1.3.18

Με νέο σχέδιο η ΕΛΑΣ: 200 αστυνομικοί στο δρόμο μετά το μπαράζ επιθέσεων. Έντονη η κριτική από Τόσκα

Δεν χρειάζονταν "αλλεπάλληλες συσκέψεις".Αρκεί μία απλή διαταγή στην ΕΛ.ΑΣ να περικυκλώσει και να συλλάβει όλους αυτούς τους τύπους.Τώρα αν θα αντισταθούν κατά τη σύλληψη, αυτό θα είναι "δικό τους πρόβλημα" ... Στη συνέχεια, η δικαιοσύνη να αφεθεί να λειτουργήσει όπως πρέπει  και να μεριμνήσει για μακροχρόνια φιλοξενία των συλληφθησομένων.Παράλληλα, η χορήγηση πλαστικών σφαιρών στην αστυνομία, πρέπει να γίνει το γρηγορότερο.  ΑΛΕΞ
Σημαντική αύξηση των πεζών περιπολιών της ΕΛ.ΑΣ. στο κέντρο της Αθήνας αποφασίστηκε μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών, ύστερα από την καταδρομική επίθεση κουκουλοφόρων στην οδό Ερμού.

Το πρωί της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των αστυνομικών που θα συμμετέχουν στο νέο σχέδιο ασφαλείας στην «καρδιά» της πόλης.
Το παρών στη συγκέντρωση που έγινε σε αίθουσα στο ισόγειο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας, ενδεικτικό της βαρύτητας που δίνει η πολιτική και φυσική ηγεσία της Αστυνομίας στην αναμόρφωση του σχεδίου ασφαλείας.
Ο κ. Τόσκας μίλησε για αρκετή ώρα στους αστυνομικούς, στους οποίους, σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost Greeceείπε:
«Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας. Και για να είναι πυλώνας σταθερότητας συμβάλει καθοριστικά η Αστυνομία, η οποία προστατεύει τόσο τους πολίτες της χώρας όσο και τους επισκέπτες. Η εικόνα του Σώματος, είναι και εικόνα της χώρας μας στα μάτια των τουριστών. Γι′ αυτό οι αστυνομικοί οφείλουν να προσέχουν την εμφάνισή τους αλλά και τη συμπεριφορά τους. Όσοι θα συμμετέχετε στις πεζές περιπολίες θα πρέπει να έχετε σαφείς εντολές από τους προϊσταμένους σας. Και αν υπάρχουν απορίες θα πρέπει να τους ρωτάτε. Οι πεζές περιπολίες εφαρμόζονται σε μεγάλες πόλεις από χώρες με ιδιαίτερα αξιόλογες Αστυνομίες. Τις είδα στο Λονδίνο, τις είδα στο Παρίσι».
Κατόπιν, ο κ. Τόσκας άφησε σαφείς αιχμές προς αξιωματικούς που είναι υπεύθυνοι για τα μέτρα ασφαλείας αναφέροντας:
«Όποιος δουλεύει κάνει λάθη. Τα λάθη συγχωρούνται. Τα επαναλαμβανόμενα λάθη, ωστόσο, θα πρέπει να ελέγχονται».
Αστυνομικές πηγές σχολιάζουν ότι ο υπουργός υπαινίχθηκε τους πρόσφατους λάθος χειρισμούς στην επίθεση στην Ερμού, στην επίθεση στις εγκαταστάσεις της Novartis, στην επίθεση στο στέκι Φαβέλα στον Πειραιά. Η επίθεση στην Ερμού ήρθε λίγα 24ωρα μετά την καταδρομική ενέργεια του Ρουβίκωνα με τσεκούρια και μπογιές στις εγκαταστάσεις της Novartis στη Μεταμόρφωση. Δύο εβδομάδες πριν την εισβολή είχε γίνει εκτίμηση απειλής από αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., που προειδοποιούσαν για το επικείμενο χτύπημα, το οποίο, ωστόσο, δεν απετράπη. Μάλιστα, δεν υπήρξε ούτε καταδίωξη, ούτε συλλήψεις.
Υπεύθυνοι αξιωματικοί προέβαλλαν ως δικαιολογία ότι τα μέλη της αναρχικής ομάδας έδρασαν πάνω στην αλλαγή βάρδιας (λίγο πριν τις 6.00 το πρωί), την ώρα που το ένα περιπολικό είχε φύγει και δεν είχε προλάβει να το διαδεχτεί το επόμενο. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι «αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία, διότι στην αλλαγή βάρδιας πρέπει να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη φύλαξη. Καθώς θεωρητικά πρέπει να βρίσκονται δύο οχήματα στο σημείο και όχι κανένα, όπως τελικά συνέβη. Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που προβάλλεται η συγκεκριμένη δικαιολογία μετά από ενέργεια του Ρουβίκωνα».
Η επίθεση στην οδό Ερμού ενέτεινε τους προβληματισμούς της πολιτικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. Και αυτό διότι και σε αυτή την περίπτωση είχε γίνει εκτίμηση απειλής για «σπασίματα», χωρίς να υπάρξει αντίδραση. Η Αστυνομία περίμενε κάποια επίθεση γύρω από την Πρυτανεία. Το χτύπημα έγινε τελικά στην Ερμού. Εκείνη την ώρα έβρεχε στο κέντρο της πόλης, γεγονός που ίσως επηρέασε την αντίδραση των μοτοσικλετιστών της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν υπηρεσία στην πλατεία Συντάγματος

200 αστυνομικοί στο δρόμο – Μπαράζ επιθέσεων

Συνολικά στο νέο σχέδιο θα συμμετάσχουν 200 άνδρες, οι οποίοι θα πραγματοποιούν ένστολες πεζές περιπολίες στο κέντρο της πόλης. Στόχος τους είναι η παρουσία τους να λειτουργήσει τόσο αποτρεπτικά όσο και σε επίπεδο καταστολής σε περίπτωση ανάγκης.
Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. θα επιδιώξει να βρεθούν άμεσα στους δρόμους της πόλης, καθώς το κλίμα είναι τεταμένο λόγω της υπόθεσης Γιαγτζόγλου. Τα τελευταία 24ωρα έχει καταγραφεί μπαράζ επιθέσεων. Αποκορύφωμα η ανάληψη ευθύνης σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου για μολότοφ στα Εξάρχεια, στην οποία οι συντάκτες απειλούν πως θα χυθεί αίμα: «Χθές το βράδυ επιτεθήκαμε στα ΜΑΤ στη περιοχή των Εξαρχείων με δεκάδες βόμβες μολότοφ, πέτρες και φωτοβολίδες. Η επίθεση αυτή εντάσσεται στο κύμα αλληλεγγύης που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε όλη την χώρα, για τον απεργό πείνας και δίψας Ντίνο Γιαγτζόγλου. Ένα κύμα που θα σαρώσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θα κάνει τον Δεκέμβρη του 2008 μια ευχάριστη ανάμνηση για τους μπάτσους αν ο Ντίνος πάθει το παραμικρό. Αυτή τη φορά θα χυθεί αίμα αν πεθάνει ο Ντίνος...
Είμαστε πολλοί, είμαστε οργισμένοι...».
huffingtonpost.