6.3.18

Στον «αέρα» ο πόλεμος ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος – Οι Κούρδοι σπεύδουν στην Εφρίν να πολεμήσουν τους Τούρκους


Διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν, επικαλούμενα επίσημες πηγές του αμερικανικού Πενταγώνου, ότι οι κουρδικές δυνάμεις αποχωρούν από τον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στην επαρχία της Ντέιρ Αλ Ζουρ της ανατολικής Συρίας και κατευθύνονται προς τον κουρδικό θύλακα της Εφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, για να πολεμήσουν τους Τούρκους και τους ισλαμιστές συμμάχους τους.

Οι πρώτες φήμες ότι Κούρδοι των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), κυρίως συνιστώσας των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), εγκαταλείπουν το μέτωπο της Ντέιρ Αλ Ζουρ για να μεταβούν στην Εφρίν διέρρευσαν το απόγευμα της Δευτέρας.
Τις τελευταίες ώρες είναι σχεδόν επίσημο ότι οι Κούρδοι μαχητές αποφάσισαν να φύγουν από τη νοτιοανατολική Συρία, όπου μάχονταν ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, «για να πολεμήσουν αλλού, πιθανότατα στην Εφρίν».
Κουρδικές μονάδες δεν αποχωρούν μόνο από τη Ντέιρ Αλ Ζουρ αλλά και από τη Ράκα. Στην επαρχία της Ντέιρ Αλ Ζουρ έχουν παραμείνει μόνο ντόπιοι μαχητές που εντάχθηκαν στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και συνιστούν το «Πολεμικό Συμβούλιο της Ντέιρ Αλ Ζουρ».
Η επιχείριση «Κλάδος Ελαίας», δηλαδή η επίθεση του τουρκικού στρατού στον κουρδικό θύλακα της Εφρίν, ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου. Συμμετέχουν δύο τουρκικές μεραρχίες (20.000 άνδρες) συν περίπου 5.000 ισλαμιστές και Τουρκμένοι μισθοφόροι υπό τουρκικές διαταγές.
Οι Κούρδοι βλέποντας ότι καμία τρίτη δύναμη δεν είναι σε θέση να σταματήσει την επιθετικότητα της Τουρκίας, αποφάσισαν να συγκεντρώσουν ό,τι έχουν στη βορειοδυτική Συρία για να πολεμήσουν τους Τούρκους.
Όπως γίνεται κατανοητό, η όλη επιχείριση ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται πλέον στον αέρα.
tribune