24.2.18

Μεγάλη επιχείρηση σε Αττική, Εύβοια και Ηλεία: 12 συλλήψεις για καλλιέργεια και διακίνηση κάνναβης

Στην υπόθεση ενέχονται 162 άτομα τα οποία προμηθεύτηκαν ποσότητες ναρκωτικών από την εγκληματική οργάνωση που δρούσε σε όλη τη χώρα

Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη συστηματική καλλιέργεια φυτειών κάνναβης και την περαιτέρω προώθηση και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης, σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Η εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης επετεύχθη στο πλαίσιο διυπηρεσιακής συνεργασίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και των Διευθύνσεων Αστυνομίας Εύβοιας και Ηλείας.
Για την υπόθεση συνελήφθησαν 12 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, όλοι ημεδαποί, από τους οποίους 10 άνδρες, ηλικίας από 21 έως 72 ετών και 2 γυναίκες, ηλικίας 48 και 53 ετών. Επιπλέον ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται(8 ακόμα μέλη της σπείρας, 4 ημεδαποί και 4 υπήκοοι Αλβανίας.
Οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται, σε βαθμό κακουργήματος, για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, σε συνδυασμό με παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά και τα όπλα.
Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης προηγήθηκε πολύμηνη διερεύνηση της υπόθεσης και μετά από συστηματικές διασταυρώσεις στοιχείων και δεδομένων και αναλύσεις του προφίλ των εμπλεκομένων (profiling), διακριβώθηκε η δράση διασυνδεδεμένων εγκληματικών δικτύων, που ενέχονται στην καλλιέργεια και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης.
Όπως προέκυψε η οργάνωση διέθετε εσωτερική δομή, με ιεραρχική σχέση μεταξύ των μελών της και διακριτούς - προκαθορισμένους ρόλους στους επιμέρους τομείς της εγκληματικής της δράσης.
Για την πλήρη αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Εύβοιας και το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας.
Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε περιοχές της Αττικής, της Εύβοιας και της Ηλείας, με τη συμμετοχή αστυνομικών της Ε.Κ.Α.Μ., ελικοπτέρων της Ελληνικής Αστυνομίας ενώ συνέδραμαν και αστυνομικοί σκύλοι.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εντοπίστηκαν:
* 2 φυτείες κάνναβης και εκριζώθηκαν 422 δενδρύλλια, στην Εύβοια,
* 343 δενδρύλλια καννάβεως και 320 κιλά ακατέργαστης κάνναβης, στην Ηλεία καθώς και
* ποσότητες κάνναβης και οπλισμός, σε οικίες, χώρους και αυτοκίνητα των εμπλεκομένων ατόμων σε περιοχές της Εύβοιας, της Ηλείας και της Αττικής.
Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
* 765 δενδρύλλια κάνναβης , με πλήρη εξοπλισμό καλλιέργειας (ποτιστικά λάστιχα, σκαπτικά εργαλεία, λιπάσματα κ.λ.π.),
* 323 κιλά και 958,5 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,
* 6 ζυγαριές ακρίβειας,
* 8 τσιγαριλίκια και μικροποσότητα ηρωίνης,
* 6 οχήματα (τέσσερα αυτοκίνητα φορτηγό, και μοτοσικλέτα),
* καραμπίνα, περίστροφο και αεροβόλο πιστόλι,
* 79 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
* το χρηματικό ποσό των 520 ευρώ και
* 9 συσκευές κινητής τηλεφωνίας.
Στην υπόθεση ενέχονται άλλα 162 άτομα, τα οποία όπως προέκυψε από την εξέλιξη της έρευνας προμηθεύτηκαν ποσότητες ναρκωτικών από την εγκληματική οργάνωση.
Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
news247