14.3.18

Επεισόδια στη Μόρια – Το ρεύμα τίναξε 19χρονο πρόσφυγα από κολόνα της ΔΕΗ

Φόρτωμα σε πλοίο και ξεφόρτωμα στη Λιβύη. Juan
Επεισόδια έχουν ξεσπάσει στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας από μετανάστες και πρόσφυγες, που σύμφωνα με πληροφορίες διαμαρτύρονται για τον εγκλωβισμό τους στη Λέσβο.

Ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας επενέβησαν μέσα στον καταυλισμό, ρίχνοντας χειροβομβίδες κρότου-λάμψης προκειμένου να αποκαταστήσουν την τάξη.
Επίσης από τις 19.30 επιχειρεί και η πυροσβεστική, αφού μέσα στον καταυλισμό υπάρχουν εστίες φωτιάς.

Δεκαεννιάχρονος Σύρος ανέβηκε σε κολόνα της ΔΕΗ για να διαμαρτυρηθεί, και τον τίναξε το ρεύμα

Στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης μεταφέρθηκε 19χρονος Σύρος πρόσφυγας, κεραυνοβολημένος από ρεύμα σε πυλώνα της Δ.Ε.Η. στον οποία ανέβηκε για να διαμαρτυρηθεί.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο 19χρονος αργά χτες το μεσημέρι ενημερώθηκε ότι η οικογένειά του, με την οποία διαμένει στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, αναχωρεί για την Αθήνα προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία χορήγησης ασύλου, ενώ ο ίδιος μένει πίσω στη Μυτιλήνη. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας ανέβηκε στην κορυφή του πυλώνα στην πύλη του Κ.Υ.Τ., όπου όμως στην κορυφή από κάποιο λάθος του ακούμπησε στο μετασχηματιστή, απ’ όπου εκσφενδονίστηκε μέσα στο γειτονικό ρέμα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κατάστασή του προς το παρόν δεν εμπνέει ανησυχία και θα παραμείνει νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο.

Δυο ακόμα νεαροί πρόσφυγες ανέβηκαν σε πυλώνα της ΔΕΗ

Δυο ακόμα νεαροί πρόσφυγες, ένας 20χρονος Σύριος και ένας 19χρονος Ιρακινός, ανέβηκαν σήμερα σε πυλώνα της ΔΕΗ στην είσοδο του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας απειλώντας να πέσουν στο κενό αν δεν τους επιτραπεί να αναχωρήσουν από τη Λέσβο, όπου όπως υποστηρίζουν έχουν εγκλωβιστεί επί μήνες. Τελικά, με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων ομοεθνών τους και διαπραγματευτών της Ελληνικής Αστυνομίας οι νεαροί πρόσφυγες κατέβηκαν από τον πυλώνα.
Ας σημειωθεί ότι χθες το μεσημέρι ένας 19χρονος Σύριος που είχε ανεβεί κι αυτός στον πυλώνα απειλώντας ότι θα πέσει κεραυνοβολήθηκε από το ρεύμα και έπεσε στο κενό. Νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης με εγκαύματα, αλλά σύμφωνα με τους γιατρούς είναι εκτός κινδύνου.

Αναχώρησαν για τον Πειραιά 178 πρόσφυγες από ευπαθείς ομάδες

Συνολικά 178 πρόσφυγες αναχώρησαν χθες από τη Μυτιλήνη για τον Πειραιά με το πλοίο της γραμμής προκειμένου να φιλοξενηθούν σε δομές στο εσωτερικό της Ελλάδας – όπου και θα εξετασθεί και η τύχη του αιτήματος ασύλου που έχουν υποβάλει.
Στο σύνολό τους οι μεταφερθέντες ανήκαν στην κατηγορία των λεγόμενων ευπαθών ομάδων, ήταν δηλαδή πολυμελείς οικογένειες, μόνες γυναίκες και άλλες ανάλογες περιπτώσεις. Με τη μεταφορά των παραπάνω, στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας διαμένουν σήμερα 5.125 άτομα (και σε όλο το νησί 7.172). Στη Χίο φιλοξενούνται 1.457 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ τέλος στη Σάμο φιλοξενούνται 2.650.

625 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου τις πρώτες δυο εβδομάδες του Μαρτίου

Συνολικά 625 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου τις πρώτες δυο εβδομάδες του Μαρτίου, από την 1η του μήνα έως και σήμερα. Από αυτούς, 395 πέρασαν στη Λέσβο και 232 στη Σάμο. Οι ροές προς τη Χίο ήταν μηδενικές (μόλις 47 άτομα πέρασαν στη Χίο το Φεβρουάριο), επιβεβαιώνοντας ότι η Τουρκική Ακτοφυλακή έχει ρίξει όλο της το βάρος στην περιοχή της Σμύρνης, αποτρέποντας το πέρασμα στη Χίο Τούρκων αντικαθεστωτικών φυγάδων.
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της τουρκικής ακτοφυλακής, καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 17 επιχειρήσεις στα τουρκικά χωρικά ύδατα, τις συντριπτικά περισσότερες φορές στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Τουρκίας και της Χίου. Στη διάρκεια τους απετράπη το πέρασμα στην Ελλάδα 682 ατόμων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ