20.2.18

Πωλούν δημόσια έκταση-φιλέτο στην Τροιζηνία


Στις 4 Σεπτεμβρίου 2017 μια αγγελία από γνωστό μεσιτικό γραφείο ανέβηκε στο Διαδίκτυο. «Ιδιαιτέρως προνομιούχο παραθαλάσσιο οικόπεδο, από αυτά που προσφέρονται για υψηλού μπάτζετ επένδυση, έκτασης 245 στρεμμάτων, σε δασική έκταση στην τοποθεσία Βίδι (περιοχή Σφακοβούνι) Τροιζηνίας, εκτός σχεδίου, διατίθεται προς πώληση». Η αγγελία μάλιστα διευκρινίζει ότι «υπάρχει έγκριση από το δασαρχείο». Τιμή 4.500.000 ευρώ.

Πριν από πέντε χρόνια, ρώσοι επενδυτές είχαν ενδιαφερθεί να αγοράσουν γη στην ίδια ακριβώς περιοχή, αλλά την αγοραπωλησία μπλόκαρε η Κτηματική Υπηρεσία Πειραιώς, που αποφάνθηκε πως στην περιοχή αυτή το Ελληνικό Δημόσιο προβάλλει δικαιώματα κυριότητας. Αυτό που προκαλεί - αν μη τι άλλο - ερωτηματικά είναι η ολιγωρία του υπουργείου Οικονομικών που δεν κάνει τίποτε για την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος.

Για τη συγκεκριμένη έκταση που επιχειρείται πάλι να πωληθεί, υπάρχει γνωμοδότηση από το 2005 (υπ. αριθμόν 1/18-5-2005) του Μεικτού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, η οποία συντάχθηκε από τον τότε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Νικόλαο Γεωργίλη. Το Συμβούλιο που συνήλθε για να εξετάσει καταγγελία για καταπάτηση δημόσιας δασικής έκτασης στην Τροιζηνία απεφάνθη ότι η επίμαχη έκταση των 1.580 στρεμμάτων που διεκδικεί ιδιώτης (η Μ. Ζ.) είναι δημόσια.

«Κλειστά στόματα» πρωθυπουργών


Ομως, αν και έχουν περάσει 13 χρόνια, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει επικυρώσει την παραπάνω γνωμοδότηση, με αποτέλεσμα η αρμόδια υπηρεσία Δημοσίων Κτημάτων Πειραιά να μην μπορεί να προωθήσει τις σχετικές διαδικασίες άσκησης των δικαιωμάτων του Δημοσίου και έτσι σήμερα η έκταση να βγαίνει πάλι στο σφυρί.

Την υπόθεση έχουν φέρει στη Βουλή βουλευτές του ΠαΣοΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Το 2011 ο πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ Μανώλης Μπεντενιώτης κατέθεσε τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση προσκομίζοντας και στοιχεία που συνηγορούν ότι επιχειρείται η καταπάτηση έκτασης χιλιάδων στρεμμάτων στη συγκεκριμένη περιοχή του Δήμου Τροιζηνίας. Το 2014 οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου και Θοδωρής Δρίτσας καταθέτουν για το ίδιο θέμα ερώτηση, αναφέροντας ότι δημόσια περιουσία χιλιάδων στρεμμάτων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ κινδυνεύει να χαθεί. Χωρίς αποτέλεσμα ήταν και οι δύο επιστολές που απηύθυνε για το ίδιο θέμα ο κ. Μπεντενιώτης, τον Νοέμβριο του 2013 στον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον Μάρτιο του 2015 στον Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνοντάς τους ότι η καθυστέρηση του υπουργείου Οικονομικών να επικυρώσει (κάνοντας δεκτή) τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση, διευκολύνει στην καταπάτηση της έκτασης και οδηγεί στην απεμπόληση των συμφερόντων του Δημοσίου. Επιπλέον, ο πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ είχε και κατά καιρούς συνεργασίες με τους καθ' ύλην αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, οι οποίες δεν απέδωσαν.
in.gr