18.2.18

Συνετρίβη ιρανικό αεροπλάνο με 66 επιβάτες στο Ισφαχάν - Όλοι τους νεκροί (φωτό, βίντεο) (upd)

Συναγερμός σήμανε όταν επιβατικό αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν 66 άνθρωποι χάθηκε απο τα ραντάρ και σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης κατέπεσε σε ορεινή περιοχή στη νότια επαρχία του Ισφαχάν και όλοι τους είναι νεκροί.

Σύμφωνα με το BBC στο δικινητήριο ελικοφόρο «τούρμπο-προπ» αεροσκάφος μικρών αποστάσεων, ATR 72 επέβαιναν 66 επιβάτες, 1 παιδί και τα 6 μέλη του πληρώματος. Το αεροπλάνο συνετρίβη στο όρος Dena σε ύψος 440 μέτρων όπως είπε κρατικός αξιωματούχος.
«Όλες οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών είναι σε συναγερμό», μετέδωσαν τα πρακτορεία ειδήσεων Isna και Fars επικαλούμενα τον Πιρχοσέιν Κοολοβάντ, τον επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πρώτων βοηθειών.
Το αεροσκάφος της Aseman Airlines εκτελούσε πτήση από την Τεχεράνη προς το Γιασούι.
Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στο αεροσκάφος που εκτελούσε εσωτερική πτήση επέβαιναν 66 άτομα.
Όσο περνά η ώρα, τόσο περισσότερες πληροφορίες βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας. Μία από αυτές αφορά στον πιλότο του αεροσκάφους. Σύμφωνα με το ιρανικό presstv.com, ο πιλότος είχε βρεθεί μπροστά σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση το 2013.
Τότε, ένα αεροσκάφος είχε παρουσιάσει μηχανικκή βλάβη, με τον ίδιο να καταφέρνει να το προσγειώσει επιτυχώς…
Η πόλη Semirom βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα βόρεια της Yasuj, της πρωτεύουσας της επαρχίας Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad.
Εξαφανίστηκε από τα ραντάρ πριν συντριβεί
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για ένα ATR 72. Ανήκει σε γαλλο-ιταλική εταιρεία που πραγματοποιούσε περιφερειακές πτήσεις.
Το συγκεκριμένο μοντέλο, που ξεκίνησε να κατασκευάζεται στα τέλη της δεκαετίας του ’80, ήταν νέο στις ιρανικές αερογραμμές.
Εξαφανίστηκε από τα ραντάρ λίγα λεπτά μετά την απογείωση, ενώ το σημείο της συντριβής είναι εξαιρετικά δύσβατο. Πρόκειται για βραχώδη περιοχή, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως δεν μπορεί να μεταβεί ασθενοφόρο στο σημείο. Για τον λόγο αυτό ήδη μεταβαίνει ελικόπτερο.
Η χώρα υπέγραψε συμφωνία για να αγοράσει 20 τέτοια αεροσκάφη το 2016, με επιλογή για 20 ακόμη. Την περασμένη χρονιά παρέλαβε τα πρώτα.
Λόγω των διεθνών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί επί δεκαετίες στο Ιράν, ο στόλος των εμπορικών του αεροσκαφών είναι γηρασμένος με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να σημειώνονται σχετικά συχνά αεροπορικά δυστυχήματα.
Μετά την συμφωνία του 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα η Τεχεράνη έχει υπογράψει συμφωνίες με την Airbus και την Boeing για την αγορά νέων επιβατικών αεροπλάνων.
Φωτογραφία από τοπικά μέσα - Αριστερά ο συγκυβερνήτης και δεξιά ο κυβερνήτης του ATR 72