20.3.18

Ρ.Τ.Ερντογάν: «Ξεκινάμε γεωτρήσεις σε ΑΟΖ Κύπρου - Θα μοιραστούμε με τους Ελληνοκύπριους το φυσικό αέριο»! (βίντεο)


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν στην δεύτερη κατά σειρά ομιλία του που εκφώνησε σήμερα στην Άγκυρα ανακοίνωσε ότι στέλνει πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο, εννοώντας την Κυπριακή ΑΟΖ για να πραγματοποιήσει θαλάσσιες έρευνες προς ανεύρεση υδρογονανθράκων, δηλαδή γεωτρήσεις.

Μιλώντας σε συνέδριο για το φυσικό αέριο και το διαμοιρασμό του, ο Τούρκος πρόεδρος αφού αναφέρθηκε στην κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ακουγιού.
Στη συνέχεια μίλησε για την Κύπρο και τις εργασίες έρευνας για φυσικό αέριο στην περιοχή. «Ξέρω ότι θα επιδείξουμε την ίδια αποφασιστικότητα στα αποθέματα υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας μας αλλά και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», είπε αρχικά. 
«Θα προχωρήσουμε μαζί. Θα επενδύσουμε σε αυτό μαζί. Η αντιπροσωπεία που θα διαμορφωθεί, η ομάδα που θα διαμορφωθεί, θα κάνει γεωτρήσεις για όλους και, ότι βρεθεί, θα μοιραστεί στη Βόρεια και τη Νότια Κύπρο, ανάλογα με τον πληθυσμό τους», είπε.
«Επιταχύνουμε τη σεισμική έρευνα και τις γεωτρήσεις. Έχουμε αποστείλει ένα 36 μέτρων πλοίο, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Το πλοίο μας θα είναι σύντομα στη Μεσόγειο για να πραγματοποιήσει την πρώτη γεώτρηση. Κανένας δεν μπορεί να παραβιάσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», είπε.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία δεν είναι, παρά το όσα κάποιοι πιστεύουν, ανερχόμενη δύναμη, όπως πριν από 15 χρόνια.
«Η Τουρκία δεν θα σταματήσει μέχρι να φτάσει στην κορυφή».
Αυτό το πλοίο στέλνει ο Ερντογάν στην Κυπριακή ΑΟΖ
Πρόκειται για το πλωτό τρυπάνι Deep Sea Metro 2. Βρίσκεται ακόμα στην Τουρκία και έχει σημαία των νησιών Μάρσαλ με ημερομηνία νηολόγησης 2011.
Έχει μήκος 229 μέτρα. Μπορεί να κάνει γεώτρηση σε 40 χιλιάδες πόδια βάθος.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 101 İlçeye Doğal Gaz Dağıtım Töreni’nde konuşuyorhttp://pscp.tv/w/1BdGYRVeBDoJX 
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Ege ve Kıbrıs başta olmak üzere yakın çevremizde fırsatçılık yapmaya kalkanlara asla izin vermeyeceğiz.

Kıbrıs açıklarında, Türkiye’ye rağmen yürütülmeye çalışılan sondaj faaliyetleri konusundaki net tavrımız umarım birilerine ders olmuştur.”

pronews