8.2.18

Ανίερος πόλεμος λέξεων στους κόλπους του Βατικανού για την επαναπροσέγγιση με την κομμουνιστική Κίνα

Ένας ανίερος πόλεμος λέξεων ξέσπασε στους κόλπους του Βατικανού και μεταξύ καθολικών αξιωματούχων για την επαναπροσέγγιση της Αγίας Έδρας με την κομμουνιστική Κίνα, με καρδινάλιους, αρχιεπισκόπους και ιερείς να ανταλλάζουν ανοίκειους χαρακτηρισμούς.

Τις τελευταίες μέρες, ένας καρδινάλιος κατηγόρησε έναν άλλον ότι πετάει «ανοησίες» και ένας ιερέας κατηγόρησε έναν αρχιεπίσκοπο ότι είναι τόσο αφελής αναφορικά με την Κίνα που συμπεριφέρεται σαν την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων.


Οι λεκτικοί διαξιφισμοί ξέσπασαν καθώς το Βατικανό και η Κίνα κινούνται πιο κοντά σε μια συμφωνία για τον διορισμό επισκόπων σε μια ιστορική καμπή, αν επιτευχθεί και έναν προάγγελο για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο κρατών μετά από 70 χρόνια.

Οποιαδήποτε συμφωνία θεωρείται βέβαιο ότι θα κριθεί αμφιλεγόμενη εξαιτίας των παραχωρήσεων που θα πρέπει να χρειαστεί να κάνει το Βατικανό προς μια κυβέρνηση που καταπιέζει τη θρησκεία.

Αλλά τα πνεύματα έχουν οξυνθεί και η διπλωματία έρχεται σε σύγκρουση με πάθη.

Ο πάτερ Μπερνάρντο Τσερβελέρα, επικεφαλής του πρακτορείου AsiaNews που εξειδικεύεται σε θέματα της Κίνας, κατηγόρησε τον αρχιεπίσκοπο Μαρτσέλο Σάντσεζ Σορόντο, επικεφαλής της ποντιφικής ακαδημίας κοινωνικών επιστημών, ότι είναι «αφελής».

Σε μια συνέντευξη αυτή την εβδομάδα, ο Σορόντο επαίνεσε την Κίνα, τονίζοντας ότι οι Κινέζοι σήμερα είναι εκείνοι που μπορούν ίσως καλύτερα να εφαρμόσουν τις κοινωνικές διδαχές της Εκκλησίας, όπως το ενδιαφέρον για το περιβάλλον και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.«Μπορούμε να καταλάβουμε ότι πάνω στην ένταση της επιθυμίας για οικοδόμηση σχέσεων μεταξύ Κίνας και Βατικανού μπορεί κανείς να λατρεύει και να δοξάζει την κινεζικό πολιτισμό…αλλά ο έπαινος στην Κίνα είναι μια ιδεολογική επιβεβαιώνει που ρεζιλεύει την Εκκλησία», ανέφερε ο Τσερβελέρα σε άρθρο του με τίτλο: «Ο Σάντσεζ Σορόντο στη Χώρα των Θαυμάτων».

Οι καθολικοί στην Κίνα είναι χωρισμένοι μεταξύ των «underground» κοινοτήτων που αναγνωρίζουν τον Πάπα, αλλά δεν συνεργάζονται με τον υπό κρατικό έλεγχο Κινεζικό Πατριωτικό Καθολικό Σύνδεσμο και της ομάδας που ελέγχεται από το κράτος και όπου οι επίσκοποι διορίζονται από την κυβέρνηση σε συνεργασία με τοπικές εκκλησιαστικές κοινότητες.

Επικριτές έχουν κατακεραυνώσει τη συμφωνία επειδή θα περιλαμβάνει την αποδοχή της νομιμότητας των επισκόπων που διορίζονται από την κυβέρνηση.

Ο πόλεμος των λέξεων έφτασε μέχρι τη στρατόσφαιρα της εκκλησιαστικής ιεραρχίας, με καρδινάλιους να ανταλλάζουν πυρά.

Το Βατικανό επέπληξε τον 86χρονο καρδινάλιο Ζόζεφ Ζεν, έναν πρώην επίσκοπο του Χονγκ Κονγκ, αφού το κατηγόρησε ότι «ξεπουλά» στους κομμουνιστές τους underground καθολικούς της Κίνας.

Μια πηγή στο Βατικανό ανέφερε ότι η συμφωνία θα υπογραφεί τους επόμενες μήνες.

zougla.gr