1.2.18

Kαι το Σκοπιανό λήγει εδώ: «Δεν αλλάζουμε Σύνταγμα, γλώσσα και ταυτότητα» είπε ο Ντιμιτρόφ (βίντεο)

Περιττή πλέον καθίσταται η όποια διαπραγμάτευση με τα Σκόπια αφού πριν από λίγο ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ Ν.Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι:
«Δεν θα υπάρξει λύση για το όνομα αν χρειαστεί διαπραγμάτευση για αλλαγή στην εθνικότητα, τη γλώσσα και την ταυτότητα».

Η αλυτρωτική αυτή δήλωση που έδειξε τον πραγματικό χαρακτήρα της «χαμογελαστής» κυβέρνησης Ζ.Ζάεφ έγινε αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς.
Eπί της ουσίας η στάση αυτή καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη ο ελληνικός λαός να σπεύσει κατά εκατομμύρια στο συλλαλητήριο της Κυριακής καθώς είναι σίγουρο ότι οι Αμερικανοί θα σπεύσουν να πιέσουν τον συνήθη αδύναμο κρίκο που είναι το ελληνικό πολιτικό σύστημα.
«Η “μακεδονική” γλώσσα είναι μια αναγνωρισμένη γλώσσα της ομάδας των σλαβικών γλωσσών»,δήλωσε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ και πέσανε και τα «ντουβάρια»  
«Θέλω να επισημάνω ότι αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για τους πολίτες της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας.” Μερικοί από αυτούς παρακολουθούν το ζήτημα με ανησυχία, ορισμένοι με θυμό», είπε. 
Και συμπλήρωσε: «Τον 21ο αιώνα κανείς δεν μπορεί να αγγίξει το δικαίωμά μας να είμαστε “Μακεδόνες” και να μιλάμε “μακεδονικά” ως μέρος της ομάδας των σλαβικών γλωσσών. Όσο περισσότερο συζητά κανείς δημοσίως για αυτό το θέμα, μειώνονται οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης. Εάν υπάρχει ένας αξιοπρεπής τρόπος που να σέβεται την ταυτότητα και των δύο μερών, τότε μπορεί να βρεθεί λύση.
Συζητήσαμε ιδέες που παρουσίασε ο κ.Νίμιτς στη Νέα Υόρκη. Του είπα ότι υπάρχουν ιδέες που δεν είναι κακές, αλλά υπάρχουν ιδέες που δεν είναι καλές και προκαλούν ανησυχίες ...» δήλωσε ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών.
Ο Μ.Nίμιτς από την πλευρά του εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης (γιατί άραγε;).«Είμαι πιο αισιόδοξος από ποτέ σήμερα. Το έχω κάνει αυτό επί πολλά χρόνια. Είχαμε ελπίδες τα προηγούμενα χρόνια, αλλά για τον έναν ή το άλλον λόγο δεν προχώρησε το ζήτημα. Τώρα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας. Και στις δύο χώρες υπάρχουν ηγεσίες που ειλικρινά θέλουν συμφωνία, αλλά υπάρχουν και αντικειμενικοί λόγοι που τώρα είναι η ώρα για να βρούμε λύση».
Ωστόσο πρόσθεσε πως «υπάρχουν κίνδυνοι στο μέλλον αν δεν κάνουμε κάτι τώρα. Ο χρόνος δεν σταματάει. Είναι αβέβαιο το μέλλον. Εχουμε κάνει πρόοδο, πρέπει να βρούμε λύση τώρα. Ποιος ξέρει τι θα συμβεί σε έναν χρόνο, σε δύο χρόνια, σε τρία χρόνια, σε 20 χρόνια αν εξακολουθούμε να συζητάμε αυτό το θέμα.
Θα είναι πραγματική τραγωδία για την περιοχή αν περάσουν άλλα 20 χρόνια και δεν έχουμε λύσει το ζήτημα. Ακουσα πολλές απόψεις και προβληματισμούς, αλλά για το καλό όλων των ανθρώπων της περιοχής και ειδικά των νέων, το θέμα πρέπει να λυθεί τώρα, να το αφήσουμε πίσω μας και οι άνθρωποι να ασχοληθούν με τα σημαντικά πράγματα στη ζωή τους. Είμαι αισιόδοξος γιατί οι ηγεσίες και των δύο χωρών δουλεύουν σκληρά για την εξεύρεση λύσης».
Να εξηγήσει κάποιος στον κύριο Νίμιτς ότι δεν «καίγεται» η Ελλάδα για το σκοπιανό και ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα που πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Τα Σκόπια είναι αυτά που έχουν πρόβλημα επιβιωσιμότητας και πέραν αυτού δεν θα έχουν οι Αμερικανοί που τα θέλουν πάση θυσία για τα δικά τους γεωπολιτικά συμφέροντα να ενταχθούν στην Συμμαχία, ας φροντίσουν να τους αλλάξουν και τα «μυαλά».
Ο Τ.Πάιατ, ο Αμερικανός πρεσβευτής, στη συνέντευξή του πήρε ολοφάνερα το μέρος των Σκοπιανών και των θέσεων του Μ.Νίμιτς που είναι φιλοσκοπιανές.
Οι ΗΠΑ δεν κρύφτηκαν έδειξαν από την αρχή ότι δεν στηρίζουν την σύμμαχό τους Ελλάδα διότι απλούστατα την θεωρούν «δεδομένη» ότι θα υποχωρεί στις δικές τους απαιτήσεις.
Σφάλλουν, ο ελληνικός λαός θα δώσει και πάλι βροντερό «όχι» την Κυριακή στις 4 Φεβρουαρίου.
pronews