το πρωί περίπου στις πεντε απο τον ΥΕΘΑ Πανο Καμμένο. Δεν είναι χωρίς λίγο καιο αιτία αυτές οι ασκήσεις ετοιμότητας αυτές τις ημέρες και δεν έχουν τον “επικοινωνιακό χαρακτήρα” που είχαν στο παρελθόν. 
Η ενεργοποίηση της Δύναμης Δέλτα συζητήθηκε στο χθεσινό Συμβούλιο Άμυνας το οποίο είχε χαρακτηριστικά διαχείρισης πολεμικής κρίσης.
Προφανώς υπήρξαν φόβοι ότι οι Τούρκοι σχεδιάζουν κάποια ενέργεια κατάληψης βραχονησίδας. Η ενεργοποίηση της δύναμης «Δέλτα» γίνεται με μαχητικά αεροσκάφη, πολεμικά πλοία και αερομεταφερόμενες δυνάμεις να συμμετέχουν σε ένα σενάριο που θέλει κυρίως την αντιμετώπιση αποβατικής ενέργειας.
Η άσκηση είναι ευρείας έκτασης και περιλαμβάνεται ακόμη και ανακατάληψη βραχονησίδας.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 28 Μαρτίου 2018, κατόπιν εντολής του κ. Υπουργού Εθνικής Άμυνας, από Αρχηγό ΓΕΕΘΑ διετάχθη άσκηση ετοιμότητας «Πυρπολητής».
Η άσκηση διεξάγεται στην περιοχή των Δωδεκανήσων με συμμετοχή μονάδων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων».
Σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν δήλωσε αναφερόμενος στο τι είπε στους Ευρωπαίους ηγέτες για το ζήτημα των δύο Ελλήνων αιχμαλώτων στρατιωτικών, Ανθυπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτριου Κούκλατζη:
«Βέβαια τους εξήγησα ότι δεν είναι δίκαιο πως αυτοί που ασχολούνται τόσο για τους 2 Ελληνες στρατιώτες να μην έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτιών που αφού ενεπλάκησαν σε πραξικόπημα στην Τουρκία και μετά διέφυγαν στην Ελλάδα. 
Βέβαια εμείς δεν συσχετίζουμε τα δυο θέματα. Ομως αυτοί που έκαναν πραξικόπημα στη χώρα μας βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα. Δεν μας τους έδωσαν αφού τους το ζητήσαμε. Αυτοί που δεν μίλησαν καθόλου για το θέμα αυτό, τώρα μιλούν για την ανάγκη άμεσης αποφυλάκισης των 2 Ελλήνων στρατιωτικών». 
Όπως γίνεται κατανοητό η παρέμβαση Πούτιν στις 3 Απριλίου αποκτάει ύψιστη σημασία καθώς μπορεί να αποφέρει την απελευθέρωση των 2 Ελλήνων και να αποκλιμακώσει την κρίση.
pronews