24.2.18

Βρέθηκε το καλάσνικοφ της άγριας δολοφονίας Στεφανάκου στον βυθό της Βουλιαγμένης


Το πολεμικό τυφέκιο είχε εντοπιστεί τυχαία από δύτες στον βυθό της θάλασσας στα Βραχάκια της Βουλιαγμένης και είχε παραδοθεί στις Αρχές - Μετά από εργαστηριακή και βαλλιστική ανάλυση στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., προέκυψε πως ήταν το όπλο τον οποίο χρησιμοποιήθηκε από τον εκτελεστή του Βασίλη Στεφανάκου στο Χαϊδάρι
Το πολεμικό τυφέκιο καλάσνικοφ που γάζωσε με 30 σφαίρες τον ηγέτη της «Greek Mafia» Βασίλη Στεφανάκο βρέθηκε τυχαία στον βυθό της θάλασσας, στην Βουλιαγμένη.
Πριν περίπου έναν μήνα είχε εντοπιστεί τυχαία από δύτες στον βυθό της θάλασσας, στα Βραχάκια της Βουλιαγμένης και είχε παραδοθεί στις Αρχές. Μετά από εργαστηριακή και βαλλιστική ανάλυση στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., προέκυψε πως ήταν το όπλο τον οποίο χρησιμοποιήθηκε από τον εκτελεστή του Βασίλη Στεφανάκου στο καρτέρι θανάτου που είχε στήσει μαζί με συνεργό του έξω από το γραφείο του θύματος, στο Χαϊδάρι, το απόγευμα της Τετάρτης 17 Ιανουαρίου.
Το καρτέρι θανάτου το έστησαν οι εκτελεστές του Βασίλη Στεφανάκου, εκεί που ίσως ένιωθε πιο ασφαλής και σίγουρος σε σχέση με οπουδήποτε αλλού. Τόσο σίγουρος που δεν χρειαζόταν «συνοδούς» μέσα στο θωρακισμένο του αυτοκίνητο, μάρκας BMW.
Ο Βασίλης Στεφανάκος βρισκόταν στην θέση του οδηγού στο Ι.Χ. του, στη συμβολή της Λ. Αθηνών 304 με την οδό Γεωργίου Παπανδρέου, όταν ξαφνικά σταμάτησε σε κοντινή απόσταση μία λευκή μοτοσικλέτα στην οποία επέβαιναν δύο άτομα που φορούσαν κράνη.
Ο εκτελεστής έτρεξε προς το μέρος του την ώρα που επιβιβαζόταν σε αυτό, άνοιξε την πόρτα του συνοδηγού καθώς γνώριζε ότι είχε θωράκιση το όχημα και τον γάζωσε με το καλάσνικοφ, σωριάζοντάς τον νεκρό μέσα στο αυτοκίνητο του και αφού πρώτα άδειασε σε βάρος του κυριολεκτικά έναν γεμιστήρα.
Στη συνέχεια, οι δράστες ανέπτυξαν ταχύτητα και κατάφεραν να εξαφανιστούν, ενώ στην περιοχή επικράτησε πανδαιμόνιο με τα περιπολικά που συνεχώς έσπευδαν αλλά και τους περαστικούς που παρακολουθούσαν εμβρόντητοι όσα συνέβησαν.
Ο Βασίλης Στεφανάκος είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2008 κοντά στο σπίτι του στο Χαϊδάρι. Είχε καταδικασθεί σε κάθειρξη 21 ετών και τριών μηνών για ηθική αυτουργία σε δολοφονία που φέρεται να διέπραξε στις 26 Αυγούστου 2006 ο Αλκέτ Ριζάι σε καφενείο στο Περιστέρι αλλά και για ηθική αυτουργία στην απόδραση Ριτζάι και Παλαιοκώστα από τον Κορυδαλλό. Επίσης, είχε καταδικαστεί τον Δεκέμβριο του 2006 σε 14,5 χρόνια κάθειρξη για προστασία και λαθρεμπόριο. Πέρυσι τον Αύγουστο αποφυλακίστηκε από τον Κορυδαλλό.
Θεωρείται από πολλούς αστυνομικούς ως το αφεντικό της τρίτης γενιάς της εγχώριας μαφίας. Ήταν στη λίστα με τα 44 εντάλματα σύλληψης για εκβιασμούς και άλλα αδικήματα που είχαν εκδοθεί το καλοκαίρι του 2006. Επίσης τον Ιανουάριο του 2007  με τη βοήθεια δύο αστυνομικών έβγαλε νέο δελτίο ταυτότητας με λατινικούς χαρακτήρες από το Τμήμα Ασφαλείας της Πετρούπολης.
Είχε απασχολήσει κατά καιρούς τις διωκτικές αρχές για περισσότερες από 10 εγκληματικές ενέργειες που αφορούν ηθική αυτουργία σε δολοφονίες, τη δολοφονία συνεργατών του, αλλά και για τη στενή συνεργασία του με επίορκους αστυνομικούς και λιμενικούς.
Είχε έρθει κοντά μάλιστα στην φυλακή πριν αποφυλακιστεί τον Αύγουστο του 2016, ακόμα και με τους «Πυρήνες της Φωτιάς» που τους θεωρούσε φίλους του. Οι Αρχές θεωρούσαν ότι είχε έρθει κοντά και με τον Χριστόδουλο Ξηρό και ίσως είχε βοηθήσει στο σχέδιο απόδρασης «Γοργοπόταμος» που περιελάμβανε ανατίναξη της περίφραξης των φυλακών, κάτι που έμεινε στα σχέδια, μετά τη σύλληψη Ξηρού.
Ακόμη, ήταν ο αντίπαλος πόλος στον αιματηρό «εμφύλιο» των μαφιόζων. Τα χτυπήματα, που περιελάμβαναν εκρήξεις και ένοπλες επιθέσεις, παρά τον εγκλεισμό στη φυλακή των δύο αντιπάλων, διαδέχονταν το ένα το άλλο…
Οι Αρχές «έβλεπαν» αλλά δεν μπόρεσαν να αποδείξουν πιθανή «βοήθεια» και στις δολοφονίες των δύο μελών της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηράκλειο το 2013 από τις «Μαχόμενες Επαναστατικές Λαϊκές Δυνάμεις» αλλά και στην εκτέλεση  του 47χρονου αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού Σεραφείμ Γκαλιμάνη τον Φεβρουάριο του 2015 στην Στυλίδα, την οποία ανέλαβε η «Οργάνωση Πολιτοφυλακής Λαϊκή Δικαιοσύνη».
Η αποφυλάκιση του Βασίλη Στεφανάκου  είχε προκαλέσει ανησυχία στην Ασφάλεια αφού η χρονική συγκυρία δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Είχε προηγηθεί καιρό πριν η αποφυλάκιση ενός αντίπαλου πόλου που έκανε κουμάντο σε γειτονική περιοχή και ήταν αιώνιος εχθρός της «τριανδρίας», ενώ πολλοί είναι και οι νέοι «μνηστήρες» που διεκδικούν την μερίδα του λέοντος στον κόσμο της νύχτας.  Υπήρχε βεβαίως και η κόντρα με έναν επίσης αντίπαλο πόλο από όμορες γειτονιές, ο οποίος όμως τα τελευταία χρόνια έχει απομονωθεί και αποδυναμωθεί πολύ.
Έτσι λοιπόν υπήρχαν έντονοι φόβοι ότι μετά από μία μικρή παύση εχθροπραξιών θα ξεσπούσε αργά ή γρήγορα ένας νέος γύρος αίματος.
Οι έρευνες της Ασφάλειας είναι αδιάκοπες από εκείνη την στιγμή και μετά και προσπαθούν με τα λιγοστά στοιχεία που έχουν να φτάσουν στην άκρη του νήματος, αφού ο κόσμος της νύχτας δεν είναι συνεργάσιμος με τις Αρχές και αν γνωρίζουν κάτι, δεν το μοιράζονται και προτιμούν να το κρατήσουν για τα μεταξύ τους ξεκαθαρίσματα λογαριασμών. Ωστόσο, η έρευνα συνεχίζεται και ίσως κάποια στιγμή να αποδώσει καρπούς.
Φωτογραφία: boatfishing.gr, news247