10.2.18

Γιατί η Τουρκία συνιστά μείζονα Εθνική απειλή


Ανάλυση του Χρήστου Καπούτση
Η Τουρκία στέλνει συνεχώς απειλητικά μηνύματα, που θα πρέπει να αφυπνίσουν την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα. 
Η Τουρκία συνιστά σοβαρή απειλή για την Ελλάδα,  ίσως την πιο σοβαρή, διότι στοχεύει στην αλλαγή του συνοριακού status στο Αιγαίο και την Θράκη, ενώ μεθοδεύει την γεωπολιτική και ενεργειακή ομηρία της Κύπρου. Η Ελλάδα συνορεύει με μια μεγάλη ισλαμική χώρα, την Τουρκία,  που διαθέτει ισχυρές  και πολυάριθμες Ένοπλες Δυνάμεις  (55 εκατ. πληθυσμός και 1,2 εκατομμύρια είναι ενταγμένοι στις Ένοπλες Δυνάμεις, στην στρατοχωροφυλακή, στην ακτοφυλακή,  στη ΜΙΤ και στην πολεμική Βιομηχανία),  αλλά είναι και πολιτικά ασταθής, με απρόβλεπτη πολιτική ηγεσία και έχει πολλά μέτωπα ανοιχτά (Κουρδικό, Συρία).
Το σύστημα εξουσίας υπό τον Τ. Ερντογάν έχει εξελιχτεί  στην πιο αυταρχική κυβερνητική εξουσία στην περιοχή, ενώ δεν διστάζει να αξιοποιήσει την στρατιωτική  ισχύ για την υλοποίηση πολιτικο-διπλωματικών  στόχων. Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει στρατιωτική εισβολή στην Συρία, όπως παλαιότερα στην Κύπρο και στα Ίμια, προκειμένου να προστατέψει τα συμφέροντά της. Κυρίως, η ισλαμική Τουρκία του Τ. Ερντογάν, είναι σε τροχιά ρήξης με τις ΗΠΑ,  το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. , ενώ παράλληλα ισχυροποιεί και μια πολιτικο-διπλωματική και  στρατιωτική συμμαχία ΤΟΥΡΚΙΑ-ΙΡΑΝ- ΡΩΣΙΑ, ως το αντίπαλο δέος των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην περιοχή.  Αυτή η  ριζοσπαστικοποίηση του Τ. Ερντογάν,  καθιστά την Τουρκία απρόβλεπτη και ιδιαιτέρως επικίνδυνη για την Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, έχουμε ευθεία παρέμβαση στο Σκοπιανό από τον  Πρόεδρο της Τουρκίας Τ. Ερντογάν και μάλιστα, απείλησε εμμέσως την Ελλάδα, λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να αφήσουμε τους αδελφούς μας Μακεδόνες μόνους, απέναντι στην Ελλάδα»!  Μιλώντας σε Σύνοδο Βαλκάνιων μεταναστών στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν, προκαλώντας για μία φορά την Ελλάδα, είπε  πως «η Τουρκία θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της “Μακεδονίας” (εννοεί τους κατοίκους της FYROM) στο θέμα της ονομασίας,  απλώς επειδή η Ελλάδα δεν έχει δίκιο».  Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο των Σκοπίων, TV NOVA, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, δήλωσε ότι , η Ελλάδα μπλοκάρει την ένταξη της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ, ωστόσο η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την αλλαγή του ονόματος αυτού του Βαλκανικού κράτους!  «Οι δεσμοί μεταξύ Τουρκίας και Μακεδονίας είναι αδελφικοί» τόνισε ο τούρκος Πρόεδρος, προσθέτοντας πως «Άγκυρα και Σκόπια δεν έχουν καμία διαφορά και δεν πρόκειται να αφήσουμε τους αδελφούς μας Μακεδόνες μόνους, απέναντι στους έλληνες»…
Η Τουρκία, παρότι είναι σε πόλεμο στην Συρία,  έχει στην κορυφή της διπλωματικής της ατζέντας, την αλλαγή των συνοριακών δεδομένων στο Αιγαίο. Η Τουρκία επισήμως από το 2011 έχει υποβάλλει αίτημα στο ΟΗΕ με το οποίο αμφισβητεί πλήρως την ελληνική θέση ότι τα θαλάσσια σύνορα των δυο κρατών ορίζονται από την μέση γραμμή μεταξύ του τουρκικών παραλίων και των νησιών του Αιγαίου.  Η αμφισβήτηση αυτή αφορά κυρίως,   την περίπτωση του συμπλέγματος του Καστελόριζου, αλλά και 18 νησιά και νησίδες, που κατά την Τουρκία κατέχονται παρανόμως από την Ελλάδα. Έντονη και προκλητική είναι το τελευταίο διάστημα η στρατιωτική δραστηριότητα της  Τουρκίας γύρω από τα Ίμια και το Φαρμακονήσι. Τουρκικά πολεμικά πλοία  περικυκλώνουν  τα ελληνικά νησιά, τα Ίμια είναι ακατοίκητα, ενώ στο Φαρμοκονήσι  υπάρχει  στρατιωτική φρουρά και   τουρκικά  ελικόπτερα πετούν συχνά πάνω από αυτά, δηλαδή πάνω από ελληνικό έδαφος, ανενόχλητα!
Πρέπει να απασχολήσει πολύ σοβαρά την Ελλάδα, η θέση της Τουρκίας, ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, όπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας  Μεβλούντ Τσαβούσογλου: «Δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας και της Κύπρου. Θεωρούμε ως εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας την μέση γραμμή ανάμεσα στις ακτές της Τουρκίας κα της Αιγύπτου! Η Τουρκία ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της και αυτό το δικαίωμα θα το υπερασπιστούμε με κάθε μέσο » (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 4-2-2018).  Ουσιαστικά ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών  αμφισβητεί ευθέως ότι το Καστελόριζο διαθέτει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.  Και επομένως η Ελλάδα δεν έχει θαλάσσια σύνορα (υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ), ούτε με την Κύπρο, αλλά ούτε και με την Αίγυπτο.  Και δηλώνει απερίφραστα,  ότι η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου είναι τουρκική υφαλοκρηπίδα,  όπου η Τουρκία ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα τα όποια και θα τα υπερασπιστεί με κάθε μέσο, διπλωματικό , πολιτικό και στρατιωτικό. Το θέμα του Καστελόριζου,( όπως έχω αναφέρει σε παλαιότερα άρθρα μου  στο «Π») είναι τεράστιας εθνικής σημασίας.
Η έντονη αμφισβήτηση των συνορευουσών θαλασσίων ζωνών Ελλάδας και  Κύπρου, από την Τουρκία (αφού εξαιρεί ετσιθελικά το Καστελόριζο από την Ελληνική Επικράτεια), σχετίζεται με την απόφαση να κατασκευαστεί  ο αγωγός μεταφοράς φυσικού Αερίου EastMed.  Όπως είναι γνωστό, Κοινή διακήρυξη για την προώθηση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου «EastMed», ο οποίος θα διέρχεται από την Κρήτη, υπέγραψαν από κοινού στο Τελ Αβίβ οι αρμόδιοι υπουργοί Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου και Ιταλίας, παρουσία του Ευρωπαίου Επίτροπου Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας, στοχεύοντας στην ολοκλήρωσή του μέχρι το 2025. Ο σχεδιαζόμενος αγωγός των 2.100 χιλιομέτρων θα συνδέσει τα κοιτάσματα αερίου κοντά στο Ισραήλ και την Κύπρο με την Ελλάδα και πιθανόν με την Ιταλία και το  κόστος κατασκευής του θα είναι έως 7 δισεκ. ευρώ.  Με την ολοκλήρωση του έργου, η  Ανατολική Μεσόγειος μετατρέπεται σε εναλλακτικό διάδρομο μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.  Η επιλογή του EastMed ακυρώνει τον  αντίστοιχο αγωγό με κατεύθυνση την Τουρκία και  απελευθερώνει και τη Λευκωσία και το Τελ Αβίβ από τον ασφυκτικό εγκλωβισμό τους από την  Άγκυρα. Γι’ αυτό η Τουρκία αντιδρά και διεκδικεί την ενεργειακή «μερίδα του Λέοντος», στην Ανατολική Μεσόγειο. Όμως στην περίπτωση, που η Τουρκία επιχειρήσει να παρεμποδίσει , με οποιοδήποτε τρόπο (πολιτικό ή στρατιωτικό) την κατασκευή του αγωγού EastMed, εκτός των άλλων,  θα πλήξει και τα  οικονομικά συμφέροντα εταιρειών κολοσσών όπως η γαλλική TOTAL, η ιταλική ENI και η αμερικανική “Noble Energy”.  Επίσης ο EastMed καθίσταται δυνητικά  αποτρεπτικός παράγοντος έναντι της τουρκικής απειλής  και λόγω της ενεργού συμμετοχής πολυεθνικών εταιρειών στην κατασκευή του έργου , αλλά και διότι  η ενεργειακή συμφωνία με την εμπλοκή της Ε.Ε., της Κύπρου, της Ελλάδας, της Γαλλίας,  της Ιταλίας και του Ισραήλ, επεκτείνεται και στον διπλωματικό και στρατιωτικό τομέα και συνεπώς , διαμορφώνεται  ένα υποσύστημα ασφάλειας του ευρύτερου δυτικού συστήματος (ΗΠΑ- ΙΣΡΑΗΛ-ΝΑΤΟ-  Ε.Ε.). Αυτή την προοπτική θα επιχειρήσει να αποτρέψει η Τουρκία, γι’ αυτό και απειλεί και εκβιάζει προτάσσοντας, όχι την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά την στρατιωτική της ισχύ.  Να προσθέσουμε ότι, η Τουρκία έχει υποβάλει αίτημα για ακύρωση της ενεργειακής συμφωνίας Κύπρου – Αιγύπτου και της μεταξύ τους οριοθέτησης της ΑΟΖ από το 2003.
Όλα αυτά, συντείνουν στην εκτίμηση, ότι η Τουρκία συνιστά θανάσιμη απειλή για τα Εθνικά μας συμφέροντα και δεν δικαιολογείται εφησυχασμός ή εμμονή από ελληνικής πλευράς,  σε αναποτελεσματικές πολιτικές μέσω υποχωρήσεων στις τουρκικές  απαιτήσεις, διότι, αποθρασύνεται ο άρπαγας γείτονας. 

militaire.gr