15.3.18

Τουρκία: Βίντεο εμπλέκει τους 8 τούρκους αξιωματικούς με το πραξικόπημα



Βίντεο με τρεις από τους 8 τούρκους στρατιωτικούς, που έχουν καταφύγει στην Ελλάδα, στο οποίο φαίνονται να κρατούν όπλα, συμμετέχοντας στο αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Πρόκειται για πλάνα από κάμερες ασφαλείας, σε βάση του τουρκικού στρατού και σε αυτά διακρίνονται πολλοί στρατιωτικοί, κάποιοι εκ των οποίων ένοπλοι, να εισέρχονται στο κτίριο και να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν σκαλιά.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ανάμεσα σε αυτούς που κρατούν όπλα, είναι και τρεις από τους 8 που διέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, λίγες ώρες αργότερα.
Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι οι αξιωματικοί είχαν ενεργό συμμετοχή στο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 και ζητά την έκδοσή τους στην Τουρκία, αίτημα που δεν έχει ικανοποιηθεί από τις ελληνικές δικαστικές Αρχές.

Κατάθεση Τούρκων αξιωματικών: είδαμε αποκεφαλισμούς - θα μας σκότωναν

Λίγες ώρες πριν οδηγηθούν στον εισαγγελέα, οι Τούρκοι στρατιωτικοί που κρατούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης και έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο απάντησαν στα ερωτήματα των ελληνικών Αρχών για το πώς εγκατέλειψαν τη Τουρκία και ποιος ήταν ο ρόλος τους στο πραξικόπημα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του CNN Greece, πρόκειται για τα πληρώματα δυο ελικοπτέρων μεταφοράς προσωπικού με βάση την Κωνσταντινούπολη -συγκεκριμένα 3 ταγματάρχες, 3 λοχαγοί και 2 αρχιλοχίες.
Είπαν στις ελληνικές Αρχές:
Οι προϊστάμενοι μας στη μονάδα είχαν ενεργό ρόλο στο πραξικόπημα και οι εντολές που μας έδωσαν χθες βράδυ ήταν να πάρουμε τα ελικόπτερα και να τα προσγειώσουμε σ’ ένα ξέφωτο έξω από την Κωνσταντινούπολη και να περιμένουμε εντολές. Αυτό κάναμε. Όμως, κατά τη διάρκεια της νύχτας φοβηθήκαμε για τη ζωή μας καθώς οι ταραχές και οι συμπλοκές ήταν πια σώμα με σώμα. Είδαμε δολοφονίες και αποκεφαλισμούς και τότε καταλάβαμε ότι αν μέναμε στη Τουρκία θα μας σκότωναν. 
Στη συνέχεια, οι Τούρκοι στρατιωτικοί περιέγραψαν γιατί πήραν την απόφαση να έρθουν στην Ελλάδα.
Ανοίξαμε τους χάρτες και διαπιστώσαμε ότι η πιο κοντινή και ασφαλής διαδρομή ήταν για εμάς η Ελλάδα και το πιο κοντινό αεροδρόμιο αυτό της Αλεξανδρούπολης.
Αμέσως μετά ζήτησαν αφενός να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους αφετέρου να τους παρασχεθεί δικηγόρος.
Είχαν βγάλει από τις στολές τους τα διακριτικά και παρακάλεσαν να τους δοθούν ρούχα για να φορέσουν.
cnn.gr