2.2.18

E.Ράμα: «Κάνει λάθος ο Κοτζιάς - Ζητήσαμε μνημείο για τους Τσάμηδες και ακίνητη περιουσία αντι... ΑΟΖ»

Eίναι ξεκάθαρο πλέον ότι οι Αλβανοί θα συνδέσουν την συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ελλάδα με το ανύπαρκτο θέμα της «Τσαμουριάς» καθώς ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα ζήτησε από την Αθήνα μνημείο για τους ...Τσάμηδες και όπως είπε «θα διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν» θέτοντας θέμα «ακίνητης περιουσίας» των Τσάμηδων.

Είναι εντυπωσιακό πως ταυτόχρονα η Ελλάδα βάλλεται από Σκοπιανούς, Αλβανούς και Τούρκους. Τέτοιες... συμπτώσεις δεν γίνονται ούτε σε ταινίες.
Μιλώντας στην εκπομπή «Αληθινή Ιστορία» της τηλεόρασης VIZION PLUS, ο Αλβανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε το… Τσάμικο ως ένα από τα πλέον «προβληματικά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα», συμπληρώνοντας με νόημα πως : «Είμαστε στη διαδικασία συζήτησης και ότι πρόκειται για κινήσεις σκακιού» εννοώντας τις διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει και βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ο Ράμα απάντησε και στις πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, πως δεν υφίσταται «τσάμικο» ζήτημα» και πως «δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δυο πλευρών».
Επιχειρώντας να διαψεύσει την ελληνική πλευρά, ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε πως έχει τεθεί το επίμαχο θέμα στο τραπέζι των συζητήσεων με την Ελλάδα. 
Ωστόσο παραδέχτηκε πως οι κινήσεις είναι προσεκτικές ώστε να μην επηρεαστούν αρνητικά άλλα θέματα που οι δύο πλευρές φαίνεται πως καταλήγουν σε συμφωνία. «Ο Κοτζιάς έχει ακούσει λάθος. 
Η αλβανική πλευρά διεκδίκησε έντονα να τεθεί το θέμα των Τσάμηδων στο τραπέζι» δήλωσε ο Ράμα, συνεχίζοντας «Το γεγονός ότι τελειώνουμε με τη συζήτηση για όλα αυτά τα τρία πράγματα που ήταν αδιανόητα, είναι κατόρθωμα της κυβέρνησής μας, εργαζόμαστε για αυτά εδώ και τρεισήμισι χρόνια. Επιμένουμε στο δικαίωμα της ανάμνησης αλλά σε κινήσεις σκακιού. Δεν θέλουμε να βλάψουμε τα άλλα (θέματα). Δεν θέλουμε τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο, αυτά που μας ανήκουν» δήλωσε συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά προκλητικά το «δίκαιο αίτημα» των Τσάμηδων για την τοποθέτηση ενός μνημείου στην Ήπειρο ως … «ανάμνηση» όπως αναφέρει ο Εχέδωρος
Ο Αλβανός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως τα Τίρανα θα επιμείνουν προς την κατεύθυνση αυτή, απορρίπτοντας αλυτρωτικές και εδαφικές αξιώσεις κατά της Ελλάδας.
«Θα επιμείνουμε γιατί αυτό είναι ένα αλβανικό ζήτημα. Η Ελλάδα έχει μια παράνοια, μια αυτό-φαντασία για τους δικούς της λόγους, ότι οι Αλβανοί έχουν εδαφικές αξιώσεις και αυτή η αξίωση έχει το όνομα «Τσάμηδες»Δεν έχουμε τέτοια αξίωση. Μιλάμε για Αλβανούς πολίτες που στο παρελθόν είχαν περιουσία στο ελληνικό κράτος, μιλάμε για Αλβανούς πολίτες που έχουν πικρές μνήμες και δικαίως ζητούν να θυμούνται» επεσήμανε ο Ράμα, παραβλέποντας πως οι Τσάμηδες συμπατριώτες εγκατέλειψαν την Ελλάδα το 1944, αναζητώντας προστασία στην Αλβανία, ώστε να μη λογοδοτήσουν  στην δικαιοσύνη για την  εγκληματική και αντεθνική δράση τους στη διάρκεια της κατοχής. 
Σημειώνεται ότι οι προχθες οι Τσάμηδες της λεγόμενης «Δημοκρατίας της Τσαμουριάς», με αρχηγό τον Φεστίμ Λατό (Festim Lato) προέβησαν σε πολεμική απειλή εναντίον των Ελλήνων και δημοσιοποίησαν ότι έχουν έτοιμο «στρατό εισβολής»!
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο  Φεστίμ Λατό (Festim Lato) δεν αναγνωρίζεται από το κόμμα των τσάμηδων το PDIU στην Αλβανία καθώς αποκαλούν τον ίδιο και τους οπαδούς του  «μαϊμού-τσάμηδες» όπως μεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο.
Διαχειριστής της εν λόγω σελίδας έγραψε ένα σχόλιο για στο οποίο αναφέρεται στον «φόβο της Ελλάδας» από «επιθέσεις των τσάμηδων από τον Βορρά».
Στο ίδιο σχόλιο παραθέτει δήλωση βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, που δεν τον κατονομάζει, ο οποίος φέρεται να είπε ότι «αυτό που έγινε στο Κουμάνοβο των Σκοπίων, θα μπορούσε να γίνει και στη βόρεια Ελλάδα από μια ομάδα που αυτοαποκαλείται ««Απελευθερωτικός Στρατός της Τσαμουριάς» – (Ushtria Çlirimtare e Çamërisë ή με τα αρχικά «UÇÇ»).
Ο διαχειριστής της ίδιας «αλβανοτσάμικης» σελίδας στο Facebook έγραψε ακόμα ότι «ως υπουργός Άμυνας της Κυβέρνησης της «Δημοκρατίας της Τσαμουριάς» σας ενημερώνω ότι αυτός ο στρατιωτικός σχηματισμός δεν είναι είδηση αλλά μια υπάρχουσα δομή του υπουργείου της Δημοκρατίας της Τσαμουριάς και δημιουργήθηκε με απόφαση της κυβέρνησης της Τσαμουριάς και με έγκριση από το κοινοβούλιο…».
Τι σημαίνουν όλα αυτα; Πολύ απλά οι επίσημοι Τσάμηδες ως κόμμα, δεν έχουν εδαφικές διεκδικήσεις σε αγαστή συνεργασία με την αλβανική κυβέρνηση, οι «ανεπίσημοι» όμως Τσάμηδες που στην πραγματικότητα είναι η άλλη έκφανση των «επίσημων», έχουν και παραέχουν.
Έτσι μπορεί η αλβανική κυβέρνηση να δρα ελεύθερα χωρίς να εμπλέκεται βοηθούμενη από την πίεση που θα ασκούν οι συγκεκριμένοι εξτρεμιστές.
Η συμφωνία που θα υπογραφεί τον Απρίλιο για τα θαλάσσια σύνορα δεν θα δοθεί χωρίς ανταλλάγματα. Ο Ν.Κοτζιάς μπορεί να το αρνείται αλλά ο Έντι Ράμα τον διαψεύδει με άνεση και «στεγνά».
pronews