1.2.18

Αγοράσαμε 7 UAVs από το Ισραήλ - Αρχικά θα πληρωθούν με leasing - Συνολικά θα αγοραστούν 20 συστήματα

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε πριν λίγο στην επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής συμφωνία του υπουργείου Άμυνας με το Ισραήλ που προβλέπει την τριετή χρονομίσθωση (leasing) επτά μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV).

Διαψεύδονται έτσι τα δημοσιεύματα που ήθελαν την Ελλάδα να προμηθεύεται Predator από τις ΗΠΑ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δ. Βίτσας ενημέρωσε στην επιτροπή Εξοπλισμών τους βουλευτές για την εν λόγω συμφωνία με το Ισραήλ που προβλέπει την τριετή χρονομίσθωση 7 UAVs από το Ισραήλ έναντι 16,5 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 9,5 εκατ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια.
Συνολικά θα αγοραστούν 15-20 UAVs, με την ίδια μέθοδο, δηλαδή πρώτα με leasing και μετά με αγορά τους.
Είναι η δεύτερη αγορά UAVs από το Ισραήλ, αφού είχε προηγηθεί η αγορά από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από τον Β.Κικίλια, αριθμού συστημάτων.
Απαντώντας στις αιτιάσεις των βουλευτών, ο κ. Βίτσας ζήτησε να ρωτήσουν την στρατιωτική ηγεσία εκπρόσωποι της οποίας ήταν παρόντες στην επιτροπή.
Σύμφωνα με πληροφορίες στις ερωτήσεις απάντησε ο Αρχηγός ΓΕΑ ο οποίος ανέφερε ότι επελέγησαν τα drones από το Ισραήλ λόγω μεγαλύτερης καταλληλότητας για τις ανάγκες της χώρας.
Ανέφερε επίσης ότι μέσα στην τιμή της ενοικίασης προβλέπεται και η εκπαίδευση.
Βουλευτές όλων των κομμάτων χαρακτήρισαν πολύ ακριβή την τιμή ενοικιάσης ανάμεσα τους και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης.
Μετά τις απαιτούμενες εξηγήσεις που δόθηκαν, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων ψήφισαν θετικά, η Δημοκρατική Συμπαράταξη διά του Θ. Θεοχαρόπουλου ψήφισε «παρών», ενώ αρνητικά ψήφισαν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.
Υπενθυμίζουμε ότι τον Φεβρουάριο του 2012 η ισραηλινή εταιρεία Israel Aerospace Industries (I.A.I.) είχε παρουσιάσει σε Ελληνες αξιωματικούς στην αεροπορική βάση στο Ακτιο το μη επανδρωμένο αεροσκάφος της, «Heron» ενώ είχε παρουσιαστεί και μια σύμπραξη της Ισραηλινής ‘BlueBird’ με την Ελληνική εταιρία ‘Altus LSA’ που παρουσίασαν το ‘Spylite’.
Ολα τα μοντέλα mini-UAV της Bluebird στελεχώνονται από τεχνολογία ‘δοκιμασμένη σε συνθήκες μάχης’ (combat proven) σύμφωνα με την εταιρεία.
Η συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του ευρωπαϊκού οργανισμού Frontex και αφορούσε τη χρήση του συγκεκριμένου τύπου UAV σε επιχειρήσεις για τον έλεγχο των συνόρων και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
Ανώτατος αξιωματικός είχε δηλώσει τότε ότι γίνεται προσπάθεια για την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών και με κοινοτικά κονδύλια που έχουν προβλεφθεί για την περίοδο 2014 – 2020.
Η Τουρκία στην αεροπορική βάση του Batman έχει ενεργοποιημένα συνολικά 10 UAV Heron από την παραγγελία και 4 Σταθμών Ελέγχου εδάφους συνολικής αξίας 180 εκατ. δολαρίων.
PRONEWS