16.2.18

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή του εμβολισμού του «Γαύδος» από την τουρκική ακταιωρό


Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από το επεισόδιο που προκάλεσε μεγάλη ένταση στο Αιγαίο τα τελευταία 24ωρα όπως αυτό καταγράφηκε από τις κάμερες που βρίσκονταν πάνω στο ελληνικό περιπολικό ανοικτής θαλάσσης, «090 Γαύδος», έρχεται στο φως με δύο νέα βίντεο.
Η τουρκική ακταιωρός «UMUT» εμβόλισε το μήκους 68 μέτρων ελληνικό πλοίο, 20 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.
Στα βίντεο που δημοσίευσε το kathimerini.gr φαίνεται καθαρά η στιγμή του εμβολισμού του ελληνικού σκάφους.
Δείτε τα δύο βίντεο: 





Στην ανακοίνωσή του το Αρχηγείο του Λιμενικού ανέφερε ότι «στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς και προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του ΠΑΘ “090”, το οποίο εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή».

«Ετσι μας εμβόλισαν οι Τούρκοι» – Συγκλονιστική μαρτυρία από μέλος του «Γαύδος»

Συγκλονιστική μαρτυρία από μέλος του πληρώματος του πλοίου «ΓΑΥΔΟΣ» του Λιμενικού Σώματος βλέπει το φως της δημοσιότητας. 
Όπως αναφέρει,  το βράδυ της Δευτέρας  θα ήταν ιδιαίτερα «θερμό», καθώς τουρκικό πλοίο προσπάθησε να εμβολίσει το ελληνικό πλοίο «ΓΑΥΔΟΣ» και ευτυχώς, δεν υπήρξαν τραυματισμοί…

Η συγκλονιστική μαρτυρία

Τα δραματικά λεπτά πάνω στο πλοίο περιέγραψε ένα μέλος του πληρώματος στην εκπομπή Live News στο epsilontv. «Ήμασταν περιπολία στο ένα μίλι. Στο ρεναλντί. Τους είδαμε που έρχονταν με ταχύτητα προς τη μεριά μας. Είχαμε εντολή για διακριτική παρακολούθηση. Ήταν μακριά και πιστεύαμε ότι θα «έκοβαν» ή θα άλλαζαν πορεία την τελευταία στιγμή όπως κάνουν συχνά.
Όμως αυτή τη φορά δεν έκοβαν, ερχόντουσαν κατά πάνω μας. Μας είχαν κεντράρει. Οι περισσότεροι από το πλήρωμα ήταν στη γέφυρα και την υπερκατασκευή. Εμείς τους φωνάζαμε ακολουθώντας τις οδηγίες: «Είστε στα ελληνικά χωρικά ύδατα! Απομακρυνθείτε!» Τουλάχιστον 5 φορές ειδοποιήσαμε. Δεν λάβαμε καμία απάντηση. Συνέχιζαν να πλησιάζουν με ταχύτητα. Στα 50 μέτρα καταλάβαμε ότι δεν θα κόψει«.
Ο κυβερνήτης του ΠΑΘ 090 φωνάζει: «Πρόσω όλα! Πάσει δυνάμει!». Τότε το 100 μέτρων βαρύ σιδερένιο σκαρί της τουρκικής ακτοφυλακής έπεσε με δύναμη πάνω στο πλωτό του λιμενικού. Ο κυβερνήτης δίνει αμέσως διαταγή. «Στο μηχανοστάσιο γρήγορα! Δείτε αν βάζουμε νερά».
«Μας βρήκε στα αριστερά. Ξήλωσε όλο το κατάστρωμα… Μας ρώτησαν αν μπορούμε να πλεύσουμε μέχρι τη Λέρο, απαντήσαμε θετικά και στην συνέχεια αποχωρήσαμε από το σημείο. Ήταν και το 060 στην περιοχή αλλά ήθελαν να χτυπήσουν το μεγάλο… Ήθελαν νεκρούς! Αν μας είχε πετύχει στην μέση θα είχαμε θύματα. Δόξα τω Θεώ είμαστε καλά» περιγράφει με κομμένη την ανάσα το μέλος του πληρώματος.
Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει στα χέρια του βίντεο ντοκουμέντο μέσα από το ελληνικό πλοίο. Αυτό, μάλιστα, το βίντεο που καταγράφει καρέ – καρέ τον εμβολισμό του ελληνικού πλοίου από το τουρκικό στα Ίμια, έδειξε ο Πάνος Καμμένος στο ΝΑΤΟ.
πηγη:.eleftherostypos