27.2.18

Ερωτηματικό για το εύρος του ανασχηματισμού Σενάρια αλλαγών στην κυβέρνηση μετά την απομάκρυνση Αντωνοπούλου και την παραίτηση Παπαδημητρίου


Tου Γιάννη Καμπουράκη
gkamp@naftemporiki.gr
Τελικά, αυτό που προανήγγειλαν ως σχεδόν βέβαιο χθες κυβερνητικές πηγές, μετά την τροπή που πήρε για την κυβέρνηση η υπόθεση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου, έγινε γεγονός αργά χθες το βράδυ. Η παραίτηση του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου για λόγους ευθιξίας, μετά την απομάκρυνση και της συζύγου του από την κυβέρνηση, επαναφέρει ξανά στο προσκήνιο σενάρια ανασχηματισμού.

Ακόμα δεν έχει ληφθεί απόφαση από τον πρωθυπουργό για το αν θα έχουμε αντικατάσταση των δύο υπουργών - ίσως και του κ. Ζουράρι που έχει παραιτηθεί εδώ και καιρό - ή πλήρη ανασχηματισμό.
Περισσότερα ίσως να γίνουν γνωστά μετά τη συνάντηση που αναμένεται να έχουν ο κ. Παπαδημητρίου και ο κ. Τσίπρας το πρωί στο Μαξίμου, όπου ο υπουργός Οικονομίας αναμένεται να υποβάλλει και επισήμως την παραίτησή του, που ήδη έχει γίνει δεκτή από τον πρωθυπουργό.
 Το βέβαιο είναι ότι το κλίμα στην κυβέρνηση είναι εξαιρετικά βαρύ. Κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι ο ανασχηματισμός είναι ανοικτός και πρέπει καλυφθούν εκτός από τις θέσεις του κ. Παπαδημητρίου και της κ. Αντωνοπούλου, και αυτές του κ. Ζουράρι, του κ. Μουζάλα που είχε προσπαθήσει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση λαμβάνοντας ευρωπαϊκή θέση για την μετανάστευση και οι πληροφορίες μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι η υγεία του είναι κλονισμένη, της κ. Κονιόρδου στο υπουργείο Πολιτισμού και του κ. Τόσκα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, των οποίων το έργο δεν χαίρει εκτίμησης στο Μαξίμου.
Το εύρος των αλλαγών, ωστόσο, παραμένει ερωτηματικό, καθώς σχετίζεται και με τις αποφάσεις του κ. Τσίπρα για το χρόνο των εκλογών με τα βασικά σενάρια να είναι τρία: Άνοιξη ή Φθινόπωρο του 2018 και Μάιος του 2019.

naftemporiki