27.3.18

Καμμένος: Αύξηση Θητείας - Κουβέλης: Πρόσληψη ΕΠΟΠ


Σε μία περίοδο που τα εθνικά θέματα βρίσκονται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας, με τις προκλήσεις των Τούρ­κων να χτυπάνε «κόκκινο», το θέμα της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων μπαίνει στη συζήτηση.

Στο πλαίσιο αυτό, η πολιτική και φυσική ηγεσία του Στρατεύματος εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αυξηθεί η στρατιωτική θητεία.



Οι μονάδες -ακόμη και σε ευαίσθητες περιοχές- «διψούν» για περαιτέρω επάνδρωση, τόσο με κληρωτούς οπλίτες όσο και με μόνιμα στελέχη, που θα ειδικευτούν σε συγκεκριμένα οπλικά συστήματα υψηλών απαιτήσεων.

Όσον κι αν η κυβέρνηση, για την ακρίβεια ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα ήθελε κάτι τέτοιο, οι επιχειρησιακές ανάγκες είναι τέτοιες, που αναγκάζουν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να το ξανασκεφτεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επί τάπητος έχει τεθεί σχέδιο το οποίο προβλέπει αύξηση της θητείας στον Στρατό Ξηράς, από εννέα μήνες που είναι σήμερα, σε δώδεκα μήνες και για Αεροπορία και Ναυτικό στους δεκαπέντε μήνες - από δώδεκα που είναι σήμερα.

Δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά μία πρόταση που βγήκε ξανά απ’ το συρτάρι. Εντός των τειχών του ΥΠΕΘΑ, τόσο η πολιτική όσο και η φυσική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμε­ων βλέπει θετικά τη συγκεκριμένη προοπτική.

Οι κληρω­τοί οπλίτες θα ενισχύσουν τις μονάδες πρώτης γραμμής, ενώ οι μόνιμοι θα αποτελέσουν ποιοτική αναβάθμιση, με τους επαγγελματικούς στρατούς να κερδίζουν συνεχώς έδαφος στον Δυτικό κόσμο.

Άλλωστε, ουκ ολίγες φορές ανώτατοι αξιωματικοί και των τριών κλάδων έχουν ζητήσει την αύξηση των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές, ώστε να «βγουν» νέοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί.


Τι θα ήθελε Ο ΣΥΡΙΖΑ 


Κι αν ο Πάνος Καμμένος καλοβλέπει την αύξηση της θητείας, δεν ισχύει το ίδιο για τον Φώτη Κουβέλη. Υπενθυμίζεται ότι βασική θέση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κατάργηση της στρατιωτικής θητείας - και προφανώς όχι οποιαδήποτε αύξησή της.

Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα που θέλουν τον αν. υπουργό Εθνικής Άμυνας -προφανώς σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου- να αντιπροτείνει την πρόσληψη ΕΠΟΠ ή Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης.

Μία πιο... light εκδοχή των όσων σκέφτεται ο ΥΕΘΑ δηλαδή, ενώ και στελέχη του Πενταγώνου -με αφορμή τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτι­κών στον Έβρο- δηλώνουν πως αν ο αριθμός των περιπόλων ήταν μεγαλύτερος, δεν θα υπήρχε αυτή η εξέλιξη.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι, μετά από σχετικά αιτήματα του υπουργείου Υγείας, ο κ. Κουβέλης υπέγραψε απόφαση για την τοποθέτηση 13 ιατρών οπλιτών θητείας σε Πολυ­δύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Περιφερειακά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας, σε άγονες και προβληματικές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με την ενημέρωση από το ΥΠΕΘΑ, στους συγκεκριμένους οπλίτες ιατρούς παρέχεται η δυνατότητα για ταυτόχρονη αναγνώριση του χρόνου στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης και ως χρόνου εκπλήρωσης της υποχρέωσης της υπηρεσίας υπαίθρου, με δαπάνη του υπουργείου Υγείας.

armyvoice