25.3.18

Με άγριες διαθέσεις στη Βάρνα ο Ερντογάν


Σε ομιλία του στηνΤραπεζούντα, ο Ερντογάν τόνισε, μεταξύ άλλων, πως δεν δέχεται μαθήματα από τη Δύση!

Αποφασισμένος να τεντώσει το σχοινί με τις Βρυξέλλες παρουσιάζεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μεταβαίνει στη Βάρνα για την ευρωτουρκική συνάντηση. Μία μέρα πριν τη Σύνοδο, ο τούρκος πρόεδρος στέλνει νέο αυστηρό μήνυμα προς τη Δύση.

Σε ομιλία του στην Τραπεζούντα, ο Ερντογάν τόνισε, μεταξύ άλλων, πως δεν δέχεται μαθήματα από τη Δύση, προσθέτοντας ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια των Τούρκων», όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ.

Λίγα μόλις 24ωρα μετά την καταδίκη των «συνεχιζόμενων παράνομων ενεργειών» της Τουρκίας σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου που έστειλαν οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ από τη Σύνοδο Κορυφής, ο τούρκος πρόεδρος, σε μια μάλλον αινιγματική τοποθέτησή του, υπογράμμισε πως για τα όσα επιρρίπτουν στην Άγκυρα, ο ίδιος έχει βίντεο που τα αντικρούουν, τα οποία μάλιστα, όπως είπε, πρόκειται να προσκομίσει στη Σύνοδο της Βάρνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ερντογάν για λόγους τακτικής αλλά και ουσίας δεν θα κάνει πίσω από τις προκλητικές θέσεις που εξέφραζε όλο το τελευταίο διάστημα και προτίθεται να απαντήσει σε σκληρή γλώσσα στις επικριτικές αναφορές της ΕΕ.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα, έχοντας ωστόσο επίγνωση της δυσκολίας των συνομιλιών.

Η συνάντηση στη Βάρνα «δεν θα είναι εύκολη» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, καταδικάζοντας τις «συνεχιζόμενες παράνομες πράξεις» της Τουρκίας.

«Θα ασχοληθούμε με ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων και γνωρίζω ότι δεν θα είναι μια εύκολη συνάντηση. Οι ανησυχίες της ΕΕ αφορούν όχι μόνο τα περίπλοκα ζητήματα στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο αλλά και τις ενέργειες τις Τουρκίας στη Συρία» είπε, τονίζοντας ωστόσο ότι «παραμένουμε γείτονες και πρέπει να βρούμε τρόπο να συνεργαστούμε».

Από την πλευρά του, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι θα πάει στη Βάρνα με «ανάμεικτα συναισθήματα» καθώς τα προβλήματα με την Τουρκία «μεγαλώνουν», ωστόσο, υπάρχει«ειλικρινής» και «ανοιχτός» διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών. Όπως είπε, υπάρχουν «διαφωνίες», ωστόσο, η «συνεργασία μας πρέπει να ενισχυθεί».

in.gr